Hvem gjorde det bedst og værst? Lars Seier Christensen anmelder alle deltagere i »Demokratiets Aften«​ – og DR

Radiovært Ditte Okman, klummeskribent Eva Selsing og erhvervsmand Lars Seier Christensen anmelder gårsdagens partilederdebat. Her er Lars Seier Christensens dom: Mellem 1 og 5 stjerner. Bedst var Lars Løkke, værst var Pia Olsen Dyhr, DR – og Pernille Vermund.

1
Det pæneste, man kan sige om udsendelsen, er nok, at rammen var flot, skriver erhvervsmanden Lars Seier Christensen i sin anmeldelse af »Demokratiets Aften« på DR. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Når man skal analysere partiledernes resultater, så må man også tage i betragtning, hvor længe de får til at tale om deres planer og ideer for Danmark og danskerne. Det medvirker naturligvis til, hvor megen gennemslagskraft de får i en sådan debat.

Og man må sige, at taletiden blev meget ulige fordelt.

Jeg har derfor efter bedste evne forsøgt at opgøre de respektive politikeres såvel taletid som præstation, så man ikke ser helt bort fra dette væsentlige aspekt.
Men lad mig starte med at vurdere DRs egen præstation, og derefter politikerne i rækkefølge efter den taletid, de fik.

DR
Taletid 24:33
Karakter 1/6

Det pæneste, man kan sige om udsendelsen, er nok, at rammen var flot, men det virker helt malplaceret, at ud af samlet 103 minutter så tager DR 24 og et halvt minut til sig selv – indledning, afslutning, stærkt subjektive videoer, eksperter og seerspørgsmål – og ikke mindst alt for meget snak fra Kim Bildsø. Der blev således kun 78 et halvt minut til dem, det drejede sig om. I forvejen virker formattet utidssvarende og presset af alt for mange deltagere, og så kan man altså ikke stjæle en fjerdedel af tiden til DRs egne indslag. Og prioriteringen af emner var helt utilstrækkelig med sin komplette mangel på diskussion af, hvordan vi skal finansiere den velfærd, alle generøst kaster om sig med.
Bedste linje: »Rasmus (Paludan) vil vist mest lege med sig selv.«

Lars Løkke Rasmussen
Taletid 11:50
Karakter 5/6

Statsministeren fik klart mest taletid, men det var delvist på grund af hans egenautoritet, og at han simpelthen tog sig den tid, der skulle til. Han havde også modet til at irettesætte DRs mærkelige prioritering af den knappe tid, hvoraf næsten en tredjedel gik på noget, næsten alle var enige om, nemlig at cigaretpriserne skal hæves efter valget. Dette gav ham dog også lidt en aura af irritation, der næppe hjælper i sådanne situationer. Ellers pegede han gentagne gange på sine historiske resultater og drog klogt Mette Frederiksens parlamentariske grundlag i tvivl. Han påpegede også fraværet af en diskussion om, hvor pengene skal komme fra, samt fremtidige skattestigninger fra socialdemokratisk regering.
Bedste linje: »Jeg er faktisk glad og stolt over, at jeg kan gå ind i Vollsmose uden politibeskyttelse.«

Mette Frederiksen
Taletid: 08:50
Karakter 3/6

Mette Frederiksen anstrengte sig igen for at være alt for alle, hvilket fører til, at det er nærmest umuligt at få klare svar ud af landets måske kommende statsminister. Det blev klart udstillet ved flere lejligheder. Hun virker usikker, fremlægger ingen klare visioner eller planer, og hendes fremtidige udfordringer med regeringspartnere afklarede hun ikke. Emnevalget virkede tilfældigt, endda lidt panisk, og tilsidst toppede det med en udtalelse om, at vi skulle være enige, når vi sender vores unge danskere i krig – helt urelateret til noget i diskussionen. Dog nærmede hun sig Lars Løkkes frieri lidt, synes jeg, selvom de skiftende flertal hen over midten skal være på hendes præmisser. Nok en lidt farlig strategi, for hvad får man egentlig for en stemme på Socialdemokratiet?
Bedste linje: (Til Løkke, der virkede lidt belærende) »Vil du også lære mig at parallelparkere!?«

Kristian Thulesen Dahl, Pernille Skipper og Søren Pape Poulsen under partilederrunden Demokratiets Aften hos Danmarks Radio i DR Byen i København, mandag den 3. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Pernille Skipper
Taletid: 7:25
Karakter 2/6

Skipper fik en del taletid, men udnyttede den ikke særlig godt. Hun prøvede at distancere sig fra socialdemokratiet og tale med lidt pathos om integrationen, men rodede sig også ind i skænderier med både Kristian Thulesen Dahl, hvor hun ikke kunne svare på et helt konkret spørgsmål om svineproduktionen, eller forsøgte at undgå at stå ved tidligere udtalelser.
Bedste linje: »Teknologien er her.« Om løsningen på klimaproblemerne – mon hun mener atomkraft?

