Lasse Marker: Farvel til Socialdemokratiet som kulturens vogter

Lige siden Socialdemokratiet sidste år dannede regering, har der kulturpolitisk været tale om skuffelse på skuffelse. Kulminerende her under coronakrisen, hvor kulturlivet var en af de første sektorer, der blev ramt, og en af de sidste til at få hjælp, skriver Lasse Marker

Regeringen skal roses for at have været hurtig til at gennemføre hjælpepakker og for at have vist sig villig til at justere dem løbende, så de er blevet gjort mere fleksible og omfatter flere, skriver Lasse Marker, der dog efterlyser en markant ændring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forventningerne var store, da Joy Mogensen (S) sidste sommer trådte ind i lokalerne på Nybrogade 2 som den første socialdemokratiske kulturminister i et kvart århundrede.

Efter mange års fravær var det igen en socialdemokrat, der sad for bordenden i dét ministerium, som partiet oprettede i 1961 som en del af velfærdsstaten.

Siden har den ene skuffelse afløst den anden, hvilket udstiller et Socialdemokratet, der endegyldigt har opgivet rollen som kulturens vogter.

Kort efter Socialdemokratiets valgsejr blev det afsløret, at partitoppen havde mørklagt et nyt kulturpolitisk program, som daværende kulturordfører Mogens Jensen havde været i spidsen for. Valgkampen skulle ikke handle om kultur.

Efterfølgende skulle der gå hele 11 uger, før Joy Mogensen gav sit tiltrædelsesinterview til Politiken, hvor man måtte kigge langt efter nye kulturpolitiske visioner.

Under forhandlingerne af sidste års finanslov mødte ministeren kritik, da hun ikke kunne garantere at fjerne det udskældte omprioriteringsbidrag, hvilket Mongens Jensen (S) ellers havde lovet under valgkampen. Først efter anklager om løftebrud fra regeringens støttepartier, endte omprioriteringsbidraget med at blive afskaffet.

I løbet af de sidste tre uger er Joy Mogensen havnet i sit politiske livs stormvejr. Selvom Coronavirussen allerede har krævet sit første offer i dansk kulturliv, efter at Fredericia Teater i midten af marts indgav konkursbegæring, har ministeren i lang tid afvist behovet for særskilte hjælpepakker til kulturen.

Helt galt gik det i sidste uge, da Joy Mogensen udtalte til Berlingske: »Jeg ville opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu«. Ministerens manglende vilje til at hjælpe kulturområdet fik i mandags et politisk flertal til at kræve Joy Mogensen fjernet fra kulturforhandlingerne.

De seneste dages hjælpepakke til højskoler, aftenskoler, Folkeuniversitetet, kunstnere og medievirksomheder har indtil videre givet kulturministeren en ny chance.

Lasse Marker, partner i konsulentbureauet Rasmussen & Marker

»Der er dog stadig lang vej til de hjælpepakker, som vores naboer i Sverige, Norge og Tyskland har vedtaget.«


Der er dog stadig lang vej til de hjælpepakker, som vores naboer i Sverige, Norge og Tyskland har vedtaget. Folketingets øvrige partier kræver derfor nu en hjælpepakke til kultur på 0,5-1 milliarder kroner, hvilket kulturministeren endnu ikke har mandat til at kunne love.

Kulturlivet var en af de første sektorer, der blev ramt af krisen, og en af de sidste til at få hjælp. Hjælpen er tilmed først kommet efter pres fra Folketingets øvrige partier. Det er bemærkelsesværdigt, og det fortæller historien om et Socialdemokratiet, der ikke længere svinger taktstokken, men har sat sig på passagersædet, når der skal tages ansvar for vores fælles kulturliv.