Jazz bliver til støj i Ravnsborggade

Claus Ploug har mandag i denne uge været indehaver af baren Kind of Blue i Ravnsborggade i ni år. Da han åbnede baren, fik han ingen støjklager. Det gør han i dag. Han har set nye barer åbne, og flere gæster komme til. Og han har i årenes løb mærket politikernes øgede fokus på støjgener i hovedstaden.

Claus Ploug, indehaver af baren Kind of Blue, har i årenes løb fået flere klager fra beboere i området. Han forsøger at dæmpe støjen, men synes, at det kan være svært at styre. »De ansatte er ikke de eneste, der kan åbne et vindue. Det kan gæsterne jo også finde ud af,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson

»NOT OPEN«.

Bogstaverne er skrevet på et vindue, der vender ud mod baggården. Ovenover er et mindre vindue åbnet på vid gab.

Barnelatter fra en af de omkringliggende altaner strømmer ind, mens jazzmusik strømmer ud.

Claus Ploug, der er indehaver af baren Kind of Blue i Ravnsborggade, skrev bogstaverne for fire år siden. Det var han nødt til, for flere naboer havde klaget. De kunne hverken sove for musikken i højttalerne eller gæsterne i barstolene. Derfor må vinduet ikke åbnes.

Mandag er det ni år siden, Kind of Blue slog dørene op. De første år fik Claus Ploug ingen støjklager, men en eftermiddag stod en nabo pludselig i døren. Siden da har flere fulgt trop.

»Den første klage kom fra overboen, som stak hovedet ind og sagde: »Musikken var sgu for meget i går aftes«. I årenes løb har jeg fået flere klager, som jeg efter bedste evne har forsøgt at imødekomme. Men det er ikke altid nemt, når fulde gæster går ind og ud, mens musikken spiller. Jeg undskylder altid efter en klage, men vi er en gene. Selvfølgelig er vi det,« siger barindehaveren.

Klagerne, Claus Ploug får, er langtfra de eneste.

En aktindsigt, Berlingske har modtaget fra Københavns Kommune, viser, at kommunen i 2016 modtog 1.017 støjklager angående musik- og nattelivsgener. I 2017 modtog de 1.253, og i 2018 steg antallet af klager til 1.453. Musik- og nattelivsgener dækker bl.a. over musikstøj og udendørsservering efter kl. 24.

Størstedelen af klagerne er hvert år kommet fra beboere i København K, mens den næststørste andel af klager hvert år er kommet fra beboere i København N, hvor Kind of Blue ligger.

Når beboere klager til kommunen, har de mulighed for at angive mere end én klage ad gangen. Derfor er antallet af klager højere end antallet af henvendelser.

Bag baren har Claus Ploug både fadøl, løse smøger i en krukke, vingummier og sodavand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Hold støjen inde og klagerne ude

Claus Ploug går om bag baren og hiver ned i et håndtag på fadølsanlægget. Sekunder efter er det tomme glas fyldt.

På gulvet foran baren blander lysebrune plamager sig med mørkebrune. Lakken er slidt væk. Der har gennem årene stået mange gæster i kø for at få lov til at tømme fyldte glas.

Claus Ploug, der er tidligere filminstruktør, har altid haft en drøm om at åbne en bar. Så da han i 2010 fik muligheden, vidste han allerede, at den skulle have de karakteristiske petroleumsblå vægge, afdæmpet belysning, jazz i højttalerne, specialøl bag baren og bøger på hylderne.

Da beboerne blev præsenteret for ideen om deres nye underbo, var de ikke begejstrede. Kort efter gav de alligevel Claus Ploug et »så lad da gå«, og han begyndte at isolere loftet.

Men den tykke isolering var ikke nok til at holde støjen inde og klagerne ude. Derfor har han sidenhen lavet flere ændringer i et forsøg på at mindske støjen.

Ved døren ud til Ravnsborggade hænger en opfordring til gæsterne om at dæmpe sig, når de er udenfor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Han har sat en dørlukker på døren ud til Ravnsborggade, så den automatisk klapper i, når de opstemte gæster går fra smøgen på fortovet til øllen i baren.

Han har malet en besked på væggen, hvor han opfordrer gæsterne til at sænke deres stemmer, når de er udenfor.

Han har skåret optrædener med livemusik ned fra to om ugen til få om året.

Og han har udvekslet telefonnumre med beboerne, så de kan sende en sms eller ringe, hvis støjen alligevel bliver for meget. For han ved godt, at bassens brummen kan mærkes i væggene på femte sal.

