Populær TV-serie: Nu bliver afsnit med blackfacing trukket tilbage

Skaberen af TV-serien »30 Rock«, der har fået Emmy-priser, beder streamingtjenester om at droppe afsnit med blackfacing. Hun undskylder for »den smerte«, som de har forårsaget.

Tina Feys TV-serie »30 Rock«, hvor hun selv medvirker, har modtaget flere Emmy-priser. Nu undskylder hun, at flere afsnit i serien indeholder scener med blackfacing, og hun har bedt streamingselskaber om at trække disse afsnit tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J Brown/AFP/Ritzau Scanpix

Film- og TV-industrien i USA er i øjeblikket ramt af en bølge af undskyldninger for blackfacing.

Indtil for få år siden var det i orden, at hvide skuespillere og komikere ved hjælp af makeup optrådte som sorte, men i dag betragtes det som umoralsk og racistisk.

Den amerikanske skuespiller, komiker og manuskriptforfatter Tina Fey både skrev og havde en hovedrolle i TV-serien »30 Rock«, som den amerikanske TV-station NBC sendte fra 2006-2013.

I fire afsnit optrådte hvide skuespillere som sorte, såkaldt blackfacing, og det er i dag et problem. Derfor har Tina Fey nu bedt en række streamingtjenester om at fjerne disse afsnit fra deres program, skriver cnn.com.

I 2013 modtog Tina Fey, der har skrevet »30 Rock« en Emmy for bedste manuskript. Nu er hun ude at undskylde for nogle seriens afsnit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J Brown/AFP/Ritzau Scanpix.

Tina Fey skriver i et brev til selskaberne, at hun undskylder for »den smerte«, som disse afsnit har forårsaget.

»Vi kæmper for hele tiden at gøre vores arbejde og forhold til racespørgsmål i USA bedre, og vi tror, at det er bedst, at disse afsnit, hvor der optræder skuespillere i raceændrende makeup, bliver taget ud af cirkulation,« skriver Tina Fey i et brev til streamingtjenesterne, som tæller bl.a. YouTube.

»30 Rock« har modtaget flere Emmy-priser og kan bl.a. streames på Amazon, Hulu og YouTube.

En bølge af undskyldninger

En række kendte mennesker, bl.a. skuespillere, komikere og politikere, har de seneste år måttet undskylde, at de har blackfacet. Blandt andet har den amerikanske skuespiller og komiker Jimmy Fallon samt den canadiske premierminister, Justin Trudeau måttet gå bodsgang.

Forleden undskyldte den amerikanske komiker og TV-vært Jimmy Kimmel, at han i slutningen af 1990ene i parodier gjorde grin med sorte celebrities.

Jimmy Kimmels er blevet kritiseret for blackfacing, men afviste først at undskylde, fordi han som komiker parodierede både sorte og hvide. Tirsdag ændrede han holdning og sagde til CNN, at det var en »fejltagelse«, at han ikke tidligere har undskyldt sine »pinlige« parodier på kendte sorte.

»Intet er vigtigere for mig end jeres respekt, og jeg undskylder over for dem, som oprigtigt blev sårede eller krænkede af den makeup, jeg havde på, eller de ord, jeg sagde,« skrev Jimmy Kimmel til cnn.com.