Institutleder på Kunstakademiet indrømmer: »Det var mig, der skubbede busten i havnen«

En institutleder påtager sig nu ansvaret for, at en historisk buste af Frederik V er blevet stjålet fra Kunstakademiet og smidt i Københavns Havn. Fredag blev hun hjemsendt af Kunstakademiets ledelse efter sin indrømmelse.

Katrine Dirckinck-Holmfeld er institutleder på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Ludvigsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugen igennem har en sag om en historisk buste af Frederik V, der blev stjålet fra Kunstakademiets festsal og smidt i Københavns Havn, skabt stor forargelse.

En handling, som en anonym kunstnergruppe påtog sig ansvaret for.

Men torsdag ringede institutleder på Københavns Kunstakademi Katrine Dirckinck-Holmfeld imidlertid til Politiken med en indrømmelse.

»Det var mig, der tog initiativet. Det var mig, der tog busten fra soklen til akademiets festsal. Og det var mig, der skubbede den i havnen,« lyder udmeldingen fra den 39-årige kunstner, som over for Politiken dokumenterer sin handling med et foto af den berømte buste, inden den skubbes i vandet.

Det skriver Politiken fredag eftermiddag.

Katrine Dirckinck-Holmfeld fortæller, at hun smed busten, som nu er beskadiget og opløst af at have ligget i vandet, i havnen, fordi hun ville rette fokus mod Danmarks kolonialistiske fortid.

Hun ønsker ikke at oplyse, hvem der ellers var til stede under aktionen, men et øjenvidne har tidligere på ugen fortalt Politiken, at der var tale om en flok på omkring ti hætteklædte personer.

På hjemmesiden idoart.dk har den kunstneriske aktivistgruppe, der kalder sig Anonyme Billedkunstnere, forklaret, at gruppen med sin handling ønsker »at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inden og uden for Kunstakademiet. Vi ønsker en kunstverden, der forholder sig til og tager ansvar, ikke kun for fortidens handlinger, men for de måder, hvorpå kolonialismen stadig er aktiv i dag,« skrev de.

Hele seancen er blevet optaget og er publiceret på Idoart.dk.

Men nu vælger institutlederen at stå frem, da hun ikke mener, at det kan føre til en fornuftig diskussion, hvis hun forbliver anonym.

»Efter en sommer, hvor vi har diskuteret Black Lives Matter og drabet på George Floyd, og man mange steder i udlandet har gjort op med sine monumenter, har vi her i Danmark mest bare godtet os over, hvordan det er gået ud over statuer i udlandet,« lyder hendes forklaring til avisen.

Torsdag oplyste Katrine Dirckinck-Holmfeld til Kunstakademiet, at hun stod bag hændelsen. Fredag blev hun bortvist af ledelsen som følge af sin indrømmelse. Det fremgår af en pressemeddelse på Kunstakademiets hjemmeside.

»Tyveri og hærværk er kriminelle handlinger – uanset konteksten. Det er på ingen måde acceptabelt, og jeg vil gerne understrege, at jeg tager skarpt afstand fra tyveriet og hærværket mod busten af Frederik V,« siger rektor Kirsten Langkilde ifølge pressemeddelelsen.

Kunstakademiet skriver, at man ikke har yderligere kommentarer.

Hændelsen har desuden vakt bestyrtelse – blandt andet hos kulturminister Joy Mogensen (S), der kaldte handlingen for »ren og skær hærværk«.

»Det er forkert at ødelægge kunstværker og statuer af personer, der havde holdninger, vi i dag mener er forkastelige. Vi skal se historien i øjnene og blive klogere på den. Ikke fortie eller prøve at slette den,« lød det fra kulturminister Joy Mogensen (S).

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra både institutleder Katrine Dirckinck-Holmfeld og Kunstakademiets rektor, Kirsten Langkilde.