Charles og Dianas venner raser over »The Crown«

Kritikere tæt på den britiske kongefamilie mener, at 4. sæson af Netflix-serien »The Crown« forvansker virkeligheden i dens fortælling om mødet mellem prins Charles og Diana Spencer.

Charles, Prince of Wales, kysser sin brud, lady Diana, på Buckingham Palaces balkon efter deres bryllup i 1981. Brylluppet og ægteskabet er hovedhistorien i fjerde sæson af Netflix-serien »The Crown«. Arkivfoto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kommer ikke direkte fra den engelske dronning, men ifølge venner af den britiske kongefamilie er der flere af den kongelige families medlemmer, der føler sig gået for nær af den fjerde og seneste sæson af Netflix-serien »The Crown«. Det skriver flere engelske aviser.

At den nye sæson ville vække følelser, var ventet, idet den handler om prins Charles og Diana Spencer (Lady Di) og deres turbulente ægteskab.

Journalisten og forfatteren Penny Junor, der har skrevet flere biografiske bøger om familien, siger til avisen The Times, at Charles formentlig er »højst utilfreds« med sæsonen som følge af en scene, hvor prinsens grandonkel Lord Mountbatten postuleres at have indvendinger mod Charles udenomsægteskabelige forhold til Camilla Parker-Bowles, som prins Charles senere ægtede.

»Det er den mest ondskabsfulde, urimelige og rædselsfulde skildring, man kan forestille sig,« siger  Penny Junor til avisen og tilføjer, at seriens skaber og hovedforfatter, Peter Morgan, har opfundet hændelser for at gøre handlingen mere dramatisk.

Personer i prins Charles' omgangskreds siger til avisen The Mail, at denne skildring af Lord Mountbatten, der i serien og i virkelighedens verden omkommer ved et IRA-attentat, er særligt smertefuldt for prins Charles, der havde et tæt forhold til sin grandonkel.

»Serien opridser begivenheder, der skete under meget vanskelige tider for 25 eller 30 år siden, uden en tanke for nogens følelser. Det er internet-trolling med et enormt budget,« siger en af prinsens venner, som avisen har anonymiseret.

The Mail skriver også, at prins William klager over den måde, hans forældre, prins Charles og prinsesse Diana, bliver skildret på.

»Han er utilfreds med, at hans forældre bliver »udnyttet og fremstillet på en forkert og primitiv måde for at lave penge«,« siger en kilde tæt på prinsen.

Ifølge en tidligere ansat ved hoffet, Dickie Arbiter, generer det kongefamilien at vide, at publikum præsenteres for begivenheder, der ikke er i overensstemmelse med virkeligheden, men at familien efterhånden har vænnet sig til seriens portræt.

Seriens mange fans har set frem til den fjerde sæson af »The Crown«, idet den jo altså skildrer mødet mellem og ægteskabet mellem prins Charles og Diana Spencer. Det sker allerede i første episode. ;ødet mellem de to, hvor skuespilleren Emma Corrin i rollen som Diana er klædt ud som et levende træ, fordi hun medvirker i »En skærsommernatsdrøm«, er en stærkt fiktionaliseret udgave af det virkelige møde.