Arabisk satiremagasin gør grin med alverdens tabuer. Og Donald Trump

En ny engelsksproget udgave af al-Hudood afslører for de ikke-arabiskkyndige, at satiremagasinet er propfyldt med kulsort arabisk humor om bl.a. Mellemøstens hang til religiøs fanatisme, storpolitiske absurditeter og vilkårlige henrettelser.

»Efter det stærkt kritiserede præsidentvalg erklærer Saudi-Arabien sin fulde støtte til præsident Donald Trumps lovlige regering, idet landet samtidig planlægger en militær operation, »Swamp Storm«, der kan beskytte USA mod de demokratiske oprørere og deres senile leder, Joe Biden,« hedder det i en aktuel artikel. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

»Syrisk mand dør en naturlig død.«

Overskriften stammer fra satiremagasinet al-Hudood, der nu er udkommet i en engelsk webversion. Dermed kan også ikke-arabiskkyndige konstatere, at magasinet er proppet med kulsort humor om mellemøstlige regimers undertrykkelsesmetoder og de lidelser, de påfører deres befolkninger.

Al-Hudood, der kan sammenlignes med RokokoPosten, skriver således en satirisk nyhedshistorie om en 70-årig syrisk mand, der chokerer sine landsmænd ved ikke at dø af »geværild, tøndebomber, kemiske våben, hovedafhugning eller tortur udført af hans regering, oppositionen, ISIS, al-Qaeda, Rusland eller USA«.

»Han var aldrig en byrde for os. Vi behøvede ikke at indsamle stykker af ham fra et bombekrater. Alt, vi behøvede gøre, var at sørge over hans bortgang,« siger mandens søn, Ahmed Jallab, i et interview med al-Hudood.

Satiremagasinet har drillet regimer i den arabiske verden, siden det blev lanceret i en arabisksproget version i 2013. Det bliver produceret i Jordans hovedstad, Amman, af 15 skribenter, der mødes hver dag for at diskutere dagens emner. De fleste af historierne, der oprindeligt var inspireret af det amerikanske site The Onion, spidder de mellemøstlige regimers undertrykkelsesmetoder, religiøs fanatisme og regionens storpolitiske absurditeter.

»Mennesker er blevet immune over for de rædsler, der sker overalt, og vi forsøger at få dem til at se tingene fra en ny vinkel,« siger al-Hudoods redaktør, Isam Uraiqat, til avisen The Guardian.

Svært at lave satire i en absurd hverdag

Han forklarer til den britiske avis, at hans skribenter må arbejde hårdere for at lave satire, der adskiller sig markant fra regionens i forvejen absurde nyheder, heriblandt en sand historie om egyptiske politifolk, der gik i parade i Kairo i bar overkrop, hvilket fik en hel verden til at tro, at det stærkt homofobiske land havde afholdt sin første gay pride.

Den sande historie om den parade gik viralt. Et udpluk af nyheder fra al-Hudood viser dog, at satirebladet får ganske spids satire ud af en region, der i forvejen leverer mange absurditeter.

»Efterretningstjeneste lærer mand, at der skam er andet ud over Allah, han bør frygte,« lyder en overskrift til en historie, hvori man kan læse om en vis Nidal Freihy, der er kommet til at erklære på Facebook, at han »kun frygter Gud«.

»Det er klart, at denne borger ikke i tilstrækkelig grad forstår, hvorfor han også bør frygte regeringen, sikkerhedsstyrkerne, politiet og efterretningsvæsenet,« skriver en efterretningsofficer, Abu Laith, der dog kan fortælle, at borgeren nu er blevet korrekset i sin fejlopfattelse af, at det kun er den almægtige, han behøver at frygte. Artiklen slutter:

»Nidal Freihy forstår nu, hvorfor han også bør frygte pludselige forhørslamper, lussinger, koldt vand, elektricitet og cigaretskodder.«

Også USA bliver der gjort grin med:

»Efter det stærkt kritiserede præsidentvalg erklærer Saudi-Arabien sin fulde støtte til præsident Donald Trumps lovlige regering, idet landet samtidig planlægger en militær operation, »Swamp Storm«, der kan beskytte USA mod de demokratiske oprørere og deres senile leder, Joe Biden,« hedder det således i en aktuel artikel.

Men der er også grænser for satiren i al-Hudood, siger Isam Uraiqat til The Guardian. Magasinet kan godt gøre grin med fanatikeres religiøse vaner, der gør livet besværligt for andre, som når de placerer deres bedetæppe midt i fremmede mennesker garageudkørsler, men selve indholdet af islam er stadig tabu.

Et andet emne, der er decideret brandfarligt, nemlig Muhammed-tegningerne, er også blevet berørt. I en nyhed gør al-Hudood nar ad de arabiske lande, der ignorerer Kinas behandling af den muslimske uighur-minoritet, hvoraf en million er blevet anbragt i fangelejre, men til gengæld gør et stort nummer ud af muhammed-tegninger.

»Kineserne er velkomne til at slå et tusind Muhammeder ihjel i lejrene og til at sterilisere et tusind kvinder, som potentielt kunne føde tusinder af Muhammeder, så længe de ikke tegner Muhammed,« udtaler en fiktiv organisation ved navn Organization of Islamic Cooperation.