Han var fredsaktivist og verdensberømt forfatter: Nu har hans datter skrevet en chokerende biografi

Fremstillingen af den verdensberømte forfatter Amos Oz i en ny biografi af hans datter, Galia Oz, splitter Oz-familien og ryster hjemlandet Israel.

Forfatteren Amos Oz blev 79 år og døde af kræft i 2018. Han var en af Israels mest respekterede forfattere. En ny biografi af hans datter Galia Oz chokerer nu den israelske offentlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tonino Di Marco/EPA/Ritzau Scanpix

Amos Oz, der døde af kræft i 2018, 79 år gammel, var en af Israels mest respekterede forfattere, fredsaktivist og en udtalt humanist, der blandt andet stod bag bøgerne »Vers om livet og døden« og »How to Cure a Fanatic«. En respekteret og elsket mand. Men det står muligvis til at ændre sig nu.

»Han fortalte mig, at jeg var affald,« skriver Galia Oz om sin far, den verdensberømte israelske forfatter og Nobelpris-kandidat, Amos Oz, i sin nye biografi, »Something disguised as Love« (»Noget forklædt som kærlighed«), skriver The New York Times i dag.

Datterens biografi har chokeret den israelske offentlighed og drevet en kile ned i Oz-familien, som er meget uenige i Galia Oz' fremstilling af den berømte forfatter.

Galia Oz beretter blandt andet, hvordan hendes far slog og ydmygede hende.

»Volden var kreativ. Han trak mig ud af huset og kastede mig ud over dørtærsklen. Han fortalte mig, at jeg var affald. Der var ikke tale om et kontroltab eller en lussing i affekt, men om en rutine af sadistisk misbrug. Min forbrydelse var mig selv, så afstraffelsen havde ingen ende. Han havde brug for at vide, at jeg ville knække«, skriver Galia Oz om sin fars påståede monstrøse adfærd over for hende i hendes barndom.

Hun brød al kontakt med sine forældre og søskende for syv år siden og mødte ikke op til sin fars begravelse i 2018.

Andre familiemedlemmer som Amos Oz' enke, Nili, hans ældre datter, Fania Oz-Salzberger, og sønnen, Daniel Oz, har valgt at forsvare Amos Oz.

»Vi har alle kendt en meget anderledes, varm og kærlig mand, som elskede sin familie dybt,« har resten af familien blandt andet skrevet i en fælles udtalelse på Twitter som modsvar på Galias voldsomme beskyldninger.

Det celebre familiedrama udspiller sig nu i de israelske medier og sociale medier, skriver The New York Times, som fortæller at man i de israelske medier i forbindelse med Oz-familiens fejde blandt andet har refereret til Lev Tolstojs berømte åbningslinjer i »Anna Karenina« (1876):

»Alle lykkelige familier ligner hinanden; men den ulykkelige familie er altid på sin egen måde ulykkelig.«