Lasse Marker: Regeringen vil sætte gang i forbruget, ikke i forstanden

Det er ikke nok blot at genåbne kulturinstitutionerne. Især de succesfulde attraktioner får brug for yderligere hjælpepakker, hvis de skal klare sig igennem krisen, skriver rådgiver Lasse Marker i denne klumme.

Det i forvejen økonomisk trængte Fredericia Teater indgik konkursbegæring i midten af marts, og i onsdags meddelte Designmuseum Danmark, at de forventer at måtte afskedige 50 ud af 75 medarbejdere ved udgangen af maj, samt holde lukket resten af året og i hele 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Malmose
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturinstitutionerne var de første, der blev lukket, da coronakrisen ramte, og de sidste til at få hjælp. Nu bliver de også de sidste, der får lov at genåbne. Mens storcentre, restauranter og cafeer åbner 18. maj, må kulturlivet indtil videre vente frem til 8. juni.

Kulturinstitutionerne stod ellers klar med en række initiativer, der skulle sikre, at der ikke ville være for mange gæster ad gangen, og at de ikke ville komme for tæt på hinanden. Men på trods af et notat fra Statens Serum Institut, der fastslår lav eller mellem smitterisiko for museer, teatre og koncerthuse, må kulturlivet endnu engang se sig forbigået.

Regeringens argument for prioriteringen er, at det handler om den samfundsøkonomiske effekt og det samlede smittetryk. Vi skal med andre ord have gang i forbruget, ikke forstanden.

Hvis landets 135.000 beskæftigede i kultursektoren, svarende til knap fem procent af den samlede arbejdsstyrke (Danmarks Statistik), vil udvise samfundssind, skal de derfor lægge kunsten til side og tage i storcentret og svinge dankortet. I Italien, som har været et af de hårdest ramte lande, er situationen lige omvendt. Her åbner museer, teatre og koncerthuse 18. maj, mens restauranter og cafeer først åbner 1. juni.

Det fik i sidste uge Anne Sophia Hermansen, kulturredaktør på Berlingske, til at sige, at mens italienerne er mere optagede af at få puttet noget i hovedet end i munden, så er vi i Danmark mere optagede af at få puttet noget i munden end i hovedet.

Ifølge kulturminister Joy Mogensens egen Facebookside var det regeringen og Folketinget, der i fællesskab besluttede, hvordan anden fase af genåbningen skal forløbe, men i onsdags meddelte et flertal uden om regeringen, at de vil have kulturinstitutionerne til at åbne fra på mandag.

Hvis landets 135.000 beskæftigede i kultursektoren, svarende til knap fem procent af den samlede arbejdsstyrke (Danmarks Statistik), vil udvise samfundssind, skal de derfor lægge kunsten til side og tage i storcentret og svinge dankortet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint.

Mere hjælp

Historien gentager sig. I efteråret var det først efter pres fra Folketinget, at Socialdemokratiet afskaffede omprioriteringsbidraget. Under krisen var det først efter trusler om at fjerne kulturministeren fra forhandlingerne, at kulturlivet også fik hjælpepakker. Og nu er det så igen de Radikale og blå blok, der presser for at få kulturinstitutionerne åbnet hurtigere. Det er der brug for.

I onsdags meddelte Designmuseum Danmark således, at de forventer at måtte afskedige 50 ud af 75 medarbejdere ved udgangen af maj og holde lukket resten af året og i hele 2021. Museet er blandt de seneste års største succeshistorier af sin art, med store besøgstal og egenindtægter. Men under krisen er dette blevet dets akilleshæl. De rammes ekstra hårdt ved en tvangslukning, og selv efter en genåbning vil der formentlig gå halve eller hele år, før det danske publikum og især turisterne vender tilbage.

Det er derfor heller ikke nok blot at genåbne kulturinstitutionerne. Især de succesfulde attraktioner får brug for yderligere hjælpepakker, hvis de skal klare sig gennem krisen.