Tidligere caster kritiserer DR for at have taget deltager med selvmordstanker med i realityprogram

Marlene Weybøll har selv været caster og kender realitybranchen, som hun mener er kynisk. Weybøll mener ikke, DR skulle have taget en deltager med i formatet »Øen«, der kan ses lige nu.

»Øen« er et et realityformat, hvor 14 almindelige danskere sættes i land på en varm og øde stillehavsø. Her skal de overleve i 30 dage uden mad og drikke og tag over hovedet. Der er intet produktionshold, for deltagerne filmer selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karin Fallah
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DRs realityformat »Øen« vendte for en måned siden tilbage med 14 nye danskere, som skal overleve 30 dage på en Stillehavsø uden medbragt mad og uden et produktionshold.

Nu bliver »Øen« kritiseret af Marlene Weybøll, der er vært på podcasten »Reality Tjek« og som selv tidligere har castet til reality-programmer. Kommentaren blev bragt i magasinet Soundvenue.

En af deltagerne, Andreas Jack, forlod »Øen«, fordi han havde selvmordstanker.

»Der begyndte at komme nogle af de der rigtig trælse tanker om, at det hele ville være nemmere, hvis jeg bare forsvandt ligesom i en tryllekunst,« siger Andreas Jack i afsnittet, hvor han forlader »Øen«.

Det har fået Marlene Weybøll til at kritisere DR og produktionsholdet for, at en person, som de vidste havde haft en depression for nylig, skulle være med i dét format.

»Hvad havde man håbet at få ud af, at have en mand med på »Øen« – der lige nu er Danmarks hårdeste realityformat – som man ved for nylig har haft selvmordstanker?« spørger Marlene Weybøll.

DR kalder i øvrigt ikke selv »Øen« for »reality«, men for et »socialt eksperiment«.

Det kan her bemærkes, at da »Big Brother« første gang blev sendt på TvDanmark i 2001, blev det i følge B.T. kaldt et »psykologisk eksperiment«, og at TV 3-formatet »Robinson Ekspeditionen« i 1998 blev kaldt et »socialt eksperiment« i Information.

Hvis du selv har selvmordstanker, kan du få hjælp her.

»Vildt kynisk og ret ligeglad«

I realityprogrammet »Øen« på DR skal to hold klare sig selv på en øde ø. Fotograferne deltager på lige fod med resten af de medvirkende. Forrest Charlotte Dybdahl Winther, der er præst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karin Fallah/Metronome/DR.

Andreas Jack har i Weybølls podcast »Reality Tjek« fortalt, at han under pandemien - altså inden hans tur til »Øen« - havde haft selvmordstanker, og at han havde gået til psykolog.

Derfor mener Marlene Weybøll, at det er et udtryk for kynisk casting, at man tager en deltager med ud på en øde ø, hvor produktionsholdet ville skulle bruge tid til at sejle hen, hvis der skulle ske noget.

»Jeg ville have lagt ham i ja-bunken til en casting, fordi han er så likeable. Jeg har da selv har været vildt kynisk og ret ligeglad. Det er en skidefed deltager, som bare skal med, har jeg da ofte tænkt og sagt om folk, som jeg godt vidste var sårbare,« siger Marlene Weybøll, som har castet til »Big Brother«, »Love Island«, »Fede Forhold« og »For lækker til love«.

Weybøll kritiserer især, at potentielle realitydeltagere kun skal til en times psykologsamtale, inden de bliver castet. Hun mener, det er for let at lyve i en time, hvis en deltager gerne vil med, selvom vedkommende måske ikke burde deltage af hensyn til sit psykiske velvære.

Ifølge Andreas Jack havde DR dog udover den krævede psykologsamtale også kontaktet Andreas Jacks egen psykolog. Det siger han i »Reality Tjek«.

Kunne være endt alvorligt

Marlene Weybøll, hvis både produktionens psykolog, Andreas Jacks psykolog og Andreas Jack selv mente, han var klar, hvad skulle DR så mere have gjort? Skal alle mennesker, der har lidt af psykiske problemer, ikke kunne deltage i reality?

»Jeg synes, at i det øjeblik, hvor man tager kontakt til hans psykolog, skulle man have stoppet castingprocessen. Tænk nu, hvis han ikke havde sagt noget til de andre, da han fik dårlige tanker.«

»De tanker kunne være blevet til en alvorlig hændelse. Der er ingen mennesker udover de medvirkende på øen, og der kan nå at ske meget på den tid, det tager produktionsholdet eller et redningshold at nå frem,« slutter Marlene Weybøll.

I tredje afsnit af »Øen« fortæller Andreas Jack om, at han havde haft det svært i janaur og februar, inden han tog afsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niclas Nordenstrom/pressefoto.

Marlene Weybøll siger, at hun mener, at alle realitydeltagere skulle have psykologtimer, når de kom hjem, og at det ikke bare skulle være et tilbud, som deltagerne selv skal sørge for at få gjort.

DRs redaktør for »Øen«, Jan Lagermand Lunde, har svaret skriftligt på kritikken i Soundvenue.

»Alle deltagerne har forskellige grunde til at tilmelde sig programmet, men det, der går igen for dem alle, er, at de gerne vil lære sig selv bedre at kende og udforske deres egne grænser. Det gjaldt også for Andreas. Der er mange faktorer, vi vurderer vores deltagere ud fra. Og det indebærer i den aktuelle situation også flere samtaler med eksterne psykologer, og herefter vurderer vi, om vi kan sende deltagerne afsted.«

»Derudover gør vi det meget klart for alle vores deltagere forud for afrejsen – også kort inden de bliver sat i land – at de skal sige til, hvis det bliver for meget, og ønsker at forlade eksperimentet. Vi ønsker kun, at vores deltagere har en god oplevelse og kommer derfra og har lært sig selv bedre at kende. Og jeg er glad for, at Andreas i dag er kommet ud på den anden side og brugt sin exit fra »Øen« til at skabe en positiv udvikling for hans liv,« skriver Jan Lagerman Lunde til Soundvenue.

»Øen« kan ses på DRTV og på DR1 på torsdag klokken 20.