Vrøvlet og de falske nyheder har spredt sig som en virus – her er kuren

Det er mennesker af kød og blod, der producerer forureningen på de sociale medier, ikke de digitale kanaler, skriver Kresten Schultz-Jørgensen. Han efterlyser en særlig form for dannelse.

Coronapandemien har været benzin på bålet for fake news – misinformation, falske nyheder og konspirationsteorier – både i Danmark og internationalt, og det er tid til højere ambitioner for den folkelige digitale dannelse, mener Berlingskes klummeskribent Kresten Schultz-Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronald Wittek
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nylig sad jeg til en global kommunikationskonference, hvor vi diskuterede demokratiets tilstand efter mere end et år med Corona.

Den enslydende melding fra 200 deltagere var, at fake news – det vil sige falske nyheder, misinformation, konspirationsteorier – lige nu er det største problem i det demokratiske verdenssamfund, overhovedet.

At vrøvlet de seneste år er vokset voldsomt i omfang, var alle enige om. På konferencen fremlagde man de seneste tal fra USA, der – uagtet Bidens valgsejr – viser, at mindre end halvdelen af den amerikanske befolkning nu tror på videnskabens bestræbelser på at dokumentere det faktuelt rigtige.

Konferencens hovedbudskab var, at det kun er blevet værre med corona. Jeg kunne selv referere til analyser fra det glimrende danske medie TjekDet, der er national portal for bekæmpelse af fake news, og som løbende tjekker oplysninger, der cirkulerer i den offentlige debat. Ikke mindst på de sociale platforme.

Det er tankevækkende sager. Corona-tiden har være en malstrøm af sludder og vrøvl, også i Danmark – og vel at mærke ikke fra de officielle myndigheder.

Det startede i den milde ende. Da regeringen lukkede Danmark i foråret 2020, havde opslagene i første omgang karakter af velmente, men udokumenterede og ofte idiotiske oplysninger og gode råd.

Kresten Schultz Jørgensen er administrerende direktør i Oxymoron og har skrevet en lang række debatbøger om fællesskabets, demokratiets og kulturens muligheder i en globaliseret verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Næste bølge var mere alvorlig, nemlig de mere bevidste vildledninger og spredning af mistro til myndighedernes anbefalinger. Her finder man kvaksalveri og en strøm af kommerciel udnyttelse af situationen med salg af virkningsløs håndsprit og tvivlsomme virus-luftrensere.

Den tredje bølge er konspirationsteoretikerne. Dem med påstande om, at Bill Gates står bag det hele. Eller at coronaen er igangsat for at bortlede opmærksomheden for opsætningen af 5G-master.

Vrøvlet florerer kort sagt, selv om vi burde leve i et af de mest veluddannede samfund i verdenshistorien. Det interessante er derfor, hvad i alverden man stiller op?

Jeg er klar over, at vi mennesker har ret til alverdens overbevisninger, som man idelig bliver mindet om på de sociale medier.

Har vi ikke ret til debatten, som folk spørger retorisk, når man konfronterer dem med deres vilde hypoteser. Jo jo, men du har også ret til at blive modsagt, når dine synspunkter bygger på nonsens.

Så hvad gør vi? Det er fint at pålægge tech-giganter som Facebook og Google et ansvar for at sikre kvaliteten af det indhold, de formidler.

Man kan slå ned på løgn og manipulation. Man kan forbyde pervers og afhængighedsskabende teknologi. Man kan regulere de skadelige virkninger af kommercielle og manipulerende algoritmer.

Men lad os være ærlige: Det er mennesker af kød og blod, der producerer forureningen, ikke de digitale kanaler. Det, der mangler, er grundlæggende en digital dannelse hos os alle sammen.

Medier, folkeoplysning, demokrati. Der mangler ambitioner for, hvordan vi i skoler, kulturliv og medier sikrer en helt anden digital bæredygtighed end den, der i dag er tale om. En evne til at kvalitetssikre argumenter. En sans for viden. En forpligtelse på, at man ikke ventilerer alt det offentligt, der er i ens eget hoved.

Lad os nu få den nationale strategi for digital dannelse. Vrøvlet vokser.