Skakstormester sagsøger Netflix for ærekrænkelse: »Voldsomt sexistisk og fornedrende«

I Netflix-serien »Dronninggambit« bliver en ægte skakspiller omtalt. Men det, der bliver sagt, passer ikke.

Nona Gaprindashvili, der stammer fra Georgien, begyndte at spille skak som 13-årig. Fold sammen
Læs mere
Foto: IRAKLI GEDENIDZE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tv-serien »Dronninggambit«, der handler om det fiktive skakgeni Elizabeth Harmon, var et vaskeægte coronahit for Netflix.

Men den Emmy-vindende Netflix-serie er trods sin velmenende handling, der ifølge New York Times har inspireret hundredtusindvis af kvinder til at begynde at spille skak, bliver nu anklaget af den tidligere sovjet- og verdensmester i skak for kvinder, Nona Gaprindashvili, for at være sexistisk. Det skriver flere medier, herunder NBC.

Nona Gaprindashvili har nu sagsøgt Netflix for 31 millioner kroner på grund af denne sætning i »Dronninggambits« sidste afsnit:

»Elizabeth Harmon er slet ikke en vigtig spiller efter deres standarder. Det eneste usædvanlige ved hende er hendes køn. Og selv det er ikke unikt i Rusland. Der er Nona Gaprindashvili, men hun er den kvindelige verdensmester og har aldrig mødt mænd. Mit gæt er, at Laev forventede en let sejr, og slet ikke det slag stryg på 27 træk, som Beth Harmon lige har givet ham,« siger en skakkommentator i serien.

Nona Gaprindashvili, der nu er 80 år gammel, vandt også flere skakturneringer for mænd, og hun var den første kvinde nogensinde, der fik rang af stormester fra FIDE, den internationale skakunion. Og hun sagsøger Netflix, fordi det simpelthen er forkert, at hun ikke spillede mod mænd.

»Linjerne om mine succeser i det virkelige liv er beviseligt falske, lige så vel som voldsomt sexistiske og fornedrende,« siger stormesteren ifølge NBC.

I 1968, hvor afsnittets handling finder sted, havde Gaprindashvili ifølge søgsmålet spillet mod mindst 59 mandlige skakspillere – 28 af dem på én gang – inklusive mindst ti skakstormestre:

»Netflix prøver at øge dramaet ved at få det til at se ud som om, at denne fiktive helt gjorde noget, som ingen anden kvinde – inklusive Gaprindashvili – havde gjort,« står der ifølge New York Times også i søgsmålet.

Netflix udtaler til NBC, at selvom »Netflix nærer den største respekt for Nona Gaprindashvili og hendes karriere, så mener vi, at dette søgsmål er grundløst og vi kommer til at forsvare os mod det.«