Museer undrer sig over manglende genåbning: »Jeg er ærlig talt forbløffet«

Mens bibliotekerne får lov at åbne, må museerne fortsat vente. Organisationen Danske Museer er »forbløffet«, mens kunsthallerne har svært ved at se meningen i, at de ikke får grønt lys til at åbne.

På trods af, at landets museer allerede var begyndt at forberede sig på en mulig genåbning med blandt andet indkøb af plexiglas, er de ikke en del af anden fase af genåbningen af Danmark. Bibliotekerne og zoologiske haver, hvor gæsterne kan transportere sig rundt i bil, får lov at åbne fra 18. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets museer og kunsthaller var allerede begyndt at forberede sig på en mulig genåbning i næste uge. Men de må vente lidt endnu.

Regeringen og Folketingets partier er torsdag blevet enige om en aftale for næste fase i genåbningen af Danmark, og her er kun dele af kulturlivet inkluderet.

Man har således besluttet fra 18. maj at åbne for zoologiske haver og anlæg, hvor de besøgende transporterer sig rundt i bil, og for indlån og udlån på landets biblioteker. Det oplyste Mette Frederiksen (S) ved et pressemøde torsdag aften.

Det undrer museerne.

Hos Organisationen Danske Museer havde man håbet, at museerne ville være en del af næste åbningsfase og føler sig nu forbigået.

»Jeg er ærlig talt forbløffet,« skriver direktør Nils M. Jensen i en pressemeddelelse.

»Det betyder mindst endnu en måned med blødende økonomi for museerne.«

I et interview med Berlingske tidligere på ugen fortalte museernes brancheorganisation, hvordan de var »fortrøstningsfulde« i forhold til mulighederne for åbning.

»Når nu museerne genåbner ude i Europa, vil det være underligt, hvis ikke vi kan åbne i Danmark,« lød det fra Nils M. Jensen til Berlingske tidligere på ugen. Men efter aftenens pressemøde er han skuffet, og han efterlyser, at der snart bliver sat en dato for åbningen af museerne.

Han peger på, at Statens Serum Institut i et lækket notat vurderede, at der var lav smitterisiko forbundet med at genåbne landets museer.

»Svært at se ræson i, at kunsthallerne ikke åbner«

Også kunsthallerne undrer sig over ikke at være med i næste fase af genåbningen.

Formand for Foreningen af kunsthaller i Danmark og direktør på Den Frie Udstillingsbygning Dina Vester Feilberg »har svært ved at se ræson« i, at kunsthallerne ikke åbnes.

»Jeg har utrolig svært ved at forstå, hvorfor kunsthallerne, der har så mange kvadratmeter og så let kan kontrollere adgangen, ikke får lov til at åbne nu,« siger hun.

Hun betoner, hvordan kunsthallerne råder over et stort antal kvadratmeter, og derfor vil kunne opfylde de nuværende retningslinjer om afstand, og hvordan gæsterne sjældent er i berøring med museets flader.

»De er vurderet til lav risiko, så hvorfor kunne de ikke komme med i denne omgang eller på næste mandag,« siger Dina Vester Feilberg.

På Statens Museum for Kunst havde man ikke sat forventningerne højt efter en mulig genåbning.

»Vi har ikke turdet have forventninger til det, selv om vi selvfølgelig har håbet på det og glædet os til forhåbentligt at åbne igen,« siger Mikkel Bøgh, direktør på Statens Museum for Kunst, og tilføjer, at museet havde været klar til at åbne, hvis det havde fået lov.

Formand for Danmarks Bbibliotekforening Steen Bording Andersen er tilfreds med, at bibliotekerne får lov til at slå dørene op for ind- og udlån, og med at de får en uge til at gøre klar til genåbningen. Men han havde gerne set, at der også blev åbnet op for grupper.

»Vi havde håbet på en forsigtig oplukning, så de også kunne komme ind på bibliotekerne – i mindre grupper, naturligvis – men det håber vi bliver næste fase, for det er der meget behov for. Der er mange grupper, som gerne vil ind fysisk på bibliotekerne,« siger han.