Coronaskeptikerne stiger i antal, mens tilliden til verdens myndigheder falder: »Coronavirus er et fupnummer«

Selv om myndighederne verden over dagligt rapporterer coronarelaterede smitte- og dødstilfælde, er det ikke alle, der hverken tror, at coronavirus er farlig, eller at tallene stemmer overens med virkeligheden. Det viser en ny international rapport blandt 25 forskellige lande, hvor Danmarks nabolande også indgår.

»Covid er et fupnummer« – billedet er fra en demonstration i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Neil Hall/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er til dato over 1,1 millioner dødsfald verden over som følge af coronavirus. Men det tal er bevidst overdrevet, og coronavirus er i øvrigt ét stort fupnummer.

Sådan lyder det i hvert fald, hvis du spørger en væsentlig del af verdens befolkning, som i højere og højere grad begynder at tvivle på myndighedernes officielle coronatal, og hvorvidt befolkningen får den fulde sandhed fortalt.

Det viser en ny undersøgelse fra britiske The Guardian i samarbejde med meningsmålingsinstituttet YouGov og Cambridge Globalism Project, der har spurgt over 26.000 personer i 25 lande. Spørgsmålene dækker alt fra coronavirus til vacciner og 5G-netværket.

Resultatet viser blandt andet, at hver fjerde franskmand, hver femte brite og hver femte spanier tror, at de officielle coronadødstal bevidst er overdrevet. I Nigeria er procentdelen over 60. 37 procent af tyrkerne mener, at den amerikanske regering er ansvarlig for coronavirus – det samme gør hver femte græker og hver femte spanier.

Der er uoverskueligt mange konspirationsteorier om coronavirus, men blandt de mest populære er blandt andet, at der er en forbindelse mellem 5G og corona, at virussen er menneskeskabt for at udrydde en større del af verdens befolkning, og at milliardæren Bill Gates har plantet virussen, så han efterfølgende kan tjene penge på en vaccine.

Danmark er ikke blandt de adspurgte lande, men det er vores nabolande Sverige og Tyskland. Her viser resultatet, at mellem 20 og 30 procent af de adspurgte er skeptiske over for en vaccine. De mener nemlig, at »sandheden om skadelige følger af vaccinen bevidst bliver holdt hemmeligt for befolkningen«.

Hver femte tysker, brite, italiener og franskmand svarer, at de tror, at coronavirus bevidst er spredt af den kinesiske regering.

Coronaskeptikere verden over – også i Danmark – er flere gange gået på gaden for blandt andet at demonstrere mod mundbind, nedlukninger, vacciner og 5G. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Rumvæsener og global opvarmning

Undersøgelsen viser også, at det ikke kun er konspirationsteorier om coronavirus, som verdens befolkning i højere grad køber. Flere tror for eksempel, at en hemmelig elite styrer hele verden; at global opvarmning er et fupnummer, og at terrorangrebet 11. september 2001 var orkestreret af den daværende amerikanske regering. Mellem 20 og 40 procent i 17 forskellige lande mener såmænd også, at det er sandsynligt, at mennesker har været i kontakt med rumvæsener.

Konspirationsteorier florerer i høj grad på sociale medier i en tid, hvor verden ikke blot er ramt af en pandemi men også af en Infodemic. Det skriver Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Begrebet Infodemic dækker over en overflod af informationer både online og offline, som inkluderer bevidste forsøg på at dele misinformation og underminere myndighedernes retningslinjer under coronapandemien.

Eksempelvis fjernede Facebook mellem april og juni syv millioner opslag, fordi de indeholdt misinformation om covid-19. I de måneder markerede Facebook 98 millioner opslag som falske nyheder eller misledende.

Men det kan der være en ganske logisk forklaring på. For flere studier viser, at mennesker er mere tilbøjelige til at tro på konspirationsteorier i krisetider.

»Det giver folk en form for psykologisk trøst: Følelsen af, at det ikke er tilfældige begivenheder, der dikterer verden,« siger Stephan Lewandowsky, kognitiv psykolog ved University of Bristol til The Guardian.

Coronaskeptikere verden over – også i Danmark – er flere gange gået på gaden for blandt andet at demonstrere mod mundbind, nedlukninger, vacciner og 5G.

Berlingske har over flere måneder fulgt 38-årige Rikke Louise Andersen for at få et indblik i en gruppe danskere, der uge efter uge demonstrerer mod regeringen. De tror nemlig på konspirationsteorien om, at der findes en global elite, som i al hemmelighed forsøger at indføre en ny verdensorden, hvor målet er at kontrollere alle verdens borgere. Og coronavirus skulle efter sigende være »kronen på værket«, selvom en række fakta modbeviser det. Se hele i minidokumentaren her: