Kina gør uighurernes stemme tavs

Økonomiprofessor Ilham Tohti kendte risikoen. Han har i årevis været blandt de mest udtalte kritikere af Kinas kurs over for landets muslimske minoritet, uighurerne. Nu har han fået fængsel på livstid.

Den respekterede akademiker og Kina-kritiker Ilham Tohti har siddet fængslet siden januar på anklager om separatistiske aktiviteter i Xinjiang-provinsen. Tirsdag fik økonomiprofessoren, som på billedet tager sig en pause inden en forelæsning i 2010, en livstidsdom ved en domstol i den kinesiske provins. Fold sammen
Læs mere

BEIJING: Da Berlingske sidste sommer mødte Ilham Tohti i Beijing, ankom han ikke alene. Hans følge bestående af to civilklædte politibetjente holdt sig ganske vist på afstand, men helt væk var de aldrig, forklarede han. Mødet fandt sted på en Xinjiang-restaurant rundt om hjørnet fra det universitet, hvor Ilham Tohti i en årrække var økonomiprofessor med speciale i uighur-minoritetens historie og befolkningsudvikling i Kinas vestlige Xinjiang-provins.

Han er selv født og opvokset i provinsen som en del af den hovedsageligt muslimske minoritet. Under interviewet den eftermiddag i Beijing virkede han som en mand, der godt vidste, hvad han havde i vente. Som var han klar over, at hans frihed var til låns.

»Jeg har været bekymret for mine børn og er det stadig, men jeg er ikke længere bange. Jeg er beredt på, hvad der måtte komme,« forklarede han. Onsdag blev Ilham Tohti dømt for separatisme ved en domstol i Xinjiangs provinshovedstad, Urumqi. Dommen lød på fængsel på livstid.

Antallet af sammenstød mellem uighurer og etniske han-kinesere er de seneste år eskaleret og koster jævnligt menneskeliv – både i og uden for Xinjiang. Selv Den Himmelske Freds Plads i centrum af Beijing har dannet ramme om den sammenstød.

Mange af de omkring ti millioner uighurer mener, at Kinas Kommunistparti undertrykker deres religion, sprog og kultur. Frustrationerne over manglende indflydelse og friheder stikker dybt. Men få tør stå offentligt frem. Spørgsmål om etniske minoriteters rettigheder har altid partiets bevågenhed.

EU: »Fuldstændig uberettiget« dom

Derfor har Ilham Tohti været et særtilfælde. Hans status som respekteret akademiker og villighed til at stå frem, har længe gjort ham til en af de mest fremtrædende kritikere af styrets politik på området. Ifølge de kinesiske myndigheder brugte han sin indflydelse til at organisere en separatistgruppe og opildne til had og vold mod regeringen. En udlægning både EU og USA tager stærk afstand fra.

I en erklæring fra EUs udenrigstjeneste hedder det, at dommen er »fuldstændig uberettiget«. Kina bør løslade Ilham Tohti med det samme og respektere etniske minoriteters rettigheder og ytringsfrihed, fremgår det.

Det er langtfra første gang, at Ilham Tohti er blevet anholdt. Han har over flere omgange været i husarrest og er et utal af gange blevet nægtet udrejse af Kina. Men denne gang stod det hurtigt klart, at han ikke slap med en advarsel eller et kortere ophold på den lokale politistation. 15. januar mødte 30 politibetjente op i hans hjem i Beijing. De tog ham med, og først en måned senere fandt hans familie ud af, at han befandt sig i et fængsel i Xinjiang flere tusinde kilometer væk fra hjemmet i den kinesiske hovedstad.

Meget tyder på, at anholdelsen var nøje planlagt og længe undervejs. Sidste år begyndte myndighederne at afhøre Ilham Tohtis studerende og samle ind til anklagerne om separatisme. Ifølge organisationen Human Rights Watch blev en af de studerende holdt indespærret i to uger på et hotel ejet af politiet. Vedkommende blev først sat fri efter at have underskrevet en udtalelse rettet mod Ilham Tohti. Andre studerende er stadig i myndighedernes varetægt. Tre er sigtet i det samme sagskompleks som deres tidligere underviser.

En platform for dialog

Et centralt element i anklagerne mod Ilham Tohti er hjemmesiden Uighur Online. Den oprettede han tilbage i 2005 for at skabe en platform for dialog mellem han-kinesere og uighurer. Hjemmesiden har længe været blokeret af de kinesiske censurmyndigheder og er ofte udsat for hackerangreb. Ifølge dommen mod Ilham Tohti brugte han den til at sprede separatistiske ideer, mens flere af hans studerende skrev og redigerede indhold.

Da Berlingske interviewede ham sidste sommer, forklarede han, at internettet og sociale medier er det bedste middel til at gøre opmærksom på uighurernes sag. Få timer før han blev anholdt, bloggede Ilham Tohti om minoritetens manglende indflydelse på udviklingen i Xinjiang.

»Det er dér vreden starter. Uighurerne har brug for at kunne udtrykke deres håb og beskytte deres rettigheder,« skrev han.