Efter tumult og ødelagt buste: Nu skal kunstskoler undersøges til bunds

Syv kunstneriske uddannelsesinstitutioner, som alle hører under Kulturministeriet, skal nu undersøges. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

By & Havn måtte sende en dykker i vandet for at hente Frederik 5.-busten op til overfladen. Busten blev ødelagt af turen i havnen, og episoden er efterfølgende blevet politianmeldt og udråbt som hærværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

På en række kunstneriske uddannelser har der været nok af én ting: Problemer.

Nu er det tid til, at uddannelsesinstitutionerne bliver undersøgt til bunds. Derfor skal et nyt udvalg »analysere de ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer, som findes på de kunstneriske uddannelser i dag.«

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse. Det fremgår heri, at det nye udvalg skal skabe en række modeller for den fremtidige organisering og udvikling af kunstuddannelserne.

Kulturminister Joy Mogensen (S) påpeger i meddelelsen, at »de kunstneriske uddannelser har kolossal betydning for hele kunstscenen herhjemme.«

»Derfor skal vi sikre, at uddannelserne har de bedste rammer for deres kunstneriske og håndværksmæssige praksis, og at studerende og medarbejdere trives,« udtaler ministeren og fortsætter:

»Bestyrelser kan være en oplagt mulighed for uddannelserne. Men der kan også være andre måder at skabe en langtidsholdbar struktur og organisering, og vi skal være sikre på, at vi løser udfordringerne på den rigtige måde.«

Udvalget skal bestå af 13 medlemmer, og dette vil blive fastlagt i løbet af den kommende måned. Medlemmerne af udvalget vil bestå af rektorer, studerende, ansatte, aftagermiljøer og eksperter i ledelse og uddannelse, fremgår det af pressemeddelelsen. Udvalgets formand bliver afdelingschef i Kulturministeriet Steen Kyed.

De syv uddannelsesinstitutioner, som skal undersøges, hører alle under Kulturministeriet. Der er tale om Den Danske Filmskole, Den Danske Scenekunstskole, Det Jyske Musikkonservatorium, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Rytmisk Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Billedkunstskoler.

Busten druknede

Det Kongelige Danske Kunstakademi mistede sin seneste rektor, Kirsten Langkilde, da hun forlod posten ved årsskiftet.

Kulturministeriet meddelte 14. december, at ministeriet og Kirsten Langkilde var nået til enighed om, at rektoren skulle forlade sin stilling. Årsagen var uenighed om, hvordan udfordringerne på akademiet skal løses. Kulturministeren mente derfor, at der er »behov for nye kræfter« på skolen.

Som følge af uoverensstemmelser om fremtiden stoppede Kirsten Langkilde som rektor på Kunstakademiet i december 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Søndergaard/Ritzau Scanpix.

Op til Kirsten Langkilde fratrådte sin stilling, var der ad flere omgange udfordringer på Kunstakademiet. Problemerne kulminerede i begyndelsen af november, da en gipsbuste af skolens grundlægger, Frederik 5., blev smidt i havnen i København af en underviser og med hjælp fra kollektivet Anonyme Billedkunstnere.

Seancen blev filmet og lagt på mediet Idoart.dk, hvor det fremgik, at formålet var »at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort«.

Efterfølgende måtte By & Havn sende en dykker i havnen for at hente Frederik 5.-busten op til overfladen. Busten blev dog ødelagt af turen i saltvandet, og episoden er efterfølgende blevet politianmeldt og udråbt som hærværk.

Mistillid på Filmskolen

Balladen på filmskolen er en årelang affære, der for alvor nåede offentligheden i januar 2019. Dengang udtrykte 87 ud af filmskolens 96 studerende mistillid til skolens ledelse, da den nu forhenværende rektor, Vinca Wiedemann, stod i spidsen for skolen.

»Vi kan ikke tilslutte os måden, de leder skolen på, eller deres omfattende reformeringer af Den Danske Filmskole,« lød det fra eleverne i mistillidserklæringen.

I samme ombæring inviterede de studerende til en såkaldt »begravelse« af skolen. En ceremoni, hvor mistillidserklæringen skulle læses højt, og der skulle lægges buketter ved skolens hovedindgang.

Mistillidserklæringen kom i kølvandet på lange diskussioner om uddannelsesstrukturen på skolen. Kort sagt mente de studerende, at undervisningen var blevet for akademiseret og for teoretisk.

Det kommende udvalgs undersøgelse skal være færdig 31. oktober 2021, skriver Kulturministeriet.

Berlingske forsøger i skrivende stund at få et uddybende interview med kulturminister Joy Mogensen (S).