TV-vært efter shitstorm om studieværters valg af sko: Høje hæle handler om »fuckability«

En TV-anmelder er uforvarende kommet til at rejse en voldsom debat om signalværdien ved kvindelige DR-værters påklædning. Er det slutshaming at kritisere høje hæle hos kvinder? Nynne Bjerre Christensen giver en del af svaret.

»Jeg har aldrig selv forbundet høje hæle med seriøsitet. Det handler om noget helt andet,« siger Nynne Bjerre Christensen til Berlingske efter en heftig debat på Facebook om kvindelige studieværters påklædning. Her er hun på scenen i Den Sorte Diamant sammen med daværende generalsekretær for FN, Ban Ki-moon, ved et debatmøde med danske studerende i 2013. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev søndag sat brand i debatten på de danske facebookvægge, og det var hverken det forestående valg eller Brexit, der var årsagen til det. Det var spørgsmålet om højden på danske TV-kvinders høje hæle, der havde tirret de sociale medier.

Signalerer de frivole cocktailparties, eller er de tværtimod en naturlig del af et sobert image for et nyhedsmedie? Det var groft sagt de to lejre i debatten, hvor antallet af kommentarer på flere vægge oversteg 400. Dertil kom de talrige kommentarer, der ikke mente, at det var noget andre (mænd) skulle blande sig i.

Kønsaspektet var fra starten en del af debatten, da det var en TV-kommentar fra Politikens senioranmelder Rasmus Bech om TV-Avisens studievært Nina Munch-Perrins høje hæle, der fik kommentarsporene til at blusse op søndag formiddag. Nogle betegnede kritikken som såkaldt »slutshaming«, som er det fænomen, hvor kvinder i udfordrende tøj bliver kaldt nedværdigende ting.

Det var bestemt ikke hensigten med hans klumme, siger Rasmus Bech til Berlingske, men ikke desto mindre påpeger han, at der bør være et tid og sted til alting.

»Hvad er det egentlig, de skal signalere i et nyhedsprogram som TV-Avisen? At vi i aften har en kvindelig vært? Hvis vi skulle være i tvivl. At værten er en stærk feminin autoritet? At nyhederne er den rene fest? Eller at værten efter vejrudsigten fløjter af sted til den nærmeste natklubs dansegulv? Ved det ikke, men jeg kan ikke lade være med at synes, at det udstyrsmæssigt er noget overdrevet,« skrev Rasmus Bech.

Udviklingskonsulent og lærerstuderende Rikke Thorø Jakobsen fra Billund er en af dem, der er irriteret over anmelderens kritik af de høje hæle.

»Hvis man har lyst til at gå i høje hæle, skal man have lov til det – uden at der bliver kommenteret. Jeg er ikke specielt feministisk orienteret, men synes naturligvis, at kvinder må klæde sig, som de vil,« siger hun til Berlingske.

Også erhvervskvinden Stine Bosse deltog i Facebook-debatten, og hun er mere skeptisk over for de høje hæle, særligt hvis de er et tilbud, som DRs kvindelige studieværter ikke kan afslå.

»Man skal være noget så velkommen, hvis man har lyst til at iføre sig høje hæle. Men hvis man, som jeg, har gået meget i høje hæle, så ved man, at det faktisk har nogle ret ubehagelige konsekvenser for ens ryg. Derfor er det forkert at tvinge kvinder til at gå med dem. Jeg kan godt se, at det er flot med en høj hæl, men der er noget stereotypt over den, og så er det jo nærmest symbolsk, at det er et stykke fodtøj, der gør det svært for kvinden at bevæge sig frit rundt,« siger Stine Bosse, der også undrer sig over, hvilket signal de høje hæle udsender, når de optræder i et nyhedsprogram.

Nynne Bjerre Christensen, der i 12 år var studievært på Deadline, afslører, at de høje hæle aldrig er blevet påtvunget nogen af DRs medarbejdere. Men samtidig kan en studievært heller ikke bare hive sine yndlingssneakers på.

»Når du bliver studievært i DR, får du tilknyttet en stylist, som forsøger at skabe en helhed af den type, man er, og det program, man skal optræde i. Privat går jeg i jeans og gummisko, men på skærmen har jeg båret alt fra pumps med moderate hæle til temmeligt høje hæle. Jeg har aldrig sat spørgsmålstegn ved stylistens valg, fordi de er enormt dygtige til at koble mode med værternes personlighedstype. Hvis jeg blev bedt om at trække i nogle sko med så høje hæle, at jeg ikke kunne gå i dem, eller som så alt for slutty ud, så kan jeg sagtens sige nej tak,« siger Nynne Bjerre Christensen, der stadig vikarierer på Deadline.

Hvilket signal skal høje hæle egentlig udsende? Er høje hæle mere seriøse end minushæle i et nyhedsprogram?

»Nej, jeg har aldrig selv forbundet høje hæle med seriøsitet. Det handler om noget helt andet. Det er jo ingen hemmelighed, at man i TV-verdenen gerne vil have værter med såkaldt »fuckability«, eller lækkerhed. Og i den henseende ser høje hæle mere æggende ud end flade,« siger Nynne Bjerre Christensen.

Når Nynne Bjerre Christensen i næste uge skal på skærmen igen i Deadline, ved hun, at der venter hende nogle sko med høje hæle. Og som hun har gjort det i et helt årti, går hun rundt i studiet på bare tæer og bærer skoene i hånden, lige indtil kameraet kommer på. De høje hæle er for upraktiske, når man vakler rundt mellem kameraskinner og kabler.

Det er langtfra den eneste gang, at høje hæle har bragt sindene i kog. For to år siden fik filmfestivalen i Cannes meget omtale for at påbyde høje hæle til kvindelige gæster på den røde løber.