Den Lille Havfrue-arvinger kræver nordjysk havfrue destrueret og fjernet

På Asaa Havn i Brønderslev sidder en havfrue på en sten. Men ikke meget længere, hvis det står til arvingerne til rettighederne til Den Lille Havfrue.

Billedhuggeren Palle Mørk står bag skulpturen »Mod Hjemve«, der befinder sig på Asaa Havn i Brønderslev. Nu kræver arvingerne til Den Lille Havfrue på Langelinie i København, at skulpturen fjernes og destrueres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En havfrue med armen hvilende på låret sidder på en sten med ryggen mod havet.

Lyder det bekendt?

Ja, hvis du spørger rettighedsindehaverne af Den Lille Havfrue på Langelinie, billedhuggeren Edvard Eriksens arvinger.

De mener nemlig, at en nordjysk granithavfrue minder så meget om Edvard Eriksens ikoniske skulptur, at den skal destrueres og fjernes. Det skriver TV 2.

Der er tale om skulpturen »Mod Hjemve«, som i fire år har siddet på Asaa Havn i Brønderslev. Havfruen er ikke udformet i bronze, men i granit – og så er den større end det københavnske turistmål.

Sagen morer Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard (V), der har modtaget en mailhenvendelse fra Edvard Eriksens arvinger, en smule.

»En ko er nu engang en ko, og en havfrue er nu engang en havfrue. Man kan ikke tage patent på en hel dyreart, og i øvrigt synes jeg overhovedet ikke, de to havfruer ligner hinanden. Vores er mere buttet og har et helt andet ansigt,« siger han til TV 2.

Det er langt fra første gang, Edvard Eriksens arvinger kræver erstatning.

»Den slags skal man ikke true med i et retssamfund«

Kunstneren bag granitskulpturen »Mod Hjemve« hedder Palle Mørk og arbejder til daglig som stenhugger i Brønderslev. Han er oprørt over, at arvingerne hævder, at han har brudt ophavsretten og kopieret skulpturen.

»Det er ikke Den Lille Havfrue, der står nede på Asaa Havn. Jeg har skabt en skulptur, som måske kan minde om Den Lille Havfrue. Men min skulptur er lavet i granit og ikke bronze, og den er også mere buttet end Den Lille Havfrue, som er slank,« siger Palle Mørk.

Det var Hildo Rasmussen, socialdemokratisk byrådsmedlem i Brønderslev Kommune, som fik ideen om at købe den og sætte den op på havnen.

»Han er en af de eneste troværdige socialdemokrater, som jeg kender, og det må I gerne skrive. Det er hans fortjeneste, at skulpturen er blevet stillet op nede i havnen,« siger Palle Mørk.

»Vi kunstnere må gerne søge inspiration i andre kunstværker. Vi må bare ikke lave noget magen til, og det har jeg ikke gjort. De har truet med, at min skulptur skal destrueres. Den slags skal man ikke true med i et retssamfund som vores. Vi vælter og destruerer ikke skulpturer i Danmark – det er kun Taleban og IS, der gør det.«

En række sager

Hver eneste gang, der bliver solgt en havfruesouvenir, falder der copyrightkroner af til arvingerne. Og når en avis, et tidsskrift eller en hjemmeside bringer et billede af den yndige havdame uden at have fået den fornødne tilladelse, kræver det betaling ved kasse ét.

I hvert fald indtil 1. januar 2030, hvor det vil være 70 år siden Edvard Eriksens død. Dermed udløber familiens ophavsret til bronzeskulpturen.

Så sent som i november blev Berlingske i Københavns Byret dømt til at betale 285.000 kroner for at have bragt en havfruelignende tegning – dog med et zombielignende ansigt og et flosset Dannebrog i hænderne – samt et fotografi af Den Lille Havfrue iført mundbind. En dom, Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, er uenig i og derfor har anket til landsretten.

I 2009 modtog bystyret i den lille amerikanske by Greenville, Michigan en regning på knap 20.000 kroner for en lille havfrueskulptur. Det rystede byens beboere, der hvert år afholder »Danish Festival«, og betalingskravet blev senere droppet.

Året forinden slog Østre Landsret fast, at kunstneren Bjørn Nørgaard gerne måtte bruge et fotografi af Den Lille Havfrue i en collage.

Bevæger man sig ind på havfruens Wikipedia-side, kan man se et billede af vandet og den sten, Den Lille Havfrue sidder på. Men selve skulpturen er skraveret væk.

»Opstillingen med Den Lille Havfrue er censureret på grund af Edvard Eriksens ophavsret,« lyder billedteksten.

Især det sidste undrer lektor Stina Teilmann-Lock, der arbejder med ophavsrettens historie.

»Jeg tror godt, at man kan blive enige om, at de vogter ekstremt nidkært over deres ophavsret. Jeg kan slet ikke komme i tanke om nogle danske rettighedshavere, der er så bredspektrede og ihærdige,« siger hun til DR.

Brønderslev-borgmester Mikael Klitgaard sendte straks henvendelsen fra Edvard Eriksens arvinger videre til Asaa Havn, en privat havn, der har modtaget skulpturen som gave og opstillet den. Det skriver TV 2 og fortæller, at havnens bestyrelse skal holde møde om sagen mandag.