Derfor kæmper Dorte Rømer stadig for retten til fri abort: »Jeg var tæt på at dø«

Skuespilleren oplevede, at en uønsket graviditet førte til en livsfarlig situation, og det er blandt andet på baggrund af denne erfaring, at hun nu frygter, at retten til abort bliver rullet tilbage i USA og i Europa.

Dorte Rømer har i flere år været aktiv i modstanden mod tilbagerulningen af retten til den fri abort. Det har hun også personlige grunde til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyheden om, at den amerikanske højesteret har planer om at afskaffe retten til fri abort, vækker harme og uro mange steder, herunder også i Danmark, hvor skuespilleren Dorte Rømer har tweetet sin bekymring under hashtagget #StøtFriAbort

Det har hun også personlige grunde til.

Hun gik allerede for tre år siden ind i debatten om retten til abort, da hun opdagede, at antiabortforeningen Retten Til Liv lavede demonstrationer mod abort i København, og at den står bag en telefontjeneste, der forsøger at overtale kvinder til at gennemføre uønskede graviditeter.

»Det var et chok for mig at erfare, at der stadig er danskere med middelalderlige holdninger, og det mindede mig om, at vi stadig er nødt til at forsvare kvinders ret til deres egen krop. Det er jo ikke bare i USA, at den ret er under angreb, men også i lande som Polen,« siger Dorte Rømer.

Skuespilleren ved, hvad hun taler om, og tweetede onsdag sin egen voldsomme historie om en uønsket graviditet, der var tæt på at blive fatal. Svigtende prævention førte til, at hun blev gravid, men en livsfarlig situation opstod, da fosteret døde uden at blive afstødt af hendes krop. Tweetet har fået over 600 likes.

Selv et kirurgisk indgreb som dette ville formentlig blive opfattet som en abort og derfor være forbudt i amerikanske stater, såfremt retten til abort bortfalder, mener hun.

Hun tager samtidig kraftigt afstand fra det, hun betegner som »myten om abort«, nemlig at abort primært bruges af »letsindige unge kvinder«, der bruger abort som en slags prævention. At den myte lever i bedste velgående, kan man blandt andet se på de fordomme, der stadig eksisterer om helt unge mødre som nogle, der er småt begavede, siger Dorte Rømer.

»Samtidig er der mange, der ikke synes at forstå, at kvinders ret til egen krop i lige så høj grad angår mændene. Som for eksempel den ulykkelige mand, der sammen med kvinden må beslutte at abortere et foster, der ellers vil blive til et svært multihandicappet barn. Endelig har barnet selv jo også krav på at blive født med udsigten til et godt liv, hvor det er ønsket og elsket,« siger Dorte Rømer, som 12. maj har premiere på forestillingen »The Money Shot« i Krudttønden, som hun betegner som en »spiddende, aktuel komedie, der hudfletter homofobi, transfobi, ageism og misogyni«.

Det var et lækket dokument fra den amerikanske højesteret, der indikerer, at den centrale højesteretskendelse Roe vs. Wade fra 1973 kan blive omgjort. En lang række af de amerikanske delstater vil derfor kunne begrænse eller helt forbyde abort.

Det kan betyde, at USA nu ser mod en ulighed, der vil eksplodere, skriver Berlingskes udlandsredaktør, Birgitte Borup, i en kommentar.

»De problemer, vi ser i USA i dag med kriminalitet, med børn, der bliver overvægtige – i værste fald mistrives, mishandles og så videre – de problemer, tror jeg, kommer til at blive væsentlig værre over de kommende år,« skriver Birgitte Borup.