ARKEN igangsætter undersøgelse efter klager over skidt arbejdsmiljø: »Det bliver ikke en syltekrukke«

Kunstmuseet ARKEN har ansat konsulentvirksomheden CRECEA til at undersøge anonyme klager om et arbejdsmiljø med en »psykisk terroriserende og magtmisbrugene ledelsesstil«. Tirsdag mødtes ledelsen og medarbejderne om sagen.

ARKENs direktør, Christian Gether, har nu igangsat en undersøgelse af museets arbejdsmiljø efter at have modtaget et klagebrev fra 20 anonyme medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag modtog kunstmuseet ARKENS direktør, Christian Gether, og museets bestyrelse via et advokatfirma et brev fra 20 anonyme medarbejdere, som klager over arbejdsmiljøet i stærke vendinger.

Direktøren og den øvrige ledelse har nu fire dage senere igangsat en proces, som skal kaste lys over kritikken.

»Alle skal føle sig godt tilpas på ARKEN. Derfor tager jeg det alvorligt og til efterretning, at så mange medarbejdere har følt, at de har det dårligt,« siger Christian Gether.

Tirsdag blev der afholdt ledelses- og medarbejdermøder om sagen. Alle medarbejderne blev informeret ved to møder henholdsvis klokken 14 og klokken 14.30, fordi museet skulle kunne holdes åbent. Desuden har ledelsen hyret konsulentfirmaet CRECEA til at kortlægge klagerne.

Det var det samme firma, som kunstmuseet ARoS i Aarhus benyttede, da de tidligere på året havde en sag om dårligt arbejdsmiljø.

ARKEN i Ishøj er ikke det eneste kunstmuseum, hvor medarbejderne klager over dårligt arbejdsmiljø. Tidligere på året klagede medarbejdere på ARoS i Aarhus over arbejdsmiljøet, og det endte med, at museets direktør måtte forlade sin post. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

»Internt afholder vi en række møder med ledergruppen, samarbejds- og sikkerhedsudvalget og med alle medarbejdere. Der er fra ledergruppen kommet en række gode forslag til, hvordan vi kan styrke kommunikationen,« siger Christian Gether, som inden mødet med medarbejderne fortalte, at der også var hyret en organisationspsykolog til møderne.

»Vedkommende skal facilitere mødet, så det ikke er mig, der står og styrer. Det sker med henblik på, at alle skal kunne ytre sig frit,« siger direktøren.

Et råb om hjælp

De 20 anonyme medarbejdere skriver i deres brev om en »psykisk terroriserende og magtmisbrugende ledelsesstil«.

»Dette brev er et råb om hjælp. Formålet er at få vores oplevelse af arbejdskulturen på ARKEN frem i lyset, da vi ikke kan arbejde under disse forhold længere. Der er akut behov for at få iværksat en uvildig undersøgelse af ledelseskulturen på museet,« hedder det i brevet.

Christian Gether siger, at konsulentfirmaet CRECEA nu skal undersøge klagerne, men han understreger, at der ikke er tale om seksuelle krænkelser.

»Firmaet har forstand på og frisk erfaring med at udføre arbejdsmiljøundersøgelser. Vi skal have alt frem, for uanset hvad er henvendelsen fra de anonyme medarbejdere et råb om hjælp,« siger Christian Gether.

Hvad synes du om, at der er tale om en anonym henvendelse fra 20 medarbejdere?

»Uanset om brevet er anonymt, kan jeg ikke sidde det overhørigt. Det er et råb om hjælp, og det reagerer jeg på. Brevet er kommet som en overraskelse for mange,« siger Christian Gether.

Brevet retter kritik mod en enkelt navngiven medarbejder i ledelseslaget under direktionen. Hvordan reagerer vedkommende på kritikken?

»Vedkommende er dybt ulykkelig, men jeg kan ikke kommentere, hvad han siger til kritikken,« siger Christian Gether.

Han regner med, sagen kan afsluttes »ganske hurtigt«.

»Jeg har ikke erfaringer med den slags eksterne undersøgelser, men det skal gå meget stærkt. Det bliver ikke en syltekrukke.«

Radaren har ikke være lang nok ude

Føler du, at du og den øvrige ledelse har svigtet, når de ikke har opfanget, at en gruppe medarbejdere har været utilfredse?

»Det må man sige, at vi har til en vis grad. Radaren har nok ikke været langt nok ude. Men selv museets samarbejdsudvalg har ikke været vidende om det,« siger Christian Gether.

Næstformanden i ARKENS bestyrelsen, Lars Eskesen, sagde mandag til Berlingske, at sagen er kommet helt bag på både direktionen og bestyrelsen.

»Vi er forbløffede. Bestyrelsen er fuldt informerede om de lovpligtige årlige arbejdsmiljøvurderinger, de såkaldte APV-arbejdspladsvurderinger, og der ligger ARKEN absolut helt i top,« siger Lars Eskesen.

Berlingske har bedt den person, som bliver kritiseret i brevet, om en kommentar, men vedkommende ønsker ikke at sige noget på nuværende tidspunkt.

Heller ikke Kim Jeilman, der er medarbejdervalgt repræsentant i museets samarbejdsudvalg, ønsker at kommentere sagen.