Sommerpakken er ikke løsningen på kulturlivets problemer – her er et bud på en løsning

Kulturinstitutionernes problem er ikke manglende interesse fra publikum, men derimod tabte indtægter på grund af flere måneders tvangslukning og færre turister. Det handler derfor ikke om at stimulere efterspørgslen, men om at lukke et hul i kassen.

Foto: Peter Klint

Regeringen og et flertal af Folketingets partier har vedtaget en sommerpakke, der blandt andet giver 50 procent rabat på entré til en række kulturinstitutioner fra 27. juni til 9. august, hvilket koster statskassen 186,5 mio. kr.

Rabatordningen skal hjælpe landets nødlidende kulturinstitutioner ved at sætte gang i danskernes kulturforbrug. Det er dog tvivlsomt, om sommerpakken kommer til at få den store effekt.

For det første kan man nu få 50 procent rabat på revyer og teaterforestillinger i sommerferien. Problemet er bare, at alle sommerrevyer og teaterforestillinger er aflyst.

For det andet er det usikkert, om billigere billetter vil få mærkbart flere danskere til at besøge museer, spillesteder, koncerthuse og zoologiske haver, som trods alt har åbent i sommerferien. Danskerne er nemlig allerede i forvejen europamestre i kulturforbrug.

Ifølge Eurostat deltager 85 procent af befolkningen i en kulturel aktivitet mindst én gang om året, og vi bruger i gennemsnit 5,6 procent af vores indkomst på kultur, hvilket er den højeste andel i Europa.

De seneste år har teatre og museer desuden stået i kø for at melde om nye publikumsrekorder, og sidste år kunne rapporten »Museumslandskabet« dokumentere en stigning i museernes samlede entréindtægter på hele 87,8 procent fra 2012 til 2017.

Kulturinstitutionernes problem er således ikke manglende interesse fra publikum, men derimod tabte indtægter på grund af flere måneders tvangslukning og færre turister.

Det handler derfor ikke om at stimulere efterspørgslen, men om at lukke et hul i kassen, inden flere kulturinstitutioner går konkurs, sådan som det skete tidligere på året for et i forvejen økonomisk trængt Fredericia Teater.

»Coronakrisen rammer de mest succesfulde kulturinstitutioner hårdest, og de har derfor også mest brug for hjælp.«


En af de mest alvorlige og mest oversete konsekvenser ved coronakrisen er, at den rammer skævt. Museer og teatre, der er lykkes med at indfri politikernes ønske om højere besøgstal og større egenindtjening, styrtbløder økonomisk, mens kulturinstitutioner med få gæster og lav egenindtjening er påvirket i mindre grad. Designmuseum Danmark, der de seneste år er blevet fremhævet som et af landets mest succesfulde museer, har således meddelt, at de fyrer næsten to tredjedele af medarbejderne og holder lukket indtil udgangen af 2021.

Coronakrisen rammer de mest succesfulde kulturinstitutioner hårdest, og de har derfor også mest brug for hjælp. I stedet for at bruge 186,5 mio. kr. på billigere billetter, så jeg derfor hellere, at man brugte pengene på at give ekstraordinære bevillinger til de store attraktioner, hvilket vil have tre fordele.

For det første vil hjælpen blive sendt derhen, hvor behovet og effekten er størst.

For det andet kan de store teatre også få del i hjælpen, hvilket ikke er tilfældet under sommerpakken, da der kun er få eller ingen teaterforestillinger i sommerferien.

For det tredje undgår man problemerne ved de tidligere hjælpepakker, hvor landets kulturinstitutioner har været nødsaget til at hjemsende medarbejdere for at kunne få økonomisk hjælp.