Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det hele startede med DR Pigekoret, men nu viser det sig, at der også har hersket et »seksualiseret miljø« på sangskolen Sankt Annæ Gymnasium.
Det fastslås i en ny advokatundersøgelse, der har undersøgt, hvorvidt der har været krænkende adfærd på Sankt Annæ Gymnasium.
I undersøgelsen tegnes der et dystert billede af en tid på sangskolen. Det viser sig nemlig, at enkelte medarbejdere har udsat elever i skolens gymnasiekor for seksuelle krænkelser.
Der er tale om ni tidligere elever, der i perioden, hvor de sang i gymnasiekoret, har været udsat for verbale og fysiske krænkelser. Det har de fortalt til advokaterne, der står bag undersøgelsen.
Advokatundersøgelsen konkluderer ifølge en pressemeddelelse fra Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, at der er tale om krænkelser som uønskede berøringer, kys og kærtegn, sjofle vittigheder, grænseoverskridende handlinger og opfordring til sex.
Samtidig fremgår det af pressemeddelelsen, at der er eksempler på, at lærere »lagde an« på elever, og der forekom også kærlighedsforhold mellem lærere og elever. Ingen af disse lærere er i dag ansat på sangskolen.
»Selvsagt helt uacceptabelt«
Rektor på Sankt Annæ Gymnasium Anette Holst undskylder over for de elever, der har oplevet disse krænkelser.
»Det er utrolig trist og selvsagt helt uacceptabelt, det, de tidligere elever har oplevet. Jeg er rystet over, at nogle af de voksne, der skulle passe på eleverne, i stedet skabte en grænseoverskridende kultur omkring gymnasiekoret. Jeg vil sige undskyld både til de elever, der har oplevet disse krænkelser, og til de andre elever, der måtte være vidner til det.«
»Det er et klart svigt, at ingen har forhindret, at det skete,« siger Anette Holst i pressemeddelelsen.
Samtidig har flere elever, der har deltaget i undersøgelsen, givet udtryk for, at det seksualiserede miljø var så tydeligt, at det måtte være åbenlyst for alle, mens eleverne i interviews har fortalt, at det kunne »betale sig« at flirte med lærerne for at opnå fordele.
»Det er dybt alvorligt, at nogle læreres totalt uacceptable adfærd har været med til at ødelægge gymnasietiden for nogle af Sankt Annæ's elever – både for dem, som har oplevet krænkende adfærd på egen person og for deres kammerater, der på den måde er blevet en del af et usundt miljø,« siger administrerende direktør i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning Tobias Børner Stax i pressemeddelelsen.
Trækker tråde til DRs Pigekor
Undersøgelsen blev skudt i gang af Anette Holst i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune i juni 2021, mens det er advokatfirmaet Bech-Bruun, der har udarbejdet undersøgelsen.
Det skete, efter flere elever i sommer havde henvendt sig til Anette Holst vedrørende en grænseoverskridende kultur og om seksuelt krænkende adfærd på sangskolen tilbage i 1980erne og 90erne.
Henvendelserne kom kort efter sagen om DR Pigekor, hvor flere medier havde beskrevet, at der havde hersket en seksualiseret og grænseoverskridende kultur med fysiske og verbale krænkelser af sangerne, der foregik fra 2000 til 2010 under daværende chefdirigent Michael Bojesen.
Sagen førte i november til en undskyldning fra DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, der kaldte det et »massivt svigt«.
Michael Bojesen har inden sin tid som chefdirigent hos DR Pigekor været ansat på Sankt Annæ Gymnasium frem til 2001, hvor han de sidste ti år var leder af Gymnasiekoret. Men han har også gjort sig bemærket i forbindelse med nærværende undersøgelse.
I december kunne Politiken berette, at Michael Bojesen havde forsøgt at få advokatundersøgelsen standset. I en klage, som blev sendt til Datatilsynet, bad han den uafhængige myndighed om at »skride ind« og »forbyde« advokaterne at undersøge ham.
Ifølge Michael Bojesen skulle Københavns Kommune samt advokatfirmaet Bech-Bruun angiveligt have brudt GDPR-reglerne ved at indsamle personoplysninger om ham. Til Politiken afviste han også »enhver form for anklage om seksuel motiveret krænkende adfærd«.
Advokatundersøgelsen har stået på i syv måneder, og der er i alt 39 tidligere elever på Sankt Annæ Gymnasium, der har henvendt sig til advokaterne for at fortælle om deres oplevelser.
Ifølge advokaterne bag undersøgelsen bør ingen af henvendelserne, der er beskrevet i advokatundersøgelsen, føre til en politianmeldelse. Det gør også, at Københavns Kommune heller ikke vil kunne udbetale erstatninger, som var tilfældet i sagen om DR Pigekor.
Grunden er, at kommuner er underlagt et andet regelsæt end DR. De må altså ikke ifølge Københavns Kommune udbetale erstatninger til personer, medmindre det vurderes, at kommunen i en eventuel retssag vil blive dømt til at betale erstatning.
De forhenværende elever på skolen, der har bidraget til undersøgelsen, var her til morgen inviteret til møde på Københavns Rådhus, hvor de blev orienteret om advokatundersøgelsens konklusioner.