For tre måneder siden modtog Tivoli en klage for en »utilstedelig« illustration – nu vil de male den om

En udsmykning på en bod har fået en gæst til at sende en klage til Tivoli, fordi den karikerer brune mennesker. Der er tale om »black facing« og romantisering af Danmarks kolonitid, lyder kritikken. Tivolis pressechef er enig i, at tiden er løbet fra illustrationen.

En tegning på et jalousi fra 1950erne skal nu laves om. Det sker efter en kritisk henvendelse fra en gæst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man som gæst går rundt i Tivoli, synes tiden nogle gange at have stået stille i den gamle forlystelseshave i midten af København. Den gamle rutsjebane, de stribede slikpinde og plakater med tegninger fra atten- og nittenhundredetallet bidrager til den særlige atmosfære.

Men noget af tiden har måske stået for stille i den gamle have. Særligt i 2021s identitetspolitiske tidsalder, hvor der er skærpet fokus på ikke at videreføre racistiske historier, navne, ord eller billeder.

Tivoli møder nu kritik for en bestemt tegning på et jalousi (en slags gitter eller afskærmning, red.) på en af forlystelsesparkens boder.

5. august 2021 gæstede Tuba Dawood Tivoli for at se fredagsrock. Efter koncerten med Ice Kid blev hun noget overrasket over, hvad hun så på en af boderne. Og jo mere hun kiggede på det, jo mere »dystert« blev det.

En udsmykning, hun så, forestiller otte karikerede, brune mennesker. Alle tynde, med store øjne, store, røde læber og iført hvide sjaler. I midten af tegningen sidder en hvid konge, mens de brune mennesker står rundt omkring ham.

Illustrationen, der er fra 1950erne, gjorde Tuba Dawood så indigneret, at hun henvendte sig til Tivoli med en klage.

»Jeg skrev til dem, at det var mig en gåde, at billedet var blevet set bort fra så længe,« siger Tuba Dawood.

Den omstridte tegning på jalousiet, som skal males over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lånt fra »Deltidsaraber«.

»Det bliver problematisk, at de har sådan et billede hængende, når jeg hører etniske danskere sige, at der ikke findes racisme i Danmark. Det er en simplificeret måde at se det på. Desuden tegner billedet et idylliseret og romantiseret billede af koloniseringen og slavehandlen. Det er meget problematisk,« siger hun.

Hvorfor er det problematisk?

»For det første er der blackface involveret. De bliver gjort til grin. Det er gammeldags satire, men uden at der er noget sjovt over det,« siger Tuba Dawood og understreger, at hun synes det er problematisk, at medarbejderne i Tivoli ikke har lagt mærke til billedet før.

»Det er ikke godt nok, fordi det er Tivoli, vi taler om,« siger hun.

Instagramkontoen »Deltidsaraber«, som har 25.000 følgere og beskæftiger sig med emner som racisme, har også haft tegningen oppe at vende og kalder den for »utilstedelig«.

Nærbillede af jalousiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lånt fra »Deltidsaraber«.

Personen bag Instagramkontoen oplyser, at udsmykningen stadig ikke er blevet fjernet tre måneder efter klagen. Det sker på baggrund af et foto, som »Deltidsaraber« har fået tilsendt fra en ansat i Tivoli.

Tivolis pressechef, Torben Plank, oplyser, at gæsterne som regel ikke kan se tegningen, da den befinder sig på et jalousi, som normalt bliver rullet op i havens åbningstid.

Han er dog enig i, at tiden er løbet fra den slags motiver.

»Det hører ikke hjemme længere i Tivoli. Det er en tidslomme, hvilket vi er opmærksomme på. Tivoli har en lang historie, og af og til opdager vi nogle ting i haven, som tiden er løbet fra. Og så synes vi faktisk, at man skal fjerne dem. Det gør vi nu, og det har været planen, siden vi opdagede det,« siger Torben Plank.

