Britisk forfatter får Nobels Litteraturpris

Nobels Litteraturpris 2017 går til den engelske forfatter Kazuo Ishiguro. 195 forfattere har været nomineret til prisen i år.

Kazuo Ishiguro får Nobels Litteraturpris 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kazuo Ishiguro får Nobels Litteraturpris 2017.

Det bekendtgjorde Det Svenske Akademis faste sekretær, Sara Danius, da hun klokken 13 åbnede akademiets berømte døre i Stockholm for at informere offentligheden om dette års valg af prismodtager.

Med prisen følger ni millioner svenske kroner.

Kazuo Ishiguro blev født i Japan i 1954, men flyttede med sin familie til England i 1960. Ishiguros første roman, »A Pale View of Hills«, udkom i 1982. Dele af Kazuo Ishiguros forfatterskab er oversat til dansk. Det gælder blandt andet »Resten af dagen«, »Den begravede kæmpe«, »Slip mig aldrig«, »Vi forældreløse« og »Kunstner i den flydende verden«.

Ishiguro får litteraturprisen for »med stor følelsesmæssig styrke at afdække dybet under vores illusoriske følelse af at have forbindelse til verden«.

Få en smagsprøve på Kazuo Ishiguros forfatterskab her

Det svenske akademi har i år modtaget 240 forslag til prismodtagere, hvilket har resulteret i 195 nominerede forfattere.

Sidste år gik Nobels Litteraturpris til Bob Dylan for at have skabt »nye poetiske udtryksformer inden for den store amerikanske sangtradition«. Valget vakte furore og blev efterfulgt af et spektakulært forløb, hvor akademiet ikke kunne komme i kontakt med Dylan, der i øvrigt meldte afbud til prisoverrækkelsen.

Den typiske modtager af litteraturprisen er en hvid mand, og Det Svenske Akademi er tidligere blevet beskyldt for at være eurocentrisk. Siden 1986 har akademiet arbejdet bevidst på at udvide den geografiske horisont.

Fra 1901 til 2016 har 14 kvinder modtaget prisen. Blandt de kvindelige prismodtagere er Selma Lagerlöf, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Elfriede Jelinek, Herta Müller, Alice Munro og Svetlana Alexievich.

Tre danskere har modtaget Nobels Litteraturpris. Johannes V. Jensen fik prisen i 1944, mens Henrik Pontoppidan og Karl Adolph Gjellerup delte den fornemme pris tilbage i 1917.