Marvel er blevet woke, og det er herligt

AOK
Skærm
Anmeldelse

Den første superheltefilm med et stort set kun asiatisk cast har den helt rigtige blanding af action, varme og humor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Marvel Cinematic Universe (MCU) er langt den mest succesfulde filmfranchise i historien og har i indtjening overgået konkurrenter som Star Wars-, James Bond- og Harry Potter-serierne med flere milliarder dollar.

Franchisen har ikke bare begejstret publikum, men også anmeldere – i skrivende stund har 17 film og tv-serier en rating på 90 procent positive anmeldelser eller derover på rottentomatoes.com, der samler filmanmeldelser fra utallige medier.

Whitewashing

Men der har også været kritik af universet, hvor utrolig mange superhelte spilles af hvide mænd, mens kvinder og minoriteter typisk reduceres til biroller. Marvel landede endog i en mindre shitstorm og blev beskyldt for whitewashing efter premieren på »Doctor Strange«, hvor den traditionelt asiatiske karakter, Ancient One, blev spillet af den kridhvide Tilda Swinton.

Måske som svar på kritikken, måske fordi Marvel oprigtigt er blevet woke, er der dog nye toner på vej. For nylig har vi set »Black Panther« med den første sorte hovedrolle, »Captain Marvel« med den første kvindelige hovedrolle og i den kommende »Eternals« skulle der endog være en homoseksuel superhelt.

Indtil da kan man fornøje sig med »Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings«, som er den 25. film i serien – og den første Marvel-film med en asiatisk superhelt og et i øvrigt stort set kun asiatisk cast.

Og det er en fornøjelse. Ikke fordi der er et asiatisk cast, men fordi »Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings« har nogenlunde alt det, man kan ønske sig af en superheltefilm.

Modvillig helt

Vor helt er den uambitiøse Shaun (Simu Liu), der sammen med sin veninde Katy (Awkwafina) er godt tilfreds med sin afslappede tilværelse og sit job med at parkere biler foran et fancy hotel. Men en dag bliver han overfaldet af en flok bøller i en bus og viser sig at være endog meget ferm til kampsport – en helt fantastisk actionscene, der på en måde krydser »Speed« med alle Jackie Chan-film nogensinde.

Komikeren, skuespilleren og rapperen Awkwafina (th.) leverer filmens sjoveste replikker – med bravour. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney/Marvel Studios.

Bøllerne er selvfølgelig ikke tilfældige, men er sendt af Shauns far. Shaun hedder i virkeligheden Shang-Chi og flygtede som teenager fra sin far Wenwu (Tony Leung), der står i spidsen for syndikatet The Ten Rings, der har regeret underverdenen i århundreder takket være de superkræfter, man får, når man bærer benævnte ti ringe på sine underarme.

Superheltekaraoke

Shang-Chi må nu se sin fortid i øjnene og tage kampen op mod sin udødelige far. Det er ikke verdens mest originale plot, men det er ekstremt godt fortalt med en overraskende kompleks skurk, fremragende actionscener, hjertevarme, en elegant blanding af superhelteuniverset og kinesisk mytologi og ikke mindst masser af humor.

Shang-Chis makker, Katy, har en stribe perfekt leverede onelinere, og charmerende nok er filmen ikke bange for at lege med asiatiske klicheer – Shang-Chi og Katy er eksempelvis umanerlig glade for karaoke. Og måske gør filmen endda lidt grin med egen wokeness, da det viser sig, at skurkens næstkommanderende, som er en samvittighedsløs dræber med en kniv i stedet for den ene hånd … kører elbil.

Mod slutningen drukner den gode historie lidt i cgi-effekter og nogle flyvende drager, der slåsser, og man kan også argumentere for, at Shang-Chi af en hovedrolle at være er lidt anonym – men det er nu primært, fordi der er så mange andre interessante karakterer i spil.

»Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings«. Superheltefilm, 133 minutter. Instruktion: Destin Daniel Cretton. Med: Simu Liu, Awkwafina, Tony Leung, Meng m.fl. Premiere 2. september i biografer landet over.