Anders Samuelsen
Taletid 7:25
Karakter 4/6

Havde en del gode oneliners, og var ellers omfavnende i forhold til sine politiske med- og modspillere og fik lagt nogle klare løsninger på bordet. Han vurderede også efter 10 sekunder, hvad der langsomt gik op for de øvrige – nemlig at den første halve time var spildt på diskussionen om cigaretpriser, som der er bredt flertal for at hæve uden om ham selv. Irettesatte Isabella Ahrendt hårdt for at tage patent på den ordentlige borgerlighed og var privilegeret af både at have første og sidste ord i debatten.
Bedste linje: »Nu vil de også lægge skat på ting, de ikke ved, hvad er!?« – med henvisning til Mette Frederiksens uheldige elpæreeksempel forleden.

Søren Pape Poulsen, Mette Frederiksen og Morten Østergaard under partilederrunden Demokratiets Aften hos Danmarks Radio i DR Byen i København, mandag den 3. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Morten Østergaard
Taletid: 5:53
Karakter 4/6

Morten Østergaard, Danmarks største symbolpolitiker (fik Lars Løkke indskudt), må have været på kursus med Carl-Mar Møller eller noget lignende, da han pludselig synes at have fundet en ny og mandig stil med korte svar, der typisk er comeback på en af regeringspåstandene - a la »jeg er glad for at høre, at I mener “xyz” (indsæt selv emnet), men hvorfor gjorde I så det modsatte, da I havde magten?« Ensformigt, men det virkede, og han fik en del bifald undervejs (som tilsyneladende stivede hans nye – stadig lidt usikre – stil yderligere af). Spillede også lidt hardball med Mette Frederiksen, der sandelig ikke skal regne med at få det nemt, når der er en ny cowboy i arenaen.
Bedste linje: »Det drejer sig ikke om grænsehandlen, men om, hvor mange unge der skal dø af kræft.«

Søren Pape Poulsen
Taletid: 5:37
Karakter 5/6

Justitsministeren var ikke den, der fik mest taletid, men han udnyttede den, han fik, godt. Der var klare bud og planer på de emner, der blev omtalt, og han får tegnet et billede af sig selv som en sikker hånd, der nok skal klare banditterne. Det er lidt svært at få øje på ude i virkeligheden, men her i studiet klarer hans politi alt til punkt og prikke. Han fik aftenens største bifald for at irettesætte Rasmus Paludans kritik af politiet og utaknemmelighed over for dem, der beskytter ham. Lige i situationen var det faktisk ikke det, Paludan sagde – han brokkede sig over, at der var parallelsamfund, han ikke kunne komme i – men det viser bare, at Søren Pape har noget rygvind i øjeblikket! Han var også blandt de få, der talte bare lidt om nødvendighed af et stærkt erhvervsliv, valgets forsvundne emne.
Bedste linje: »Har vi ingen velstand, så har vi ingen velfærd.«

Rasmus Paludan
Taletid: 5:21
Karakter 4/6

Ikke mange bryder sig om Paludans budskaber, men jeg er sikker på, at han går lige i hjertet på sin begrænsede målgruppe. Efter en lidt mærkelig start med budskabet om, at kærlighed til fædrelandet vil få færre til at ryge, blev han stærkere i løbet af debatten. Hans ganske få holdninger står skarpt, og hans vulgære sprog gør, at han i korte perioder overtager lokalet, også selvom han vist fik lagt Lise Nørgaard i graven i sin ivrighed. Hans modhistorier om overfald og hans egne strabadser virker godt på hans publikum, er jeg ikke i tvivl om.
Bedste linje: »Vold gør også ondt, mere ondt. Det ved jeg af erfaring.« Svar til Pia Olsen Dyhrs kommentar om, at ord gør ondt.

