Nu kan du komme helt tæt på Mona Lisa – hvis du har råd

En unik oplevelse udbydes hos auktionshuset Christie's.

Vinderen af en auktion kan få lov til at se maleriet endnu tættere på – og uden glas. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle, der har været på Louvre, ved, at man næsten ikke kan se Leonardo da Vincis (1452-1519) berømte maleri, »Mona Lisa« – eller »La Gioconda«, som det hedder på Italiensk – for bare mennesker. Men hvis man har pengepungen i orden, kan man nu få lov til at komme helt tæt på.

Vinderen af en auktion hos auktionshuset Christie's kan nemlig være til stede, når Mona Lisa for en gangs skyld kommer ud af sit glasbur.

En gang om året bliver maleriet nemlig taget ned, og næste gang, det sker, skal konservatorer benytte lejligheden til at reparere en lille revne i det meget tynde stykke poppeltræ, som da Vinci brugte som medie til sit mesterværk.

Sammen med museumsdirektør Jean-Luc Martinez, der har den smukke franske titel President-directeur du Musée du Louvre, får man lov til at være en del af »et flygtigt øjeblik«, som det hedder i beskrivelsen på Christie's hjemmeside.

»Du vil kunne se direkte ind i Mona Lisas øjne og fra kort afstand beundre det ikoniske værk,« skriver auktionshuset.

Men hvis man er interesseret, skal man tage et dybt greb i sit netop udbetalte feriepengeforskud. For det højeste bud er lige nu på 14.000 euro eller omkring 105.000 gode danske kroner. Auktionen slutter om fem dage, og vinderen vil også få en privat rundvisning, hvor museets italienske mesterværker fra da Vinci, Raphael og Caravaggio også bliver vist frem.

Ifølge CNN skal overskuddet fra denne og andre Louvre-relaterede auktioner bruges til at gøre museet mere tilgængeligt for offentligheden, blandt andet ved at lave Louvre Museum Studio, der skal være et rum til »artistisk og kulturel uddannelse«.

Louvre er verdens mest besøgte museum med ti millioner årlige besøgende, men har i år haft lukket i flere måneder på grund af pandemien. Derudover kan det jo være svært at rejse til Paris lige nu, så skulle man vinde auktionen, har man to år til at bruge præmien.