Umamibomber og chokerende sildemangel i »1990ernes bymuseum«

Frokostanmeldelse: Den nye restaurant i indre København Norrlyst, der ligger omgivet af resignerede cafeer og spisesteder, sigter heldigvis højere end mange af sine naboer. Der skal dog foretages en del justeringer, før stedet kan blande sig med de bedste.

 
Den nye restaurant i indre København Norrlyst sigter heldigvis højere end mange af sine naboer. Video: Søren Bidstrup. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det første, der slår en, når man besøger den nyåbnede Restaurant Norrlyst, er spørgsmålet: Hvorfor ligner næsten alle cafeer og spisesteder i den gamle parallelgade til Strøget, Kompagnistræde, et bymuseum, hvis primære mål er at bevare caféindretning fra 1990erne?

Den anden store undren melder sig, når man gennemser Norrlysts relativt korte frokostkort og opdager – chok og tænders gnidsel! – fraværet af den danske frokostklassiker nummer 1, den marinerede sild! Der er røget sild, men den er helt alene på kortet. Det er et modigt fravalg på en frokostrestaurant i indre København. Heldigvis så de relativt få andre stykker smørrebrød på menukortet alle indbydende ud.

»Det må helst ikke tage over 20 minutter at servere to stykker smørrebrød i en restaurant, der kun er ca. 30 procent fuld«


Sol over Norrlyst var en mager parafrase over klassikeren Sol over Gudhjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Jeg kunne dog ikke helt undvære min fede fisk, så jeg bestilte »Sol over Norrlyst«. Det var en let variant af klassikeren Sol over Gudhjem, her med en sild fra Centralrøgeriet med æggeblommecreme og radiser. Silden havde en fin, men en anelse for mager smag, som manglede lidt bund. De mange radiser gav kant og pebret friskhed. Dog syntes jeg, at æggecremen var for fast, og jeg savnede den netop cremede fornemmelse af en rå æggeblomme, der agerer en art sovs i den oprindelig variant. En OK, men en anelse for »tør« fortolkning til min smag.

Den ensomme sild blev skyllet ned med en 45 Days økologisk pilsner. Ikke så meget gøgl, men en god, mild, let vinøs pilsner med fine citrusnuancer.

Norrlyst har en fin selektion af hjemmelavede snapse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Min ledsagers første servering bestod af stegte kantareller på smørristet rugbrød, som gav et godt knas til retten. Øverst residerede frisk sommertrøffel, og de perfekt stegte svampe og de saltede valnødder resulterede i en sand vegetarisk umamibombe, der ville tilfredsstille enhver kødspisende smørrebrøds-aficionado. Flotte teksturer, meget tilfredsstillende smag af dybe skove og vemodigt sommerfarvel, alt sammen vellykket turneret med trøflens mystiske karakteristika. En servering, der ville kunne begå sig på ethvert niveau.

For meget og for lidt

Servicen på Norrlyst var vågen og meget serviceminded, hvilket er dejligt, men man behøver kun at spørge gæsten to-tre gange i løbet af frokosten, om alt er tilfredsstillende. Det er rigeligt.

Tataren på Norrlyst er lavet af altid friskhakket okseinderlår fra Grambogård, hvilket godt kunne smages. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Anden servering trak noget ud. Godt 20 minutter måtte vi vente. Igen trak min gæst det længste strå. Hans tatar var helt friskhakket og saftig i smagen. Nederst var en luftig, lige mild nok, peberrodscreme. Øverst var sprøde kartoffelskiver og løgtoppe. Det var pivfriskt, velsmagende og i alt en flot præsentation. Også under tataren var der – ligesom samtlige stykker smørrebrød, vi bestilte – smørristet rugbrød, hvilket efter min mening ikke altid er at foretrække, da det i visse kombinationer tilfører unødvendig fedme. Det fungerede dog godt til den magre tatar.

Den ølbraiserede svineskank bestod af mange lækre delelementer, der dog tilsammen endte lidt for ensartede i smagsudtrykket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Min andet stykke, en ølbraiseret svineskank, var teknisk veludført. Selve skanken var dejligt mør, og den var stegt af, så konsistensen næsten mindede om brisler. Mængden af stegte ny løg på toppen var lige rundhåndet nok. Serveringen var dog endnu ikke komplet. Kokken kom ind fra køkkenet med en lille kobbergryde og hældte en velsmagende og luftig ærtesauce på anretningen. God stil. Alle komponenterne på stykket med svineskank var af høj kvalitet, men der manglede absolut noget syre/sødme, som eksempelvis syltede grønne tomater, til at skære igennem salten og fedmen. Jeg tænker, at det måske var ideen med ærtesaucen, der dog var for anonym til at klare jobbet og skabe den rigtige balance.

Og netop balance er det, som Norrlyst skal arbejde mere med. Man fornemmer tydeligt et ambitionsniveau over lokalområdets sædvanlige turistfælder, og stedets serveringer vidner også om et solidt teknisk niveau. Skal vi over de tre stjerner, skal Norrlyst dog foretage en del finjusteringer på tallerkenerne, og det må helst ikke tage over 20 minutter at servere to stykker smørrebrød i en restaurant, der kun er ca. 30 procent fuld.

Niveauet er p.t. himmelstormende på den danske smørrebrødsscene, og man skal stå meget tidligt op, hvis man ikke skal efterlades på perronen, så overordnet er konklusionen, at Norrlyst serverer gedigent og velsmagende smørrebrød, som er lige ved og næsten.

Norrlyst
Strædet 8, 1208 København K
Tlf.: 6142 9581
Smørrebrød fra 90 kroner.