Danske filminstruktører lægger pres på færøsk minister: »Man skal kraftedeme kunne arbejde uden censur«

Debatten om kunstnerisk frihed og censur raser på Færøerne, efter at kulturministeren har valgt at trække støtte til en film, fordi han synes, at der blev bandet for meget i den. Nu blander både danske og europæiske instruktører sig i debatten i et fælles opgør mod politisk indblanding i kunsten.

»Vi chokerede over at se, hvordan en politiker direkte går ind og underkender en allerede indstillet støtte til en ung færøsk filminstruktør, fordi politikeren synes, at der bliver bandet for meget i manuskriptet. Det er et frontalangreb på den kunstneriske frihed,« fortæller filminstruktør Rasmus Kloster Bro, som er næstformand for Danske Filminstruktører Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da foreningen Danske Filminstruktører hørte om sagen på Færøerne første gang, troede de, at der var tale om satire. Det kunne da ikke være sandt, at en politiker havde udøvet censur og dermed angrebet den kunstneriske frihed? Der var imidlertid ikke tale om satire, men derimod en ganske alvorlig sag, som har skabt røre på Færøerne og i filmverdenen generelt.

17-årige Tóki Jansson blev af det færøske kulturministerium indstillet til filmstøtte på 40.000 kroner til sin første animationsfilm, »Skúla Scam«. Men han nåede aldrig at se pengene, da den færøske kulturminister Jenis av Rana nedlagde veto mod filmkonsulenternes beslutning om at bevilge støtte til teenageren.

Ministeren kunne nemlig »ikke lide« filmen, fordi der bliver bandet for meget i den. Derfor gik han imod sine egne konsulenters beslutning og nægtede at udskrive støtten til Tóki Jansson.

»Jeg kan ikke lide, når folk bander, og det gør normale mennesker ikke,« lyder det fra ministeren.

Rasmus Kloster Bo, næstformand for Danske Filminstruktører

»Vi mener kraftedeme, at vores Færøske kollegaer skal kunne arbejde uden censur og politisk indblanding.«


Dét er kunstnerisk censur og uhørt, lyder det nu fra foreningen Danske Filminstruktører, der i samarbejde med Europæiske Filminstruktører, Nordiske Filminstruktører og FreeMuse – en global NGO, som kæmper for kunstnerisk frihed – indsender en støtteerklæring til Færøske kunstnere ved at klage til den færøske kulturminister.

»Vi chokerede over at se, hvordan en politiker direkte går ind og underkender en allerede indstillet støtte til en ung færøsk filminstruktør, fordi politikeren synes, at der bliver bandet for meget i manuskriptet. Det er frontalangreb på den kunstneriske frihed,« lyder det fra instruktør Rasmus Kloster Bro, som også er næstformand for Danske Filminstruktører.

Filmplakat til »Skúla Scam« af Tóki Jansson Fold sammen
Læs mere

»Vi mener kraftedeme, at vores færøske kollegaer skal kunne arbejde uden censur og politisk indblanding,« siger han.

Også filmens producer, Jonas Í Dali Wagner, som søgte filmstøtten på Tóki Janssons vegne, har klaget til den færøske ombudsmand.

Det hedder kunstnerisk frihed

Rasmus Kloster Bro mener, at det er organisationernes pligt at støtte op om deres færøske kollegaer.

»Konsekvenserne af det her er, at der er stemmer, som man ikke kommer til at høre. I vores verden hedder det kunstnerisk frihed, og det er et grundkoncept, som vi er nødt til at værne om,« fortæller han.

Instruktørerne frygter, at det kan føre til mindre mangfoldighed og kvalitet i kunsten. Sammen med deres internationale samarbejdspartnere lægger de derfor pres på det færøske system i et forsøg på at skabe armslængde.

»Vi håber, at systemet bliver ændret på den måde, så ministerens mening ikke har relevans for, hvem der får støtte.«

Instruktøren Andrias Høgenni er opvokset på Færøerne, men bor nu i Danmark. Han har blandt andet undervist den 17-årige Tóki Jansson, som han beskriver som yderst talentfuld.

Da han hørte om sagen, gik han straks til Danske Filminstruktører i håb om, at foreningen ville bakke op om kunstnerisk frihed på Færøerne.

»Filmstøtten er relativt ny, og der har været kulturministre på begge fløje, som har beskyttet armslængdeprincippet. De har set sig selv som administratorer, men ikke som aktiv deltagere. Det, som er sker nu, er et brud på den kutyme, der har været, men som ikke har været juridisk beskyttet. Det er jo det, som bekymrer mig mest,« siger han, og fortsætter:

»Det skræmmer mig, at man med denne kutymeændring gør, at politikerne decideret får mulighed for at blande sig i, hvilken kunst der bliver lavet. Vi bliver nødt til at værne om ytringsfriheden,« lyder det fra Andrias Høgenni, som blandt andet har været med til at starte den færøske brancheforening Færøske Filmfolk.