Københavnere i fælles front mod larm: »Her er mere støj om natten end dagen«

Københavns nye Beboernetværk er trætte af hovedstadens støj og siger nu stop. Medlemmerne kan ikke være i deres eget hjem og oplever, at Københavns Kommune affejer problemet.

Et nyt beboernetværk går nu sammen om at bekæmpe støjniveauet i København, der ifølge medlemmernes opfattelse er »gået over gevind«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Støjen i dele af det københavnske natteliv er blevet så massiv, at flere beboere oplever, at København er blevet decideret »uegnet til beboelse«.

Det får nu beboerforeninger på tværs af Københavns bydele til at samle sig i et nyt netværk, Københavns Beboernetværk (KBN), og det fælles fokus er byens »urimelige støjniveau«.

Søndag skrev Berlingske, at Københavns Kommune aldrig har modtaget så mange støjklager som nu, og miljøinspektører fra kommunens Teknik- og Miljøforvaltning forklarede klagerne med byens øgede fokus på leben, samt at nutidens københavnere finder sig i mindre end tidligere og i dag vil have byliv såvel som nattero.

Det er dog nærmere et spørgsmål om, at bevillingerne er stukket af i København, mener Hannibal Holt, der er en del af det nye KBN og selv bor i Dronningens Tværgade i Indre By.

»Vi er jo i den absurde situation, at her er mere støj om natten end om dagen. Når klokken slår midnat, kommer barbussen, og så er der fuld hammer og megahøj musik. Sådan er det konsekvent hver eneste weekend, og vi føler os som gidsler i en eventmagerkultur,« siger Hannibal Holt.

Han og medlemmer i Københavns Beboernetværk oplever, at de er nødt til at tage forholdsregler for at kunne holde ud at være i deres eget hjem, og flere er kapituleret og flyttet væk.

»Jeg kan ikke have min datter sovende på sit værelse i weekenden, fordi det vender ud mod gaden, og der er simpelthen for meget støj. Jeg kender medlemmer i Sværtegade, som har været nødt til at bygge en særlig støjmur, og i Gothersgade har man brugt rigtig mange penge på støjsikrede vinduer. På samme måde må en bekendt i Sværtegade jævnligt sove med sine børn på badeværelset, fordi de ikke kan være i resten af lejligheden,« siger Hannibal Holt, som selv oplever at blive stresset op mod weekenden, fordi søvn bliver en mangelvare.

Nogle vil mene, at støj hører med, når man bosætter sig midt i byen?

»Ja, og det er fair nok, men så er mit spørgsmål: Er der en grænse for, hvor meget støj der må være, eller skal der bare være frit løb? I KBN er vi helt med på, at København ikke er et frilandsmuseum, og det ønsker vi bestemt heller ikke, men tingene er gået over gevind,« siger han.

Kommunen er ikke lydhør

Årsagen til, at beboerforeninger fra hele København nu vælger at gå sammen i kampen om støj er, at Københavns Kommune ifølge KBN’s medlemmer ikke tager borgernes klager alvorligt.

»Vi har en oplevelse af, at kommunen mener, at det drejer sig om tre sure, gamle mænd, og at vi bare må flytte, hvis vi ikke kan lide lugten i bageriet, for København skal der være gang i. Men hele byen kan jo ikke forlade byen, og det kan ikke passe, at os, der bor her, pludselig skal være statister i København,« siger Hannibal Holt.

Derfor vil KBN arbejde for, at bevillingerne i København når et »fair niveau« og fremover bliver mere jævnt fordelt i byen. Beboernetværket ønsker sig ligeledes en formuleret støjpolitik, og at kommunens medarbejdere rent faktisk får beføjelse og ressourcer til at sætte ind over for støj.
Den nuværende ordning med en nattevagt i weekenderne er nemlig ikke tilstrækkelig.

»Støjpatruljen prøver virkelig det, den kan, men den består af to personer, og det er en joke. Københavns Kommune giver los med bevillingerne, men forærer ikke ressourcer nok til at styre et fuldstændigt løssluppent natteliv, og dét er lige til at græde over, hvor dumt det er,« siger Hannibal Holt.