Fire dage om ugen laver han tostjernet michelinmad – de andre dage spiser han især fire steder: »De skuffer sgu aldrig«

Mit København: Chefkok og medejer af den tostjernede Michelin-restaurant Alchemist Rasmus Munk har boet i København i seks år. Det har efterhånden givet ham et par go-to-steder.

 
Da corona lukkede restaurant Alchemist ned, gik Rasmus Munk fra at lave Michelin-mad til at lave mad til hjemløse. Se her i videoen, hvordan det gik til. Video: Mathias Svold. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har boet her i seks år, hvordan vil du beskrive Københavns udvikling i den tid?

»Jeg synes helt sikkert, at oplevelsesindustrien er blevet større. Der er kommet flere kulturting, som popper op forskellige steder – kunstinstallationer, musik, små koncertsteder, som mikses på tværs af kulturer. Nu, hvor der er kommet fart over feltet igen, er der virkelig mange tiltag rundt omkring – især på Refshaleøen, hvor jeg jo er mest.«

Hvad mangler København for at blive verdens bedste by?

»Generelt mangler Danmark nogle regler, som gør det nemmere at få arbejdskraft ind. Så mange har potentialet til at få København til at blomstre – ikke kun i vores restaurant, men også til at videreudvikle sig og starte deres eget. Men det er simpelthen så svært at få folk ind på grund af reglerne for at bo og arbejde her, hvis du kommer fra uden for EU.«

Rasmus Munk bruger mellem 110 til 125 timer om ugen på Refshaleøen, hvor hans Michelin-restauranten Alchemist har til huse. »Det er en livsstil at være herude.  Det er klart, at hvis jeg var påduttet at være her så mange timer, ville man nok gå ned. Men det er mig selv, der gerne vil herud og skabe noget, når jeg står op om morgenen.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Vi fik for nylig 600 ansøgninger til en stilling som kok, og 470 af dem var fra et ikke-EU-land, og derfor måtte de skæres fra. Og det er ærgerligt, for rigtig meget design, arkitektur og musik, som vi måske betragter som dansk i dag, kommer også inspirationsmæssigt fra andre steder. Og det er synd, hvis vi især i denne her branche ikke kan sige ja til de mennesker, for de er med til at kultivere vores by og vores smag.«

Hvilket sted i København holder du mest af?

»Jeg befinder mig jo rigtig meget på Refshaleøen, fordi restauranten ligger her, og jeg kan også rigtig godt lide at komme herude, fordi der er så mange smukke steder, der hele tiden popper op. For eksempel er jeg glad for La Banchina og Lille Bakery.«

Et spørgsmål, du sikkert har fået mange gange: Hvor går du ud i København, når du skal spise?

»Jeg kan godt lide at gå på Bistro Boheme, Salon, Maison eller Møntergade, hvor jeg nærmest hver eller hver anden søndag spiser frokost. De er sindssygt gode til at lave mad.«

»Men det kommer lidt an på humøret, vil jeg sige. Efter fire dages service med meget eksperimenterende mad og lange samtaler med gæster om alt, hvad der skal til for at organisere en sammensat oplevelse, er det rart bare at få lov til at slappe af. Det er klart, at hvis der er åbnet en gourmet- eller fine dining-restaurant, vil jeg gerne opleve det og forhåbentlig blive inspireret. Men ellers er jeg nået til et sted, hvor jeg har nogle stamsteder, hvor jeg ved, at det altid er godt. De skuffer sgu aldrig.«

For nylig købte Rasmus Munk en lejlighed ved Havneholmen efter at have boet på Amager. »Men jeg har hørt, at der om nogle år kan komme nogle lejligheder på Refshaleøen. Så det er klart, at hvis jeg har råd, og restauranten stadig ligger her, og alt flasker sig, så vil jeg gerne herud og bo.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Kan du oven i dét beskrive en perfekt lørdag i København?

»Siden jeg flyttede til København, har jeg ikke haft fri en lørdag ud over under corona. Men det er faktisk den bedste dag på ugen, fordi der ikke er det administrative arbejde, og jeg derfor kan nørde køkkendelen mere.«

»Den perfekte dag er, når jeg kan starte med en kaffe på Alice på Amager eller fra Prolog i Kødbyen og måske et lille bagværk. Og så ellers ind på restauranten og holde møder med mine køkkenchefer og nørde lidt nye retter. Når vi er færdige med service, er lørdagstraditionen, at vi åbner en god flaske vin, drikker dåseøl og spiser hotdogs. Det lægger bunden for, at man kan sove længe søndag og spise frokost på Møntergade.«

Hvordan har du brugt København under corona?

»Corona frigav tid, i og med at vi ikke kørte service på restauranten i flere måneder. Det har været en meget befriende og reflekterende tid, hvor jeg kunne slå hovedet fra. Men nu var København jo lukket ned meget af tiden, så jeg brugte som mange andre naturen rigtig meget.«

Der er plads til 48 mennesker på Alchemist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Ellers havde jeg ikke rigtigt været ude på Amager Fælled, men det var et sted, hvor jeg fik gået nogle rigtig lange ture. Det er helt unikt ved København, at der er så mange grønne, fantastiske naturområder, modsat andre storbyer.«

Hvad er din seneste kulturoplevelse i København?

»Vi har jo et samarbejde med Copenhagen Phil, som har en violinist, der spiller hver dag på restauranten. For nylig havde vi en meget intim prøve her, Så den seneste kulturoplevelse, jeg har haft, har nok været en meget intim prøvespilning, som var out of this world. Det var vildt fedt.«

»Hvis det ikke skal være på Alchemist, så er det Copenhagen Contemporary, som vi er naboer til. De har denne her Art of Sport-udstilling, som er den seneste udstilling, jeg har set. Den er fantastisk til at vise den der verden, som er lidt ligesom den verden, jeg selv lever i som kok – elitær og ambitiøs. Men der er jo to sider af medaljen – også i sporten – som de skitserer virkelig godt.«

Hvis han skulle vælge ét sted i det gamle industriområde, skulle det være kunstcenteret Copenhagen Contemporary. Det er det sted, der har givet flest oplevelser, siger Rasmus Munk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Hvilke steder eller bygninger ville du vise en udenlandsk gæst?

»Det første sted, jeg plejer at vise folk, er Louisiana, som jo godt nok ligger lidt uden for København. Men det er klart, at man skal have folk forbi Nyhavn og Kødbyen, som er sjove at vise frem for udenlandske gæster.«

Hvilke steder ville du undgå at vise?

»Det er egentlig ikke nogle, for jeg synes, at alle steder kan være interessante. Jeg har også været ude med vores udenlandske personale på Ydre Nørrebro og Christiania, som fortæller nogle historier og viser den diversitet, København også har. Det er fedt, at der er så mange områder, der keres om, og hvor man får skabt sine egne miljøer i byen.«