Jane Fonda genopliver workout-nostalgi – nu uden benvarmere

Den 82-årige skuespiller og aktivist gik på TikTok for at opmuntre unge generationer til at holde sig i form under coronakrisen. Men hun havde også et mere alvorligt budskab.

En yngre Jane Fonda reklamerer for sit Workout-program. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Berger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har ikke pandebåndet og de ikoniske benvarmere på, men ellers lykkes det ganske godt for 82-årige Jane Fonda at genopvække 1980erne i en workoutvideo, som hun har lagt på den unge generations foretrukne sociale medie, TikTok.

Hensigten var at skabe opmærksomhed om skuespillerens Greta Thunberg-inspirerede klimaaktivisme, Fire Drill Fridays, der blandt andet har omfattet demonstrationer i Washington og Los Angeles.

I videoen laver den nutidige Jane Fonda en gulvøvelse, før der klippes til en af hendes berømte workoutvideoer fra 1980erne, hvor hun laver »kyllingevinger« med armene. Efter gulvøvelsen vender Fonda tilbage, nu klædt i en rød frakke, med sit egentlige budskab:

»Hvad enten du ligger på sofaen eller på din yogamåtte, så følg mig i en Fire Drill Friday-virtuel aktivisme. Planeten behøver dig. Jeg behøver dig,« siger Jane Fonda, der med et digitalt skilt opfordrer det unge publikum på TikTok til at google hende, hvis de ikke ved, hvem hun er.

Jane Fonda fik i januar stor medieopmærksomhed med sine Fire Drill Friday-demonstrationer foran Det Hvide Hus, hvor hun under en demonstration blev arresteret og ført væk med hænderne bundet af politiets plasticstrips. Fire Drill Friday henviser til Greta Thunbergs formulering om, at klimakrisen har sat Jorden i brand.

Modebladet Vogue skriver om workouten, at Jane Fonda er så smidig som altid, og at det er godt at se skuespilleren plædere for, at man holder sig aktiv under krisen.

I 1982 udsendte filmstjernen »Jane Fondas Workout« på video, den første af i alt 23 workoutvideoer med aerobicøvelser, der tilsammen solgte 17 millioner eksemplarer og indvarslede fitnessbølgen. Videoerne er siden hyppigt blevet brugt som tidsmarkører, når man skal beskrive 1980erne og den såkaldte babyboomer​-generation, der er næsten jævnaldrende med Fonda.

Jane Fonda har gennem hele sin karriere været politisk aktiv. I 1972 under USAs krig i Vietnam besøgte hun Nordvietnam og blev da fotograferet siddende ved en antiluftskytskanon, hvilket gav hende tilnavnet »Hanoi Jane« og gjorde hende forhadt af højrefløjen. I 2005 beskrev hun i sin selvbiografi hændelsen som et »to minutters tab af fornuft, som vil hjemsøge mig resten af mit liv«.