Mediekommentar: Kæderygende, lesbisk boomer i cowboystøvler er mit nye totemdyr

Læsemaskinen og forfatteren 70-årige Fran Lebowitz repræsenterer en kærkommen intellektuel vaccine mod dumhed og manglende dannelse, som en tiltagende sart og historieløs verden i sjælden grad har brug for, og som vi snart løber tør for.

Den nævenyttige ærkenewyorker, forfatter og journalist Fran Lebowitz er et begavet, humoristisk og syleskarpt bekendtskab, som alle, der har et Netflix-abonnement, nu kan stifte bekendtskab med gennem portrætserien »Pretend It’s a City«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix Media COURTESY OF NETFLI

»En bog skal ikke være et spejl. Den skal være en dør«, eller »Høflig konversation er sjældent nogen af delene«, eller »Mit yndlingsdyr er bøf«. Så er tonen slået an. Ovenstående citater er fra Fran Lebowitz. En kvinde på 70, der, som man populært siger, ikke giver en fuck!

Den nævenyttige ærkenewyorker, forfatter og journalist er et begavet, humoristisk og syleskarpt bekendtskab, som alle, der har et Netflix-abonnement, nu kan opleve gennem portrætserien »Pretend It’s a City«.

Fran Lebowitz

»Tænk, før du taler. Læs, før du tænker.«


Den 70-årige Lebowitz udfolder fortiden, dybdeanalyserer nutiden og tilgiver fremtiden. De skarpsindige rablerier er virtuost iscenesat af en anden ærkenewyorker, den 79-årige mesterinstruktør Martin Scorsese. Seriens tredje ben og »bedste birolle« spilles af den byzantinske millionby New York, som Fran og Marty begge har et livslangt had-kærligheds-forhold til.

Kronisk latter

Scorsese griner sig hjerteligt igennem samtlige episoder, hvor han i forskellige samtaler og tableauer med enkle spørgsmål aktiverer Lebowitz, der prompte afsikrer sit retoriske maskingevær og kuglesprøjter vigtige, vittige, begavede monologer og oneliners ud om alt fra Duke Ellington, de andre som helvede, infantiliseringen af byrummet, ejendomsmarkedet, rygeforbuddet, kunsten at gå og alt andet i en rørende, vidunderlig, morsom og kaudervælsk stærk cocktail fyldt helt til kanten med den berømte newyorkercharme, man kan skære sig på, hvis man uforvarende kommer for tæt på.

Den 70-årige Lebowitz (t.h.) udfolder fortiden, dybdeanalyserer nutiden og tilgiver fremtiden. De liflige rablerier er virtuost iscenesat af en anden ærkenewyorker, den 79-årige mesterinstruktør Martin Scorsese. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix Media COURTESY OF NETFLIX.

Ud over underholdning og dannelse repræsenterer Fran Lebowitz også en helt særlig mennesketype, som er ved at forsvinde. Et menneske, som er kantet, presset og knubset af det hurtige, intense og besværlige liv i storbyens kulturelle cirkler, hvor manglende vid og navigationsevne er lig med den sociale død. Et pres, der har gjort hende til den ukurante diamant, hun er i dag.

Men man ved også instinktivt, at Lebowitz har hjertet på rette sted, og hun kan indimellem ikke undgå at fremstå som en elskelig kyniker, der let panisk nægter nogensinde at blive din bedstemor.

Vaccine mod samtiden

Der er kun få ting, Fran Lebowitz tager dødsens alvorligt. Først og fremmest er det litteraturen. Siden hun var syv år, har hun brugt størstedelen af sin vågne tid på at læse. I dag er hun nødt til at bo i en alt for stor og dyr lejlighed, udelukkende for at have plads til sit private bibliotek, der rummer over 10.000 bøger.

Lebowitz er befriende kold i røven, når det handler om andres domme. Men fordi hendes grundfortællinger tit fremhæver komikken ved hendes egen person og hendes utallige idiotiske beslutninger gennem et langt liv, åbenbares det, at hun ikke er et arrogant menneske, men et »mensch«, som man siger på jiddisch.

Fran er mit nye personlige totemdyr. Et godt menneske. Et menneske med integritet, der har noget at sige til alle generationer – godt og skidt. Lebowitz repræsenterer i en vis udstrækning den intellektuelle vaccine mod dumhed og manglende dannelse, som verden i sjælden grad har brug for, og som vi snart løber tør for, når mennesker som Fran Lebowitz ikke er her mere. Lyt, inden det er for sent – eller som Fran siger: »Tænk, før du taler. Læs, før du tænker.«