Teaterdirektør frygter Mette Frederiksens nye melding: »Det er mange, som vil knække nakken på det her, hvis der ikke kommer hjælp«

Teatre og biografer skal mindst holde lukket frem til 10. maj, og sommerens festivaler og markeder aflyses. Herunder Roskilde Festival med 130.000 gæster.

Roskilde Festival 2020 må aflyses, fordi regeringen forbyder festivaler og markeder til og med august måned. Billedet er fra Roskilde Festival 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften bebudede en »gradvis, forsigtig og kontrolleret åbning af samfundet«, må en række kulturinstitutioner fortsatte holde lukket, og store begivenheder som Roskilde Festival og Smukfest i Skanderborg må aflyse.

Alle med store økonomiske tab til følge.

»Vi er dybt ulykkelige. Vi frygtede, at det ville ske. Vi har til det sidste håbet, at det ikke ville ende på denne måde. Men risikoen for smittespredning er for stor, når så mange mennesker er samlet, og det hensyn er ubetinget det vigtigste,« skriver administrerende direktør i Roskilde Festival, Signe Lopdrup, i en pressemeddelelse.

Folk som har købt billet til årets festival vil enten kunne overføre billetten til 2021 eller få pengene tilbage.

Statsministeren: Vi kigger på hjælpepakker

»Biografer, foreningslivet, teatre, biografer og storcentre skal fortsat holde lukket frem til 10. maj, men vi vil se på, om man i næste fase kan lempe på restriktionerne,« sagde Mette Frederiksen på pressemødet mandag aften.

Regeringen har også besluttet, at forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til om med august, hvilket betyder, at festivaler og markeder ikke kan afholdes.

»Vi kigger nu på om hjælpepakker er brede nok også til jer,« sagde Mette Frederiksen med henvisning til festivalerne.

Regeringen har allerede indledt forhandlinger om hjælp til kultur- og foreningslivet, og den opfordrer banker og udlejere til at vise forståelse.

Teatrene er pressede

Jon Stephensen, direktør på Aveny-T på Frederiksberg, bakker op om en ansvarlig genåbning af Danmark, men han siger, at den fortsatte lukning er livstruende for teatrene, herunder hans eget.

»Jeg noterer, at statsministeren siger, at der skal findes hjælp til forenings- og kulturlivet. Det håber jeg virkelige, at hun og Folketingets øvrige partier står ved, for ellers bliver det en katastrofe. Det er mange, som vil knække nakken på det her, hvis der ikke kommer hjælp,« siger Jon Stephensen.

Aveny-T skulle have haft premiere på en forestilling 1. maj, men kan nu tidligst spille fra 10. maj.

Jon Stephensen

»Hjælpepakken skal på plads nu. Eller overlever vi ikke. Vi havde klynget os til et håb om at kunne begynde 1. maj, men nu ved vi, at det kan vi ikke.«


»Vi har 400 pladser, men kan vi 10. maj samles 400 mennesker i mit teater? Det håber jeg. Eller kan vi samles 200? Man må forstå, at nu er det alvor. Hjælpepakken skal på plads nu. Ellers overlever vi ikke. Vi havde klynget os til et håb om at kunne begynde 1. maj, men nu ved vi, at det kan vi ikke,« siger Jon Stephensen.

»Kulturlivet var dem, som blev lukket ned først, men vi er dem, som sidst modtager hjælp,« siger Jon Stephensen med henvisning til, at politikerne med kulturminister Joy Mogensen i spidsen fortsat forhandler om en hjælpepakke.

Biograferne er pressede

Også landets biografer må holde lukket, hvilket har bragt flere i økonomiske vanskeligheder. Nu forlænges restriktionerne, og de skal holde lukket foreløbig frem til 10. maj.

»Vi havde nok indstillet os på, at vi kom til at holde lukket til længere end til efter påske, fordi biograferne samler op til flere hundrede mennesker i ét lokale. Forhåbentlig betyder de krisepakker, som allerede er blevet lavet, at vores medlemmer kan holde skindet på næsen, men der er ingen tvivl om, at det begynder knibe for nogle af dem,« siger Lars Werge, direktør i brancheorganisationen Danske Biografer.

Han håber, at banker og udlejere vil lytte til statsminister Mette Frederiksens opfordring til at udvise forståelse.

»Der er mange biografer, som har moderniseret og investeret store beløb, og de har det svært,« siger Lars Werge.

Han er spændt på, om der vil være restriktioner, når biografer og teatre igen får lov til at åbne.

»Hvis man stiller krav om, at vi kun må besætte hvert andet sæde eller hver anden række, håber vi, man fortsat vil komme os i møde økonomisk,« siger Lars Werge.