Ny københavnsk restaurant bruger stort beløb på at skifte navn: Vil ikke associeres med Rusland

En ny restaurant var opkaldt efter det første levende væsen i kredsløb om jorden. Men nu er Ruslands invasion af Ukraine kommet i vejen.

Planetarium ligger på Gammel Kongevej og er et sted for formidling af astronomi og rumfart. Man kan blandt andet se den største månesten uden for USA og film, som projiceres op på en kuppel, så man omsluttes af billederne. Planetarium er netop blevet renoveret for et større millionbeløb, og den nye restaurant åbner i næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Planetariums nye restaurant, der slår dørene op i næste uge, skulle egentligt hedde Laika.

Navnet er taget fra det første dyr, der var i kredsløb om Jorden; hunden Laika, som Sovjetunionen sendte afsted i 1957.

Men på grund af Ruslands invasion af Ukraine har man valgt at ændre navnet på restauranten. Det skriver TV 2 Lorry, som har talt med Bjarke Just Nielsen, der ejer Norrlyst-koncernen, som står bag den kommende restaurant i Planetarium.

»Med krigen i Ukraine har vi ikke lyst til at have et navn med associationer til Rusland og deres udforskning af nyt territorium, som Sputnik-programmet var,« siger Bjarke Just Nielsen til TV 2 Lorry.

Derfor skal restauranten nu hedde Gemini, som udover at betyde »tvillinger« også er navnet på stjernetegnet af samme navn. NASAs, det amerikanske rumagenturs, andet bemandede rumprojekt hed Geminiprojektet, og det var i årene 1961-1966 med til at danne grundlaget for muligheden for, at amerikanerne i 1969 kunne sende de første mennesker til månen med Apollo-missionerne.

Sovjetunionen var ellers foran i rumkapløbet mellem USA og Sovjetunionen. Det var Sovjetunionen, der stod for den første satellit i kredsløb om Jorden (Sputnik), det første dyr i kredsløb om Jorden (Laika) og det første menneske i rummet (Jurij Gagarin).

Laika var en gadehund fra Moskva. Hunden overlevede desværre ikke sin rumfærd. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO/TASS .

Ville tage stjerneskud af menukortet

I denne sammenhæng er det værd at bemærke, at det danske stykke smørrebrød »stjerneskud« blev opfundet af Ida Davidsen for at ære Jurij Gagarin, som besøgte København i 1962, året efter han var i rummet.

Men Bjarke Just Nielsen siger nu til Berlingske, at Gemini ikke har stjerneskud på menukortet.

»Og hvis vi havde, ville vi også tage det af kortet,« siger Bjarke Just Nielsen, da Berlingske får fat i ham.

Han mener, at navneskiftet kommer til at koste i omegnen af 250.000 kroner, som blandt andet skal bruges til tryk af nye menukort, nye klæder til personalet, ny hjemmeside og mandetimer til ændringer af navnet i alt fra leverandøraftaler til CVR-register.

Bjarke Just Nielsen, er det ikke mange udgifter i forhold til, at restauranten er opkaldt efter en hund, der levede for 65 år siden? Restauranten hed jo ikke »Putin«?

»Jeg er tilbøjelig til at være enig med dig. Jeg forbinder egentlig navnet med hunden og i det hele taget noget positivt. Jeg valgte navnet, efter jeg havde læst om rumfartens historie. Men jeg står lige nu og kigger på en plakat, der skal smides ud, hvor der står »Laika, for the glory of Mother Russia«, og vi havde også ting med russisk skrift. En så stor forbindelse til Rusland netop nu, mener jeg ikke er passende.«

Planetarium ligger på Gammel Kongevej og er et sted for formidling af astronomi og rumfart. Man kan blandt andet se den største månesten uden for USA og film, som projiceres op på en kuppel, så man omsluttes af billederne. Planetarium er netop blevet renoveret for et større millionbeløb.