Berlingskes chefredaktør anker dom på 285.000 kroner for uretmæssig brug af Den Lille Havfrue

Berlingske er i Københavns Byret blevet dømt til at skulle betale erstatning til efterkommerne af skaberen af Den Lille Havfrue. Chefredaktør Tom Jensen ser frem til at høre, hvad landsretten beslutter.

»Det er en forkert dom i en meget principel sag, og derfor kommer vi til anke den,« siger Tom Jensen, ansvarshavende chefredaktør på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en gang er en skulptur årsag til røre. Denne gang er det dog ikke kolonialisme, der er problemet, men ophavsret.

Berlingske er nemlig i Københavns Byret blevet dømt til at betale 285.000 kroner for at have brugt Den Lille Havfrue i sammenhænge, der ifølge retten ikke var i orden.

På en tegning, der blev bragt i Berlingske i maj, havde figuren samme positur som skulpturen Den Lille Havfrue, men havfruen havde et zombielignende ansigt med røde øjne, og hun holdt et flosset Dannebrog. Bag hende var der pigtråd, og over stenen, hun sad på, stod der: »Ondskaben i Danmark«. Tegningen var på forsiden af 2. sektion og henviste til en artikel om dansk debatkultur.

Københavns Byret har besluttet, at Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, skal betale 285.000 kroner i erstatning samt sagens omkostninger på 34.200 kroner. Det er arvingerne til billedkunstneren Edvard Eriksen, der skabte Den Lille Havfrue, der har anlagt sagen.

Berlingske er ligeledes blevet dømt for at have brugt et fotografi af Den Lille Havfrue iført mundbind som illustration til en artikel, der handlede om en funden sammenhæng mellem at stemme på højrefløjens partier og at have angst for coronasmitte. Artiklen handlede ikke ellers om Den Lille Havfrue.

»Fotografiet fremstår derfor generelt løsrevet fra sammenhængen og konkret som en unødvendig illustration til en artikel om et af forskere påvist sammenfald mellem smittefrygt og højrepolitisk overbevisning. Det er åbenbart, at fotografiet af Den Lille Havfrue skal skabe interesse for artiklen, og at hun derved forbindes med coronasmitte og politik, herunder særligt højrepolitik,« står der i dommen.

Chefredaktør Tom Jensen siger nu, at han og Berlingske er uenige i dommen, og at han derfor anker sagen til landsretten.

»Det er en forkert dom i en meget principel sag, og derfor kommer vi til anke den,« siger Tom Jensen.

Hvorfor er den forkert?

»Der er tre hovedårsager til, at vi anker. For det første mener vi, at der helt principielt er tale om selvstændige værker, der tjener til at illustrere vores artikler og dermed ikke krænkelser af ophavsretten. For det andet mener vi – hvis retten er uenig i det – at erstatningens størrelse er helt ude af proportioner og alt, alt for høj. Vi har ikke brugt dem i kommerciel sammenhæng, men lavet og brugt dem i publicistisk sammenhæng. For det tredje er der påstanden om, at Den Lille Havfrue er tillagt bestemte holdninger, som har gjort, at erstatningens størrelse er blevet forøget.«

Men når man bruger et billede af Den Lille Havfrue med mundbind på til illustration af en artikel om højrefløjens coronaangst, bliver statuen så ikke tillagt højrefløjsholdninger?

»Vi mener ikke, man kan tillægge en statue politiske holdninger. Helt principelt, når man illustrerer en artikel med bestemte illustrationer, betyder det ikke, at illustrationerne tillægges samtlige holdninger i den artikel.«

Men selv om erstatningen er stor, og Tom Jensen i princippet selv hæfter for beløbet, er han rolig:

»Erstatningsbeløbet er forhøjet på grund af associationen til højrefløjspolitik, og det er helt ude af trit med, hvad man ellers ser i lignende sager. Vi regner ikke med at skulle betale og ser frem til at høre, hvad landsretten beslutter«.