Mediekommentar: Hvis Jane Austen kunne se sin egen roman som TV-serie, ville hun falde død om en gang til

En langtrukken TV-serie baseret på Jane Austens uafsluttede roman »Sanditon« har ét godt øjeblik. Desværre varer det kun få sekunder. Resten er kedsomhed. Læs ikke med her, hvis du alligevel har planer om at se serien, der er som et studie i rigor mortis.

»At Jane Austen-fans er flippet skråt ud over »Sanditons« ulykkelige slutning og har beskyldt den for at være »uaustensk« må skyldes, at de enten ikke har læst eller forstået hendes romaner,« skriver kulturredaktør Anne Sophia Hermansen i en mediekommentar, der 100 pct. spoiler slutningen på TV-serien. Her ses hovedpersonen Sidney Parker, som ikke kun er spillet dårligt, men også dårligt tænkt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En filmatisering af Jane Austens uafsluttede roman »Sanditon« kan lige nu ses på dr.dk. Det kan ikke ligefrem anbefales. Flere af skuespillerne spiller så forbløffende dårligt, at man føler sig hensat til en skolekomedie i 5. klasse, og selv om TV-serien er på otte langtrukne afsnit, er den fuld af løse ender. Men flot er den.

»Sanditon« handler ligesom Jane Austens øvrige romaner om den sociale vigtighed af et økonomisk fordelagtigt ægteskab, om den enkeltes lyst kontra pligten overfor slægten og om de konventioner, der kan afholde os fra at blive lykkelige, dvs. gift med den, vi elsker. Den udfolder sig i badebyen Sanditon, som iværksætteren Tom Parker prøver at få udviklet fra simpelt fiskerleje til rekreativt luksus-wellness-område. Her har Parker inviteret vores heltinde, Charlotte, til at tilbringe sommeren, og hendes familie har takket ja til invitationen, da hun jo potentielt kan møde et passende parti i byen.

»Den har dog ét godt øjeblik – Sidney Parker stiger på et tidspunkt nøgen op af havet. Desværre varer det kun tre sekunder. Så begynder han at tale, og så er alt ødelagt igen.«


Passende parti eller ej – hun møder Tom Parkers bror Sidney, som ikke kun spilles dårligt, men også er tænkt dårligt af de mennesker, der har forsøgt at færdiggøre Austens roman. For at skabe ham, der kun fylder få linjer hos Austen, har de nemlig taget det værste fra Mr. Darcy og det mest forbitrede hos general Brandon. Og voila, et dumstædigt fjols med ringe manerer, fastgroet i fortidens trængsler. Suk.

Det mest interessante ved »Sanditon« er slutningen, som har ophidset en masse Jane Austen-fans. Den ender nemlig dårligt, dvs. ikke med det bryllup, som mange havde håbet, men med at heltinden må drage ugift hjem til sin familie på landet. Heldigt for hende, tænkte jeg, for den mand, hun af uransagelige, delvis masochistiske årsager havde kastet sin kærlighed på, var ikke værd at skrive hjem om. Selvglad, halvdum og forudindtaget. Jane Austen kan umuligt have forestillet sig, at hendes skønne heltinde skulle forarmes åndeligt i hans lavpandede selskab.

Austen selv nåede kun at skrive 11 kapitler af fortællingen, før hun døde som kun 41-årig. Inden da havde hun blandt andet skrevet »Stolthed og fordom«, »Fornuft og følelse«, »Emma« og netop færdiggjort »Overtalelse«, som udkom posthumt i 1818.

Det er korrekt, at hun skrev romantiske fortællinger, men hun forkastede den hovedløse og socialt uacceptable kærlighed, der alene var båret af forelskelse og fascination. Marianne ender således ikke i »Fornuft og følelse« med libertineren Willoughby, men med den kærlige og ordentlige Brandon. Devisen er, at man ikke kan basere et ægteskab på følelser alene – de må balanceres med et fornuftigt hensyn til slægten og familiens formue.

At Jane Austen-fans er flippet skråt ud over Sanditons ulykkelige slutning og har beskyldt den for at være »uaustensk« må skyldes, at de enten ikke har læst eller forstået hendes romaner.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at TV-serien, der er overdådig, kostbar, imponerende og smuk, også er langtrukken, ufuldstændig og komisk dårligt spillet af indtil flere af de bærende karakterer.

Den har dog ét godt øjeblik – Sidney Parker stiger på et tidspunkt nøgen op af havet. Desværre varer det kun tre sekunder. Så begynder han at tale, og så er alt ødelagt igen.

Otte jammerlige afsnit af »Sanditon« kan streames på dr.dk.