TV 2-vært Cecilie Beck blev overrasket af løssluppen TV 2-video: »Wow, det var ikke lige det, jeg havde forestillet mig«

En intern TV 2-video med partydans og bunnypiger har vakt diskussion, og RUC-forsker siger, at den viser et Danmark fra før den store #metoo-omsmeltning.

 
På sociale medier florerer en intern video, som blev lavet i anledning af TV2's 25 års jubilæum. I videoen optræder blandt andet daværende nyhedsdirektør Michael Dyrby og Merete Eldrup, som var administrerende direktør for TV 2 samt en række andre fra ledelsen. Klip: TV 2. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En intern video fra 2013, hvori chefer og studieværter på TV 2 danser løssluppent som invitation til en medarbejderfest, har fået talrige ironiske kommentarer på de sociale medier, hvor den har cirkuleret.

I videoen, som TV 2 producerede som optakt til stationens 25-års jubilæum, danser de kvindelige værter Natasja Crone, Divya Das, Cecilie Beck og Karin Cruz Forsstrøm i sorte kjoler til en omskrevet version af Daft Punks »Get Lucky«.

Derudover synger daværende administrerende direktør Merete Eldrup, nyhedsdirektør Michael Dyrby, programdirektør Anne Engdal Stig Christensen og andre chefer med på omkvædet »I’m up all night to get Lucky«.

Mange har kædet videoens indhold sammen med de afsløringer, som er fremkommet i kølvandet på Discovery+-dokumentaren »metoo: Sexisme Bag skærmen«, hvor talrige chefer har afvist, at de havde kendskab til sexisme på stationen.

Studievært Cecilie Beck optræder i videoen med dans og sang og siger til Berlingske, at hun husker, at ideen i videoen blev præsenteret, som at ledelsen skulle være musikere, og studieværterne skulle være dansere.

»Det var vores bidrag til at sætte gang i festen. Jeg opfattede det, som om det skulle blive en parodi på musikvideogenren. Men da jeg så den endelige film, kan jeg huske, at jeg tænkte: ‘Wow, det var ikke lige det, jeg havde forestillet mig’,« siger Cecilie Beck.

Hvordan?

»Altså, der var klippet nogle dansende bunnypiger ind, og det gav filmen et twist i en mere kvindebeskuende retning, som jeg ikke lige havde set komme. Men det var ikke noget, jeg blev rasende over,« siger Cecilie Beck.

Nu har videoen fået mange beske og ironiske kommentarer i kølvandet på Discovery+-dokumentaren – er de rimelige, i lyset af at videoen er lavet længe før #metoo?

»Jeg kan se, at »så var de jo selv ude om det«-bussen er gået i gang, og jeg kan vitterlig ikke se, hvordan sådan en video på nogen som helst måde skulle godtgøre, at så har kvinderne selv været ude om det.

Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at folk sidder og siger tøhø til videoen, men jeg kan ikke se, at den skulle udgøre et væsentligt indspark til debatten i dag. Det her handler om, at det vi nu ved i dag, får tingene til at tage sig anderledes ud,« siger Cecilie Beck.

Et andet lys

Daværende administrerende direktør for TV 2, Merete Eldrup, danser også i videoen og siger ligesom Cecilie Beck, at den færdige videos udtryk kom bag på hende.

»Da den var lavet af nogen på TV 2, syntes vi og jeg, at den var sjov. Folk kunne lide den. Men jeg kendte ikke de forskellige elementer. Der var en, der reagerede bagefter og sagde, at hvis hun havde vidst, hvordan der blev klippet babes ind, ville hun ikke have været med. Men sådan er det, når ting bliver set i et andet lys. Det var ikke det, der var intentionen, og jeg var ikke langt inde over, hvordan det skulle bygges op. Det var nogen i marketing, der lavede den,« sagde Merete Eldrup til Berlingske i weekenden.

Mandeforsker Kenneth Reinicke kalder videoen for »en påmindelse om, hvordan Danmark var før #metoo«.

»Det er interessant, hvordan videoen i den grad afslører, hvordan stort set ingen dengang har opfattet sexchikane som et problem. Når en dansk virksomhed kan markedsføre sig selv over for sine ansatte på den måde, er det et tegn på, at man i Danmark sætter denne version af frisind højere end alt andet, at man opfatter sexisme som en bagatel, man uden videre kan affærdige, og at man i øvrigt betragter seksuelle forhold mellem chefer og ansatte som legitime,« siger Kenneth Reinicke.

Han erkender, at man nok ikke ville have set en tilsvarende video fra A.P. Møller - Mærsk eller fra Københavns Universitet, og at TV 2s virksomhedskultur nok har været løssluppen i særklasse. Ikke desto mindre vidner den om en mentalitetsændring, der er ved at ske.

»TV 2-videoen viser et Danmark fra før den store #metoo-omsmeltning,« siger Kenneth Reinicke.