Soulaima Gourani: Piger skal lære at bryde regler

Piger skal ikke blot følge reglerne, de skal især lære at bryde dem. Alt for mange bliver skuffede over, at livet ikke tilsmilede dem, selv om de klart var de mest pligtopfyldende og de mest kompetente.

»Piger skal derfor ikke blot følge reglerne, men de skal især lære at bryde dem. Alt for mange bliver skuffede over, at livet ikke tilsmilede dem fordi de klart var den mest pligtopfyldende og den mest kompetente,« skriver Soulaima Gourani. Fold sammen
Læs mere
Foto: Talia Herman Talia Herman

Vores datter følger reglerne i skolen og i karate, hun sparer op, rydder op og er en fryd herhjemme, og hun klarer sig formidabelt. Vi kan ikke klage. Vi taler dog med hende om, at det er fint at følge reglerne, og det gør især mange piger de første mange år af deres liv, og især i skolen, og netop derfor klarer de sig ofte godt.

Men sagen er den, at ude i det rigtige liv er der ikke en facitliste og intet diplom til dem, der altid følger reglerne. Faktisk klarer drenge/mænd sig ofte bedre i erhvervslivet, fordi de er mere fleksible og komfortable med, at regler brydes, så nye regler kan fødes etc. (ikke dermed sagt at man skal bryde love!). De er også langt bedre til at opbygge magtfulde og meningsfulde netværk.

Piger skal derfor ikke blot følge reglerne, de skal især lære at bryde dem. Alt for mange bliver skuffede over, at livet ikke tilsmilede dem, selv om de klart var de mest pligtopfyldende og de mest kompetente. Livet er på den måde desværre ikke fair.

Hvad vil det sige at have de kompetencer og personlighedstræk, der over tid klarer sig bedst? Man ved, at folk der er charmerende og smukke, ofte klarer sig bedre end de traditionelt kloge mennesker. De tjener op imod 4-5 procent mere i løn, og man ved, at mennesker, der er mentalt fleksible, fokuserede, har drive og selvtillid etc. typisk klarer sig bedst.

Ikke kun klog

Spørger man eksempelvis World Economic Forum (WEF), er de ikke i tvivl om, hvad verdens mest eftertragtede kompetence er. Det er din emotionelle intelligens. Tidligere mente man at en høj IQ var lig med en succesfuld karriere, og virksomhederne gik konsekvent efter de klogeste og dem med det bedste faglige karaktergennemsnit. Sådan er det ikke nødvendigvis i dag. Og det skal vi altså tale med vores … piger om! De bliver frygteligt frustrerede over, at drenge hopper køen over, skriver af fra hinanden, charmer en længere afleveringfrist ind hos læreren osv.

Livet er på den måde ikke længere »fair«. Din klogskab eller ihærdighed er ikke nok. Du kan ikke læse dig til succes, men du kan leve dig til det. Livet handler ikke kun om, hvor mange beslutninger du kan træffe, men om kvaliteten af dem, og det handler især om, hvilke mennesker du har adgang til (dit faglige netværk). Kort sagt. Det er i stigende grad slet ikke den (fagligst) klogeste, der klarer sig allerbedst. Er dette ikke her bare en trend?

Nej, det går meget dybere. Det er en ændring i den opfattelse vi har af, hvem vi i fremtiden får brug for. Vi får brug for mennesker, der kan tænke ud af boksen, og som kan samle og koordinere andre menneskers viden, så vi kan finde nye og bedre løsninger. I løbet af de næste fem år forandres det meste, både måden vi arbejder på og årsagen til, at du bliver valgt eller fravalgt til ønskejobbet, og hvem vi ender med at hyre. Det skal vi sige til pigerne.