»Jeg kan godt forstå, at folk bliver irriteret, hvis de ikke kan sove. I starten var jeg slet ikke opmærksom på at lukke døre og vinduer, så der havde jeg nok terroriseret beboerne i nogle år. Da jeg begyndte at få klager, tog jeg en snak med dem. Jeg har også skrevet et brev, hvor der står, at de må huske, at jeg ikke er sat i verden for at genere dem, og at jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at udvise hensyn.«

Sofie Anthonisen har boet på Ravnsborggade i 20 år og har mærket udviklingen. I dag er der flere barer og mere støj end tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Claus Ploug har forsøgt at tilpasse sig, i takt med at debatten om støj er kommet til at fylde mere blandt både politikere og beboere i kommunen.

I et regelsæt fra 2018 står der, at restaurationer i København med omkringliggende naboer skal holde vinduer og døre lukkede. Derudover skal installationer gøres støjsvage, lydanlæg skal reguleres af støjfirmaer, der skal lydsluser i døre, og der må ikke støjes med oprydning og håndtering af affald mellem kl. 22-07.

Det stadig stigende antal klager har desuden fået kommunen til at sende flere støjvagter ud i nattelivet, som skal sikre, at reglerne bliver overholdt.

Claus Ploug har aldrig bemærket vagterne i Ravnsborggade, men han har en enkelt gang haft besøg af politiet og efterfølgende kommunen, som ville måle, om de tilladte decibel var overskredet.

»Både politiet og kommunen gik hurtigt igen. Vi spiller højt, for gæsterne skal kunne mærke musikken og stemningen, uanset hvor de sidder, men vi spiller ikke for højt. Jeg ved, præcis hvor volumenknappen står,« siger han.

I lokalet, der vender ud mod baggården, er to hvide højttalere placeret på en hylde. På hylden er ordene »DONT TOUCH« skrevet med tydelige blokbogstaver.

I dagtimerne sætter Claus Ploug sig ofte i døråbningen og kigger på menneskerne i Ravnsborggade. Her er både børn, voksne og ældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Nye barer har tiltrukket nye gæster

Claus Ploug sætter sig i døråbningen ud til Ravnsborggade. Mellem to fingre holder han en smøg. Forårssolen rammer barer og cafeer på den modsatte side af gaden, hvor gæster har taget plads ved bordene udenfor. Nogle drikker øl. Andre lemonade.

På Kind of Blue er kun få af Claus' bekendte dukket op. Men de mange cigaretskod i metalspanden udenfor afslører, at gæsterne kommer, når mørket falder på.

En rødhåret dreng med en grøn skoletaske trækker sin cykel forbi på fortovet. Foran drengen går en kvinde. Hendes hoved peger ligeud, men ud af øjenkrogen sender hun barindehaveren et hurtigt blik.

I bygningen til højre for Claus sidder en kvinde med gråt hår på en altan og nyder den lune luft. Under altanen skubber en far sin søn i en barnevogn.

Da Kind of Blue åbnede, var der kun én anden bar i Ravnsborggade. Nu er der omkring ti.

»Der er helt klart sket meget med gaden de seneste otte år. Beboerne har måttet se i øjnene, at der er kommet flere steder, som genererer støj og udendørsliv. Nye barer har tiltrukket nye gæster. På varme sensommeraftener går folk i store grupper på gaden, som var det en gågade,« siger han.

Flere af restaurationerne i Ravnsborggade har ophængt skilte, som opfordrer gæsterne til at dæmpe sig.

Barer, barnevogne og biler befinder sig side om side på Ravnsborggade på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson.

Ændret bevilling

Hoveddøren til Kind of Blue afslører, at baren har åbent fra kl. 16-02 torsdag til søndag og fra kl. 16-00 mandag til onsdag. Sådan har det ikke altid været.

I starten måtte Claus Ploug holde åbent til kl. 02 alle ugens dage, men bevillingen blev ændret. Politikerne har de seneste år skærpet reglerne for natbevillinger, både for nye og eksisterende restaurationer som følge af støjklager.

20 minutter før lukketid stopper Claus Ploug altid med at servere drikkevarer. Han vil sikre, at gæsterne når at tømme glassene, så de ikke skal have øllene med ud på fortovet i plastickopper.

Men når lyset bliver slukket i baren og døren låst, bliver gæster alligevel af og til hængende på Ravnsborggade.

»Når det har været en god aften, og gæsterne har fået noget at drikke, hæver de stemmerne. Så hvis de bliver stående udenfor efter lukketid, larmer det altså. Så prøver vi selvfølgelig at bede folk om at dæmpe sig,« siger han.

På en murstensvæg på Kind of Blue hænger et ur, hvor tallene er skæve og slørede. At kigge på dem er som at kigge gennem brilleglas med forkert styrke. Eller som at kigge på verden gennem en regnvåd rude.

Jo flere øl, der kommer indenbords, jo mere sløret bliver uret.

Men for gæsterne er det heller ikke så vigtigt, om klokken er 02 eller 20.

Det er det for beboerne.