Når Marek blander sig i samtaler på sociale medier, sidder han ofte tilbage med »en kæmpe følelse af afmagt«

Ligesom størstedelen af de unge holder Marek Azoulay Jørgensen og Lise Coermann Nygaard sig langt væk fra diskussioner på sociale medier. Tonen er simpelthen for hård og ubehagelig, mener de.

Marek Azoulay Jørgensen har slået en stor bue udenom alt, der hedder debat på sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebooks tastaturkrigere er ikke ligefrem vårharer.

De unge har nemlig i mindre grad end andre aldersgrupper lyst til at deltage i diskussioner på sociale medier. Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Berlingske.

Men hvorfor gider de, der er opflasket med Facebook, Twitter og Instagram, ikke at bruge dem til det formål?

For 23-årige Lise Coermann Nygaard handler det i høj grad om dårlig, digital tone.

»Jeg er vokset op med tanken om, at man skal vælge sine kampe. Jeg tror, vi kommer til at fravælge kampen online, fordi den virker så frastødende, uinteressant og umulig at vinde,« siger hun.

Det er ikke, fordi Lise Coermann Nygaard ikke ønsker at involvere sig i debat på sociale medier, fortæller hun. Alligevel har hun ikke haft lyst.

Hun har nemlig set, at folk i hendes omgangskreds har været udsat for ubehagelige og personlige angreb, hvis de forsøger at indgå i samtalen. Blandt andre hendes egen bror, der er meget aktiv i diskussioner om lgbt+.

»Når han deler noget, så kommer der tit nogle ubehagelige kommentarer,« siger hun.

»Jeg synes, det er enormt synd, for ungdommen er jo engageret. Vi har mål og drømme og ting, vi gerne vil ændre.«

Lise Coermann Nygaard er lige fyldt 23 år og studerer journalistik og internationale studier på Roskilde Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Ifølge Lise Coermann Nygaard har de unge, der er vokset op med sociale medier, en større forståelse for, hvordan man bruger dem.

»Vi ved godt, at det, du skriver i et kommentarspor på Facebook, bliver stående for evigt. Om 10 år kan man google dit navn, og så kan det være, at den kommentar dukker op,« siger hun og fortsætter:

»Jeg tror ikke, at de ældre generationer har den samme bevidsthed. Derfor er de måske mere bramfri.«

En overset kamp for ungdommen

25-årige Marek Azoulay Jørgensen har engageret sig i frivilligt arbejde, siden han gik ud af efterskolen.

Alligevel har han slået en stor bue udenom alt, der hedder debat på sociale medier.

»Når man kan se kommentarspor på Facebook fyldt med folk, der taler virkelig grimt til hinanden og nærmest vil misforstå, hvad man prøver at sige, så får man mindre lyst til selv at deltage,« siger han.

»Diskussionerne er altid totalt polariserede – enten så er du for, eller også så er du imod. Det er, som om sociale medier er blevet et symptom på frustrationerne og vreden omkring samfundet, snarere end en reel og nuanceret dialog.«

»Jeg tror, at hvis vi unge dropper den demokratiske samtale online, så mister vi vores stemme og mulighed for indflydelse,« siger Marek Azoulay Jørgensen, der studerer projektledelse og erhvervsøkonomi på CBS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Når Marek Azoulay Jørgensen alligevel har blandet sig i den offentlige samtale på sociale medier, har han ofte følt sig talt ned til. Han har ikke livserfaring nok til at mene noget, og er forkælet, fordi han får SU, lyder det.

»Det eneste, vi må tale om, er uddannelse – resten er voksenpolitik,« siger han.

Som jøde har han også oplevet, at Israel/Palæstina-konflikten pludselig bliver blandet ind i emner, der slet ikke har noget med det at gøre.

Det giver Marek Azoulay Jørgensen en »kæmpe følelse af afmagt«. Alligevel tror han ikke, de unge bare skal holde sig væk fra tastaturerne.

»Jeg tror, at hvis vi unge dropper den demokratiske samtale online, så mister vi vores stemme og mulighed for indflydelse,« siger han.

Sammen med Lise Coermann Nygaard har Marek Azoulay Jørgensen været med til at teste de 10 gode råd til en bedre digital debattone, som Dansk Ungdoms Fællesråd har udarbejdet i maj i år.

Lise Coermann Nygaard er enig:

»Det er en overset kamp for ungdommen. Det er en kæmpe platform til at nå en masse mennesker. Det er en skam, at vi unge ikke bruger den.«