Historiens mest succesfulde filmfranchise får første muslimske superhelt

Mens Disney lancerer den første muslimske superhelt, »Ms. Marvel«, planlægger lgbt+-medarbejdere at forlade arbejdet hos Disney på grund af mediegigantens påståede dårlige håndtering af kritiseret lov i Florida.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingskes Thomas Brunstrøms anmeldelse af »Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings« i efteråret bar overskriften »Marvel er blevet woke, og det er herligt«.

Efter at have lavet den første (vestlige) superheltefilm med en næsten udelukkende asiatisk casting er Marvel Studios, der er ejet af Walt Disney Company, nået til endnu en befolkningsgruppe, og tirsdag udkom den første trailer til »Ms. Marvel«, som introducerer Marvel Studios' første muslimske superhelt. Det skriver Variety.

Samtidig er der interne stridigheder hos Disney, efter at Disney-direktør Bob Chapek ifølge nogle af firmaets medarbejdere har reageret utilfredsstillende på en ny – angiveligt – homofobisk lov, der er på vej i Florida. Den vender vi tilbage til efter fortællingen om den nye, muslimske superhelt.

Ms. Marvel er en pakistansk-amerikansk teenager ved navn Kamala Khan, som optrådte første gang i  tegneseriehæftet Marvel Comics i 2013. Siden har hun fået sin egen tegneserie, og nu kommer altså en tv-serie.

Hvide mænd havde hovedrollerne

Kamala Khan er muslim og bor i New Jersey. Hun er en ivrig computerspiller og fan fiction-forfatter og en stor superheltefan. Hun passer hverken ind i skolen eller derhjemme, indtil hun pludselig får superkræfter, ligesom de helte hun altid har set op til, skriver amerikanske Deadline.

Rollen som Ms. Marvel skal spilles af Iman Vellani, hvis forældre emigrerede fra Pakistan til Canada. Udover i tv-serien skal karakteren og dermed Iman Vellani også optræde i kommende biograffilm, der foregår i Marvel Cinematic Universe (MCU), som er langt den mest succesfulde filmfranchise i historien.

Der har tidligere været kritik af universet, hvor utrolig mange superhelte spilles af hvide mænd, mens kvinder og minoriteter typisk er blevet reduceret til biroller. Siden har Marvel med en række film taget kritikken til efterretning og har lavet flere film og serier med andre racer end hvid og med eksempelvis en homoseksuel superhelt i »Eternals«. Sidstnævnte fik lande som Saudi-Arabien, Kuwait og Qatar til at forbyde filmen.

Lgbt+-medarbejdere er utilfredse

Selvom Disney altså forsøger at gøre op med sin i nogles øjne for hvide og heteronormative fortid, har en gruppe Disney-medarbejdere tænk sig at forlade arbejdet i protest mod Disney-direktør Bob Chapeks håndtering af Floridas såkaldte »Don't Say Gay«-lov (På dansk: »sig ikke bøsse/lesbisk«).

Efter kritik af Disneys manglende afstandtagen fra loven og donationer til politikere, der har stemt for loven, meldte Bob Chapek ud fredag, at Disney ville pausere alle sine politiske donationer i Florida og undskyldte over for Disneys lgbt+-ansatte, skriver Variety.

»Det er klart, at dette ikke kun handler om en lov i Florida, men at dette er endnu en udfordring af basale menneskerettigheder. I havde brug for, at jeg var en stærkere allieret i kampen for lige rettigheder, og jeg svigtede jer. Undskyld,« skrev Chapek til medarbejderne ifølge mediet.

Indtil da havde han dog ikke offentligt taget stilling til loven, og det er blandt andet det, der nu medfører, at medarbejderne vil forlade arbejdet i protest. Ydermere har ansatte ved Pixar, der også ejes af Disney, sagt, at Disney har fjernet »næsten hvert eneste øjeblik med tydelig homoseksuel kærlighed« fra sine film.

Det førte til kritik fra blandt andre Eric Cervini, der er homohistoriker, storsælgende forfatter og blandt finalisterne til den anerkendte Pulitzer-pris. Han siger til Yahoo News om Disneys brug af regnbueflaget, at han »er ulykkelig over, at Disney tjener penge på vores protestsymboler, samtidig med at det støtter de politikere, som forsøger at dehumanisere os«.

Eric Cervini kritiserede også Disney i et Instragram-opslag


Tilnavnet »Dont Say Gay« er givet til loven af dens modstandere, som mener, at loven med sine vage formuleringer kan gøre, at det bliver ulovligt at tale om eksempelvis homoseksualitet med skolebørn.

Loven, der er vedtaget af Floridas lovgivende forsamling, men endnu ikke underskrevet af guvernøren, tilsiger, at skoleelever fra børnehaveklassen til og med tredje klasse ikke må undervises om »seksuel orientering eller kønsidentitet på en måde, som ikke er alderssvarende for eleverne,« citerer mediet Vox fra loven.

Disney har siden sagt, at firmaet ville donere 33 millioner kroner til Human Rights Campaign (HRC), der kæmper for lgbt+-personers rettigheder. HRC har dog sagt nej til donationen, indtil »Disney offentligt forpligter sig til at arbejde med lgbtq+-fortalere for at sikre, at love som denne i Florida ikke bliver til farlige love,« skriver HRC ifølge Variety.