Krisen slår kultursektoren hårdere end andre brancher: Nu har aktører ét særligt ønske

Hvad sker der efter 10. maj? Det er et spørgsmål, der optager det danske kulturliv. Håbet om at få lov til at åbne spirer, for kulturaktører på tværs af kulturlivet er enige om, at de vil være i stand til at tæmme deres publikum.

»Der er ingen museer, som uhæmmet lukker mennesker ind – og derfor kan museerne hurtigt omstille sig. Jeg ønsker bare, at kulturlivet kan åbne hurtigst muligt, for det er den eneste måde at komme ud af den økonomiske klemme på,« siger Nils M. Jensen, direktør i Organisationen Danske Museer. Foto fra Anna Ancher-udstillingen på SMK. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Branche efter branche får drøje økonomiske hug af den allestedsværende coronakrise, men særligt to brancher lider. Kultursektoren og hotel- og restaurantionsbranchen.

Det er budskabet i en analyse, som Finansministeriet udsendte i sidste uge.

Men hvem er med i åbningsplanerne, når regeringen ganske snart lægger planerne for den næste fase af genåbningen frem?

Nils M. Jensen, Organisationen Danske Museer

»Der er ingen museer, som uhæmmet lukker mennesker ind – og derfor kan museerne hurtigt omstille sig. Jeg ønsker bare, at kulturlivet kan åbne hurtigst muligt, for det er den eneste måde at komme ud af den økonomiske klemme på.«


Der er stor forskel på, hvordan kulturinstitutionerne fungerer, og det gør det svært at åbne dem på samme præmisser. Men de kulturaktører, Berlingske har talt med, er alle enige om, at de nemt vil kunne omstille sig, så de på sundshedsmæssigt forsvarlig vis kan byde gæsterne velkommen igen. Jon Stephensen, teaterdirektør på Aveny T, mener, at netop teatrene bør være en del af den næste fase af genåbningen i Danmark, fordi teatrene let kan styre, hvor mange gæster der er til forestillingerne.

»En teaterbillet er jo en pladsbillet. Vi kan styre, præcis hvor folk sidder i en sal. Lad os nu sige, at man ikke må spille for en fuld sal, så kan vi styre, at folk sidder med afstand modsat en koncert, hvor man står op. Derfor kan vi sørge for, at man ikke kommer for tæt på hinanden – måske endda langt bedre, end man kan i supermarkeder og storcentre,« siger han.

Han peger på, at publikum blandt andet kan blive påbudt at bære masker under forestillingerne, ligesom man overvejer at lave udendørs teaterforestillinger. Desuden krydser han fingre for, at regeringen vil prioritere kulturlivet mere i den næste fase af genåbningen. Vi kan nemlig ikke undvære kulturen i vores hverdag, mener han.

»Jeg håber, at vi kan komme i betragtning. Ja, det er egoistisk, men det handler også om, at vi har brug for andet end det, der måles i kroner og øre. Det vil virkelig være fattigt og helt forkert.«

Pres udefra

Også hos Danmarks Biblioteksforening venter man spændt på, at regeringen giver tegn til at genåbne. Bibliotekerne efterlyser klare retningslinjer for håndtering af materiale, før de kan åbne forsvarligt op.

»Vi oplever et pres fra læsegrupper, studerende, der skal aflevere deres eksamener, men som ikke kan få det nødvendige pensum og materialer, og fra skolegrupper, der gerne vil i gang med højtlæsning og litteraturarbejde,« siger formand for Danmarks Biblioteksforening Steen Bording Andersen.

Der kan være enkelte biblioteker, hvor det ikke er forsvarligt at genåbne. For eksempel små biblioteker med snørklede gange, hvor det ikke er muligt at holde afstand. Men langt de fleste biblioteker er klar, mener han.

»Hvis vi håndterer udlån og antallet af besøgende rigtigt, så kan man forsigtigt åbne bibliotekerne. Vi er klar til at åbne ansvarligt og kontrolleret, og vi mener også, at det vil være en god idé. Vi kan ikke have fuldstændig åbne biblioteker, hvor alle bare kan lukke sig selv ind. Der skal være et begrænset antal medarbejdere til stede for biblioteksvejledning og kontrol med, hvor mange gæster der er på bibliotekerne,« siger han.

Lav smitterisiko

DR har fået fat i et fortroligt notat, som Statens Serum Institut har sendt til Folketingets partier. Heri vurderes det, at kunsthaller og museer er steder med lav risiko for smitte. I samme kategori finder man biblioteker, zoologiske haver og udendørsarealer.

Hos de danske kunsthaller er man også godt forberedt til en eventuel genåbning, lyder det. Det har været meget enkelt at implementere myndighedernes retningslinjer om afstand og hygiejne, siger formand for Foreningen af kunsthaller i Danmark, Dina Vester Feilberg.

»Kunsthallerne råder over mange tusinde kvadratmeter. Så i forhold til de nuværende krav, der gælder i dagligvareforretninger eksempelvis, vil vi uden problemer kunne opfylde de generelle retningslinjer fra sundhedsmyndighederne – og mere til. På vores institutioner står eller sidder publikum ikke for tæt, men kan bevæge sig frit i rummet,« siger hun.

Dina Vester Feilberg, Foreningen af kunsthaller i Danmark

»Det gør ondt, at vi har lukket.«


Kunsthallerne er – af hensyn til sikkerheden – vant til at kontrollere adgangen blandt de besøgende. Flere steder er der i forvejen opsat skilte om, at man ikke må røre ved kunstværkerne, så rammerne er allerede »coronavenlige«.

»Det gør ondt, at vi har lukket, for vi står med store fantastiske udstillinger og gode oplevelser, vi meget gerne vil dele ud af, og vi kan gøre det i sundhedsmæssige forsvarlige rammer. Vi står og tripper for at få lov til at åbne, og er meget spændte på Mette Frederiksens udmelding. I lyset af, at Statens Serum Institut vurderer kunsthallerne som lavrisiko, håber vi, at regeringen vil åbne dem som noget af det første,« siger hun.

Nils M. Jensen, direktør i Organisationen Danske Museer, mener også, at museer og kunsthaller kan åbne på forsvarlig vis.

»Jeg er fortrøstningsfuld, og det baserer jeg på, at Kulturministeriet arbejder på en genåbningsplan – og at der er møde i Kulturministeriet igen i morgen. Vi er ikke i tvivl om, at det snart er museernes tur til at åbne, for nu har både tyske og italienske museer genåbnet, fordi smittetrykket på museer af gode grunde er meget lavt. Når nu museerne genåbner ude i Europa, vil det være underligt, hvis ikke vi kan åbne i Danmark,« siger han og fortsætter:

»Der er ingen museer, som uhæmmet lukker mennesker ind – og derfor kan museerne  hurtigt omstille sig. Jeg ønsker bare, at kulturlivet kan åbne hurtigst muligt, for det er den eneste måde at komme ud af den økonomiske klemme på.«