Restauratør fik stjålet vin for millioner: »Jeg er helt grædefærdig«

Michelin-restauranten Formel B i København har haft indbrud, hvor tyvene har stjålet vin for over en million kroner, blandt andet verdens dyreste vin. »Det er vine, som er uerstattelige,« siger medejer Rune Jochumsen.

Tyvene er brudt ind i Michelin-restauranten Formel B ved at banke hul i væggen og trænge ind fra nabobygningen, en lille vinbutik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Formel B
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et usædvanligt frækt indbrud har kostet den københavnske Michelin-restaurant Formel B vin for et millionbeløb.

Tyvene er brudt ind ved at banke hul i væggen og trænge ind fra nabobygningen, en lille vinbutik.

»Hullet i væggen er en halv gange en halv meter. Derfra er tyven kravlet ind og er specifikt gået efter de 50 dyreste vine. Jeg gætter på, at flaskerne har en samlet værdi på 1,5 millioner kroner«, siger Rune Jochumsen, der ejer Formel B sammen med Kristian Arpe-Møller.

Ejerne af Formel B, Kristian Arpe-Møller (tv.) og Rune Amgild Jochumsen, har mistet 50-60 vinflasker til en samlet værdi på omkring 1,5 million kroner ved et indbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Han fastslår, at flere af vinene er uerstattelige.

»Det er samleobjekter, og de kan ikke bare genkøbes«, siger den ulykkelige ejer.

Vinkuppet er sket natten til søndag, og ejerne har brugt weekenden på at danne sig et overblik. Mandag valgte Rune Jochumsen og Kristian Arpe-Møller at fortælle om indbruddet på restaurantens Facebook-side.

»Tyvene er specifikt gået efter vores sjældne vine med meget høj markedsværdi,« skriver de i opslaget, der i skrivende stund er blevet delt mere end 1.000 gange.

Ejerne håber, at de via de sociale medier og medieomtale kan finde frem til nogle af vinene igen. Indbrudstyvene har stjålet 50-60 flasker vin, der tæller fornemme producenter som Domaine de la Romanée Conti, Domaine du Comte Liger-Belair og Domaine Leroy. Enkelte har en værdi på over 100.000 kroner for en enkelt flaske.

»Jeg er helt grædefærdig. Det er mig, der køber vinene ind, og jeg har knoklet i ti år bare for at få lov at købe dem. For mig er det ikke bare vin. Det er vine, som er uerstattelige. Du kan være heldig at finde dem til salg igen, men så er priserne enormt høje,« konstaterer Rune Jochumsen.

Tyveriet kommer på et et tidspunkt, hvor ejerne netop har kunnet glæde sig over at genvinde den Michelin-stjerne, de har haft siden 2004.

Formel B ligger i Frederiksberg-enden af Vesterbrogade og var den første restaurant på Vesterbro, der fik den eftertragtede Michelin-stjerne, som restauranten siden har beholdt – senest da gourmetguiden i sidste uge offentliggjorde sin nye rangliste.

Søren Frank, Berlingskes vin- og madredaktør

»Man skulle tro, at tyvene vidste, hvad de skulle gå efter.«


Verdens dyreste vin

Ifølge Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, er de flasker, som Formel B har fået stjålet, »ekstremt sjældne«.

»Det er de tre mest eftertragtede bourgogne-producenter. Man skulle tro, at tyvene vidste, hvad de skulle gå efter,« siger Søren Frank.

»Romanée Conti er verdens dyreste vin. En ny flaske koster nok i omegnen af 20.000 kr., mens en god årgang kan koste mere end 100.000 kroner. Jeg kender ikke årgangen på disse flasker, men generelt laver de meget få vine pr. høst,« siger han.

Også de andre flasker kan prismæssigt ligge »deroppead«, forklarer Søren Frank.

Mange københavnere og internationale foodies har gennem årene lagt vejen forbi Formel B, der blev grundlagt af blandt andre TV-kokken Henrik Boserup og den kendte kok fra DR-programmet »Nak og Æd«, Nikolaj Kirk.

Op gennem slutningen af 1990erne og nullerne blev den mere og mere populær, og de seneste mere end 15 år har den altså tilhørt Københavns voksende skare af Michelin-restauranter. I dag driver Formel Bs ejergruppe også restaurant Sletten i Humlebæk, Restaurant Palægade og søsterrestauranten Uformel.

Rune Jochumsen fortæller, at restauranten på trods af indbruddet stadig holder sine normale åbningstider, og at indbruddet er meldt til politiet, der er i gang med efterforskningen.