Han fortæller, at Tivoli har været opmærksom på den omtalte illustration, og på den baggrund har man valgt at hyre en kunstner til at male en ny udsmykning.

Det kræver dog, at Tivoli holder lukket, når tegningen skal males om, for at malingen kan nå at tørre. Derfor er den ikke blevet malet over endnu. Det sker i stedet mellem halloween og jul, hvor Tivoli holder lukket.

»Man kan altid diskutere tempo, men vi har gjort det, så hurtigt vi kunne. Først og fremmest er vi bare glade for, at gæsten henvendte sig til os og gjorde os opmærksom på illustrationen,« siger han.

Tuba Dawood er glad for Tivolis modtagelse af hendes kritik.

»Det er godt, at Tivoli er åbne for at tage i mod kritik. Billedet skulle bare ikke have været der fra start af,« siger Tuba Dawood.

Spøgelseshus i stormvejr

Det er ikke første gang, Tivoli møder kritik.

I 2017 ændrede haven navnet på forlystelsen »Det hjemsøgte børnehjem« to dage inden åbningen, fordi navnet blev anset for at være »upassende« og »smagløst«.

Ligeledes mødte navnet kritik fra det tidligere børnehjemsbarn Poul Erik Ramussen, formand for foreningen »Godhavsdrengene«.

»Det er grotesk. Det føles som om, der bliver gjort grin med os. Det ligner en grov spøg,« sagde han til TV 2.

Tivoli erkendte »fejlen« og ændrede navnet på forlystelsen til »Det hjemsøgte«.

»Vi erkender, vi lytter, og vi har reageret. Vores tanke var at spille med på et gys, der er historisk. Det hjemsøgte børnehjem er et tema, der har eksisteret i bøger, film og tv gennem flere år, så det var aldrig vores hensigt at støde nogen eller skubbe nogen fra os. Ja, vi erkender, at vi har lavet en fejlvurdering med hensyn til spøgelseshuset. Det har nogen gjort os opmærksom på, og vi retter ind, så hurtigt som det er praktisk muligt,« sagde Torben Plank dengang til Berlingske.

Skitsen til den nye illustration, der skal erstatte den gamle, kritiserede tegning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tivoli.

I 2015 måtte Djurs Sommerland også ændre navn på en forlystelse, efter dens navn blev anklaget for at være racistisk.

Men selvom det ikke er første gang, Tivoli møder kritik for »upassende« tegninger eller »problematiske« navne på forlystelser, oplever haven ikke at få flere klager som Tuba Dawoods, ifølge pressechef Torben Plank.

Giver en henvendelse som den med illustrationen anledning til at tjekke hele Tivoli igennem for potentielt krænkende eller racistiske tegninger, navne på forlystelser og så videre?

»Ja, det gør det. Når vi får sådanne henvendelser, giver det anledning til, at vi gennemgår haven. Men det er ikke kun noget, vi gør, når vi får henvendelser. Det er også noget, vi gør løbende. Der kan være nogle ting, som medarbejderne kan overse, hvis de for eksempel går forbi det samme sted hver dag. Så kan man måske blive lidt blind, men det er noget, vi er opmærksomme på. Også i forhold til forlystelsernes navne,« siger Torben Plank.

Tuba Dawood håber også, at episoden vil gøre Tivoli mere opmærksom på disse problemer i fremtiden.

»Der er mange følelser og personer, man skal tænke over i de her sager. Især når Tivoli har haft den fortid, det har haft, hvor man har udstillet sorte børn« siger Tuba Dawood.

Berlingske har set mailen, som Tuba Dawood sendte til Tivoli, hvori hendes klage fremgår.

Berlingske har desuden rettet rubrikken, da Tuba Dawood sendte sin klage i august. Det er altså tre måneder siden, og ikke fire, som der stod i rubrikken til at begynde med. Berlingske beklager fejlen.