Direktør for turist-trækplaster: »Vi frygter, at hjælpepakkerne ikke kan forhindre lukning«

Ledelsen af Den Gamle By i Aarhus forudser, at man kommer ud af året med et underskud på mellem 15,5 og 21 millioner kroner. I værste fald er det kulturhistoriske museum nødt til at lukke.

»Spørgsmålet er faktisk om man overhovedet vil have museet Den Gamle By, for det er faktisk der vi står nu,« siger Thomas Bloch Ravn, her fotograferet i en af de nye gader i Den Gamle By. Fold sammen
Læs mere
Foto: Runolfur Gudbjørnsson

I dag bliver der politisk forhandlet om hvilke dele af samfundet, der skal indgå i næste fase af genåbningen, men i Den Gamle By i Aarhus frygter direktør Thomas Bloch Ravn fortsat, at det er allerede er ved at være for sent.
Trods hjælpepakker og udsigten til en mulig genåbning kan det kulturhistoriske museum, som er blandt landets største turistattraktioner, risikere et underskud på årsregnskabet på op til 21 millioner kroner.

»Det vil være ødelæggende for Den Gamle By i en grad, så man kan frygte en lukning af museet,« siger Thomas Bloch Ravn til Berlingske med henvisning til Designmuseum Danmark, der i sidste uge meldte ud, at det lukker i en periode som følge af udeblevne billetindtægter.

Den Gamle By besøges af mere end en halv million mennesker årligt, og med tre stjerner i den internationale Michelin-guide er museet et yndet mål for blandt andre krydstogtspassagerer. Sidstnævnte gæster forventer museumsdirektøren slet ikke i år som følge af det efterslæb som coronakrisen bringer med sig.

Ikke udmøntet

Museet står til at miste 14,5 millioner kroner i billetindtægter, såfremt museet skal holde lukket til midten af juni. I første omgang blev de dystre udsigter løftet af udsigterne til at få del i hjælpepakkerne, først af trepartsaftalen om lønkompensation til hjemsendte medarbejdere, derefter af ordningen for kompensation for faste udgifter. Men begge ordninger ser ikke ud til at komme museet til gavn i det omfang, det havde forventet. Ifølge reglerne skal der nemlig fratrækkes statstilskud og det underskud, som museet havde i 2019 – før coronakrisen.

»Vi har haft et godt regnskab i tyve år, og spørgsmålet er, om det er rimeligt, at et enkelt dårligt år skal betyde, at vi risikerer at miste helt nødvendig hjælp. Spørgsmålet er faktisk om man overhovedet vil have museet Den Gamle By, for det er faktisk, der vi står nu,« siger Thomas Bloch Ravn.

Museumsdirektøren blev også opmuntret, da han den 18. april blev ringet op af finansminister og tidligere borgmester i Aarhus, Nicolai Wammen, der fortalte ham, at en ny hjælpepakke – til særligt nødlidende kulturinstitutioner – ville sikre Den Gamle By. Men denne hjælpepakke er ikke blevet udmøntet endnu, så Thomas Bloch Ravn ved endnu ikke, i hvilket omfang pakken vil komme Den Gamle By til gavn. Heller ikke om eksempelvis donationer skal trækkes fra, hvilket har betydning for Den Gamle By, hvor et privat initiativ og en støttegruppe på 15.000 mennesker indtil nu har skaffet museet 1,5 millioner kroner.

»Vi mangler i den grad fast grund under fødderne, selvom jeg også godt ved, at politikerne er nødt til at asfaltere, mens de kører. Der er mange politikere, der har støttet os, men nu hvor det er gået over i en udmøntning af pakkerne, ved vi reelt ikke, hvor hårdt vi skal skære eller om Den Gamle By i det hele taget har en fremtid. Det ville være meget trist at skære hårdt, da vi har folk med specialer. Vi bliver stadig mere usikre og utrygge i takt med, at vi erfarer, at der bliver længere og længere mellem de gode intentioner og den konkrete udmøntning af hjælpepakkerne,« siger Thomas Bloch Ravn.