Nu begynder udvælgelsen af efterfølgeren: Så mange vil være rektor på omstridt kunstakademi

Efter adskillige problemer skal Det Kongelige Danske Kunstakademi have en ny rektor. Onsdag var der ansøgningsfrist til stillingen.

Problemerne på Det Kongelige Danske Kunstakademi kulminerede i begyndelsen af november, da en gipsbuste af skolens grundlægger, Frederik V, blev smidt i havnen af en underviser og med hjælp fra kollektivet »Anonyme Billedkunstnere«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ønsker man at blive den nye rektor på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, skulle man senest onsdag have sendt sin ansøgning.

Og i håbet om netop at blive rektor på den omdiskuterede billedkunstskole, er der 20 personer, der har sendt en ansøgning.

Det oplyser Kulturministeriet.

Kunstakademiets seneste rektor, Kirsten Langkilde, forlod posten ved udgangen af december 2020.

Kulturministeriet meddelte 14. december, at ministeriet og Kirsten Langkilde var nået til enighed om, at rektoren skulle forlade sin stilling.

Årsagen var uenighed om, hvordan udfordringerne på akademiet skal løses i fremtiden. Kulturministeren mente derfor, at der er »behov for nye kræfter« på skolen.

Op til at Kirsten Langkilde fratrådte sin stilling, var der ad flere omgange udfordringer på Kunstakademiet.

Busten i havnen

Problemerne på Det Kongelige Danske Kunstakademi kulminerede i begyndelsen af november, da en gipsbuste af skolens grundlægger, Frederik V, blev smidt i havnen i København af en underviser og med hjælp fra kollektivet »Anonyme Billedkunstnere«.

Hele seancen blev filmet og lagt på mediet idoart.dk, hvor det fremgik, at formålet var »at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort«.

Efterfølgende måtte By & Havn sende en dykker i vandet for at hente Frederik V op. Busten blev ødelagt af turen i havnen, og episoden er efterfølgende blevet politianmeldt og udråbt som hærværk.

Berlingske kunne i slutningen af december fortælle, at det blev med 662.630 kroner i lommen, at den afgående rektor på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Kirsten Langkilde, forlod sin post. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

En uges tid senere stod Katrine Dirckinck-Holmfeld, der var kunstner og leder af Institut for Kunst, Skrift og Forskning på Kunstakademiet, frem i Politiken. Her fortalte hun, at det var hende, der stod bag aktionen, som hun selv kalder en »happening«. Hun blev i den forbindelse bortvist fra skolen.

Forinden kunne Weekendavisen fortælle, at en række professorer på Kunstakademiet havde rettet henvendelse til Kulturministeriet og erklæret mistillid til ledelsen, herunder rektor Kirsten Langkilde.

Dramaet resulterede i, at Langkilde som nævnt fratrådte sin stilling ved udgangen af december. Hun nåede at være rektor i knap to år.

»En afskedsgave«

Berlingske skrev i slutningen af december, at Langkilde ikke forlod Kunstakademiet tomhændet. Det blev således med 662.630 kroner i lommen. Beløbet svarede til otte måneders løn og skulle findes på Kunstakademiets budget.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Morten Messerschmidt, kaldte det »en afskedsgave« og sagde, at beløbet er »uhyrligt stort«.

»Folk skal ikke gå for lud og koldt vand. Men dette er et eksorbitant stort beløb for en person, der har kørt Kunstakademiet i sænk. Det er jo under Langkildes ledelse, at denne destruktive kultur er opstået, hvor tilsyneladende både studerende og lærere mener, at det er kunst at ødelægge kunst,« lød det blandt andet fra Messerschmidt.

Kirsten Langkilde var »dybt uenig« i Morten Messerschmidts »analyse og konklusioner«.

»De bærer præg af manglende indsigt, forståelse og respekt for situationen. Jeg ønsker Kunstakademiet alt godt for dets videre udvikling,« skrev hun til Berlingske.

Hvornår den nye rektor forventes at tiltræde, er endnu uvist, oplyser Kulturministeriet.