Efter skandalen, der rystede Det Svenske Akademi: I år bliver der uddelt to nobelpriser i litteratur

Nobelstiftelsen har givet det Svenske Akademi grønt lys til fortsat at uddele verdens mest prestigefyldte litteraturpris - og i år for både 2018 og 2019.

Modtageren af Nobelprisen i litteratur 2017,  britiske Kazuo Ishiguro, ved en pressekonference samme år med Det Svenske Akademis daværende permanente sekretær, Sara Danius. Sidstnævnte måtte året efter gå i kølvandet på sexskandalen. Kazuo Ishiguro er samtidig den foreløbig seneste, der har modtaget den prestigefyldte pris.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan NACKSTRAND

Nobelprisen i litteratur vender tilbage efter et års fravær. Og i år vil den blive uddelt ikke bare én, men to gange.

Det står fast efter et møde i dag mellem Nobelstiftelsen,  der administrerer det økonomiske grundlag for nobelpriserne, og Det Svenske Akademi, som Alfred Nobel i sit testamente gav til opgave at stå for uddelingen af Nobelprisen i litteratur. På mødet aftalte parterne, at verdens mest prestigefyldte litteraturpris, der med visse undtagelser er blevet uddelt hver år siden 1901, og som altid overrækkes på  Alfred Nobels dødsdag, 10. december, i år skal gives for både 2018 og 2019.

»Det var et godt møde«, sagde et akademimedlem, Det Svenske Akademis såkaldte permanente sekretær, Anders Olsson, bagefter til Dagens Nyheter.

»Der kommer to nobelpriser, sådan som vi havde håbet.«

Det var i maj sidste år, at Det Svenske Akademi meddelte, at man ikke ville uddele nobelprisen i 2018. Beslutningen, der blev begrundet med »et svækket akademi og omverdenens svækkede tiltro til akademiet«, blev truffet i kølvandet på den sexskandale, der ramte den agtværdige forsamling, da 18 kvinder i 2017 stod frem i Dagens Nyheter og sagde, at en person med nær tilknytning til Det Svenske Akademi, den såkaldte »Kulturprofilen«, havde krænket dem seksuelt. Manden viste sig hurtigt at være den daværende leder af kulturhuset Forum, Jean-Claude Arnault, der dels er gift med et daværende akademimedlem, digteren Katarina Frostenson, dels i sin egenskab af kulturhusleder gennem årene har modtaget solid økonomisk støtte fra Det Svenske Akademi. Jean-Claude Arnaud, der også er blevet beskyldt for at have lækket oplysninger om kommende nobelpristagere til pressen, blev senere dømt for først én, senere to voldtægter.

Hvad Det Svenske Akademi angår, førte skandalen til en stribe af intriger og magtkampe, der bl.a. betød et farvel til Det Svenske Akademis daværende permanente sekretær, Sara Danius. Flere andre medlemmer af den formelt set 18 personer store forsamling gik også eller blev gået, og på et tidspunkt var man nede på mindre end de 12 medlemmer, der skal til for at træffe væsentlige beslutninger. Det tal er senere vokset.

I forbindelse med aflysningen af sidste års nobelpris meddelte Det Svenske Akademi, at man som kompensation gerne ville uddele to nobelpriser i år, men Nobelstiftelsens direktør, Lars Heikensten, der som antydet sidder på pengekassen, udtalte flere gange, at det slet ikke var sikkert, at der blev nogen litterære nobelprisuddelinger for 2019.

Dagens beslutning om at uddele ikke bare én, men to nobelpriser i litteratur i år og  beslutningen om samtidig at fastholde Det Svenske Akademis rolle i uddelingen blev ifølge Anders Olsson truffet efter lange og intense diskussioner mellem Nobelstiftelsen og akademiet. Svenske medier skriver, at det er en del af den indgåede aftale, at en ny nobelkomité med både interne og eksterne medlemmer hvert år skal præsentere Det Svenske Akademi for en kandidat til nobelprisen.

På spørgsmålet om, hvad der nærmere skete på dagens møde mellem de to parter, siger Anders Olsson til Dagens Nyheter:

»Jeg vil ikke gå i detaljer nu. Hovedsagen er, at vi er blevet enige.«