20 anonyme medarbejdere i brev til ledelse: Trusler og sexistiske bemærkninger er en del af arbejdsmiljøet på kunstmuseet Arken

Medarbejdere på kunstmuseet Arken beretter i et anonymt brev til museets ledelse om »psykisk dårlig arbejdskultur«. Nu vil de have bestyrelsen til at gribe ind.

20 anonyme medarbejdere har sendt et brev til Arkens ledelse, hvor de beretter om psykisk dårlig arbejdskultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indirekte trusler, faglig umyndiggørelse, sexistiske bemærkninger, nedsættende kommentarer og forsøg på manipulation.

Det skulle efter sigende være en del af hverdagen, som medarbejderne oplever på Arken, et af Danmarks største kunstmuseer. Det skriver Jyllands-Posten.

20 anonyme medarbejdere, på tværs af forskellige arbejdsfunktioner og niveauer, har sendt et en klage over det psykiske arbejdsmiljø og ledelseskulturen på Arken.

Klagen er sendt til henholdsvis Arkens direktion, direktøren for museet, Christian Gether, museets bestyrelse og Arbejdstilsynet, lyder det i en pressemeddelse fra kunstmuseet i Ishøj.

Berlingske er kommet i besiddelse af klagebrevet fra de ansatte. Ifølge brevet drejer klagerne sig om en specifik person med ledelsesansvar.

»Vi har oplevet direkte og indirekte trusler, manipulerende sprogbrug, straffende adfærd ved uenigheder, faglig umyndiggørelse, sexistiske bemærkninger, jokes om fyringer og sygdom, nedsættende kommentarer om andre medarbejdere, forsøg på manipulation, forsøg på at skabe splid mellem medarbejdere, dybt kritisable håndteringer af personalesager, læk af informationer om andre medarbejdere, arbejdssituationer, hvor kontrakter forhales og der handles uden for procedurer, samt generel ligegyldighed over stress og medarbejderes trivsel,« står der i brevet.

Advokat Malou Ehmer fra advokatfirmaet Ehmer Pramming har, på vegne af de anonyme medarbejdere, videreformidlet brevet til Arkens ledelse.

I brevet fremgår det, at medarbejderne har valgt at være anonyme på trods af »veldokumenterede beskrivelser af adfærden«. Årsagen lyder, at medarbejderne allerede nu er påvirket af frygt og oplever psykiske gener af arbejdskulturen.

»Vi ønsker derfor ikke for nuværende at forværre situationen for disse kollegaer og give yderligere usikkerhed ved at stå frem med navn, før vi ved, hvordan sagen vil blive håndteret. Vi ønsker naturligvis, at alt bliver fremlagt, men »tør« ikke at bevæge os den vej, før vi er sikre på, at processen i forlængelsen af fremsendelsen af dette brev, bliver ordentlig og tryg,« står der i brevet.

I stedet er det et råb om hjælp, hvor medarbejderne ønsker en uvildig undersøgelse af ledelseskulturen.

»Dette brev er et råb om hjælp. Formålet er at få vores oplevelse af arbejdskulturen på ARKEN frem i lyset, da vi ikke kan arbejde under disse forhold længere. Der er akut behov for at få iværksat en uvildig undersøgelse af ledelseskulturen på museet og et endnu mere akut behov for at få stoppet den krænkende og voldsomt ubehagelige adfærd fra (den pågældende ledelsespersons, red.) side,« står der i brevet.

Kunstmuseets resterende medarbejdere er orienteret om brevet, men dialogen om det dårlige arbejdsmiljø vil fortsætte på et møde tirsdag klokken 14, ifølge Berlingskes oplysninger.

Jyllands Posten har talt med flere af medarbejderne, som kan bekræfte »frygtkulturen« på kunstmuseet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Arkens direktør, Christian Gether, men i en pressemeddelelse udtrykker han sin bekymring:

»Jeg ser med stor alvor på klagen, som jeg har modtaget fra 20 anonyme medarbejdere over en navgiven leder, fordi ARKEN har altid haft  som mål at være en arbejdsplads, hvor medarbejdere  føler sig trygge, respekteret og er i besiddelse af arbejdsglæde. Det har løbende medarbejdertilfredshedsundersøgelser (APV) også vist var tilfældet indtil nu,« skriver han.

Arkens, nu tidligere kunstfaglige chef, Naja Rasmussen, blev for nylig fyret, og opstandelsen skulle efter sigende være kommet i kølvandet på hendes fyring.

Ifølge Jyllands Postens informationer blev hun set som en faglig dygtig medarbejder. Frygten er, at hun er blevet fyret som en del af et magtopgør.

Direktør Christian Gether vil nedsætte en intern arbejdsgruppe med repræsentanter fra medarbejderne samt indhente en ekstern uvildig ekspertise til at løse konflikterne, »i det omfang det er nødvendigt«, lyder det i pressemeddelelsen fra museet.