Den lille havfrue skaber ballade

Ophavsretten på Den Lille Havfrue er blevet en sag, som vækker opsigt i de internationale medier.

Foto: Christian Als / Scanpix. Turister foreviger Den Lille Havfrue ved Langelinie.
Læs mere
Fold sammen
I den lille fabriksby Greenville i Michigan står en kopi af Den Lille Havfrue, som nu har skabt så meget furore, at den i går fik en halv sides tekst i den internationale finansavis Wall Street Journal.

Det er ingen tro kopi. Hun er kun halvt så høj, som sin søster i København, har større bryster og sine helt egne ansigtstræk, og så sidder hun på nogle klippestykker på en mudret flodbred.

Alligevel har hun givet anledning til en kopisag. Efterkommere af Edvard Eriksen, som skabte Den Lille Havfrue i København, har via den amerikanske organisation for ophavsret sendt en regning til Greenville på 3800 dollar eller knap 20.000 kroner.

Til havfruens bevarelse
I Greenville er beboerne rystede. Havfruen blev skabt til byens Danish Festival for 15 år siden, og sidder der endnu. Hvert år holder Greenvilles 8000 indbyggere en festival for Danmark, og der plejer at komme omkring 80.000 besøgende.

I år overvejer arrangørerne at sælge små godkendte kopier af den ægte lille havfrue til "havfruens bevarelse", som de kalder det.

Efterkommerne af Edvard Eriksen er i deres gode ret til at gøre krav på ophavsretten. Den gælder 70 år efter kunstnerens død og udløber derfor først i 2029.

Det er ikke kun Den Lille Havfrue, som sætter et dansk præg på byen. Greenville har også en statue af H.C. Andersen bygget i lego og står på byens bibliotek. Oprindelig stod den uden for, men hovedet blev hele tiden slået af, skriver Wall Street Journal.