Kristian Thulesen Dahl
Taletid: 5:07
Karakter: 2/6

Kristian Thulesen Dahl fremstod endnu engang som en rystet bokser. Han kunne ikke rigtigt komme ind i samtalen, hvilken står i klar modstrid til hans tidligere præstationer.
Han forsvarede dog tappert Pia Kjærsgaards klimatosse-fortalelse og dansk landbrugs berettigelse, hvilket lige i det nuværende debatmiljø kræver lidt mod, og duellen med Pernille Skipper om svineproduktion kom han bedst ud af. Men han var en skygge af sig selv i denne debat.
Bedste linje: »Klimaet er en sag i verden, og jeg vil ikke nedlægge dansk svineproduktion.«

Uffe Elbæk
Taletid: 4:48
Karakter 2/6

Uffe Elbæk prøvede at kræve sin historiske ret til klimadebatten, men den er blevet så mainstream, at det ikke længere er muligt. Selvom den er blevet populær, så er der nok færre købere til ideen om, at rigdom skal opgøres som naturen og at være sammen med dem, man holder af. Han forsøgte bravt at være omfavnende og tankeleder på klimaet. Men de dage er nok slut.
Bedste linje: »Til de, som er brune borgere, I skal ikke sendes hjem, I ER hjemme.«

Morten Østergaard, Lars Løkke Rasmussen og Pia Olsen Dyhr under partilederrunden Demokratiets Aften hos Danmarks Radio i DR Byen i København, mandag den 3. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Pia Olsen Dyhr
Taletid: 4:48
Karakter 2/6

Pia Olsen Dyhr virkede heller ikke i topform og er måske presset af den pludselige sag med Hønge, der gør, at alt ser noget vanskeligere ud. Trods nogle søgte eksempler med hendes gamle mors genvordigheder, og danske politikeres tvang af danske virksomheder til at bygge nye eksportsuccesser, så var det en dårlig dag på kontoret.
Bedste linje: »Hmm, hjælp mig.«

Klaus Riskær Pedersen
Taletid: 4:02
Karakter 3/6

Riskær kæmper, hvad der ligner en umulig enmandskamp, og jeg tror ikke, han kom tættere på målet her. Men han prøver da at fremlægge lidt alternativer til alle de andre, og fokusere lidt anderledes. Hans forsøg på at virke som den lidt faderlige, forstandige voksne i lokalet virker til en vis grad, men hans historik fortæller nok for meget noget andet til, at ret mange hopper på den. Men en hæderlig indsats, uden at nogen andre synes rigtig at interessere sig for ham
Bedste linje: »Jeg er grædefærdig på de børns vegne, og jeg vil meget gerne have dem ud« – om Sjælsmark.«

Klaus Riskær Pedersen og Pernille Vermund før partilederrunden Demokratiets Aften hos Danmarks Radio i DR Byen i København, mandag den 3. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Pernille Vermund
Taletid: 3:48
Karakter 2/6

Jeg synes igen, at Pernille Vermund skuffer ifht. de forventninger, man havde til hende. Rasmus Paludan fylder for meget, og der bliver ikke megen plads til hendes ellers ret klare tale. Men her blev det kun til et par skænderier, og jeg tror, hun var den eneste, der ikke fik lokket salen med på en eneste klapsalve. Men hun fik heller ikke megen plads af DR.
Bedste linje: »Lad mig lige tale ud, for jeg har overhovedet ikke fået ordet.« Det havde hun generelt ret i.

Isabella Ahrendt
Taletid: 3:33
Karakter 3/6

Isabella fik ikke megen taletid, men når hun endelig kom til, talte hun egentlig ganske klart, både om partiets prioriteter, og støtten til en borgerlig regering. Alene det, at man tager KD alvorligt for første gang i mange valg, taler for, at hun gør det ganske godt, men nyhedens interesse er ved at falme, og jeg tror ikke, den kommer tilbage med opfordringer til at slappe af og have dialog over frikadeller og shawarma i en lang frokostpause. Og forsøget på at løbe med den borgerlige ordentlighed blev også slået hårdt ned.
Bedste linje: »Det eneste, der står i vejen, er, at vi politikere nedsætter en kommission.« Ja, det er jo ofte sandt.

Læs Eva Selsings anmeldelse af debatten her — og Ditte Okmans her.