Amager Bakke mangler tilladelse, inden man må færdes på skibakken

Skibakken Amager Bakke, der ligger ovenpå Amager Ressourcecenters forbrændingsanlæg, har endnu ikke tilladelse fra Arbejdstilsynet til, at man må færdes på bakken. Det forventes alligevel stadig, at bakken åbner om ganske få måneder.

Amager Bakke var åben for gæster på skibakken i vinterferien. Tidligere har eksperter og pressefolk også kørt på bakken, selvom bakken endnu ikke har fået dispensation fra Arbejdstilsynet. De gange bakken har været prøvekørt har det dog vært lovligt at færdes der, fordi anlægget, som bakken ligger ovenpå, har været lukket ned grundet tekniske problemer. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods flere forsinkelser forventes det, at den nye skibakke »Amager Bakke« åbner omkring august og september i år. Skibakken har kostet over 90 millioner kroner, og der sælges allerede billetter til bakken på diverse skisportsites.

Der er bare ét problem.

Arbejdstilsynet har endnu ikke givet tilladelse til, at man må færdes på bakken, og uden den bliver der intet skiløb. Der er nemlig risiko - omend den er meget lille - for, at skiløbere kan blive kogt ihjel.

Det fremgår af en aktindsigt fra »Ingeniøren«.

Bakken, som ligger ovenpå Amager Ressourcecenters forbrændingsanlæg, er ellers tidligere blevet blevet prøvekørt af eksperter og pressefolk, og i vinterferien var den nederste del af bakken - børnebakken - åbent for alle.

De gange var forbrændingsanlægget lukket ned på grund af tekniske problemer. Dermed var der ingen problemer med ophold på skibakken under prøvekørslerne, selvom Arbejdstilsynet endnu ikke havde - og stadig ikke har - givet tilladelse til det.

Byggeriet af »Amager Bakke« begyndte i marts 2013, og den endelige finansiering kom på plads i september 2015. Alligevel sendte Amager Ressourcecenter først en dispensationsansøgning til Arbejdstilsynet i slutningen af juli måned sidste år.

Arbejdstilsynet har oplyst til »Ingeniøren«, at man »ikke vil udtale sig om en igangværende dispensationssag«.

Ulykke mere sandsynligt end lynnedslag

Det er Rambøll, der har lavet risikovurderingen, som Amager Ressourcecenter har sendt til Arbejdstilsynet. Her fremgår det, hvordan en kritisk fejl på kedlen vil påvirke skiløbere på bakken.

I risikovurderingen optræder adskillige katastrofescenarier, som stort set alle sammen har den fællesnævner, at alle, der opholder sig i risikozonen, vil dø omgående. Spørgsmålet er i de fleste tilfælde, om dødsårsagen vil være kogning af damp, eller om det vil skyldes et kollaps af anlægget samtidigt med, at man koges af damp.

Den alvorlige risikovurdering skyldes det faktum, at et alvorligt uheld med kedlen vil resultere i »et antalt samtidige akutte dødsfald«, og selvom det giver sig selv, at kedeleksplosioner og ukontrollerede dampudslip kan være ekstremt farlige, men det er også vigtigt at have in mente, at de også er ekstremt usandsynlige.

Rambøll har anslået at risikoen for et dødsfald på bakken er ét dødsfald hvert 1.000.000 år for besøgende og hvert 100.000 for personer, der har en erhvervsmæssig tilknytning til tagarealet. Dermed er risikoen for et uheld større end sandsynligheden for at blive ramt af lynet, men stadig langt under muligheden for at være involveret i trafikken, et flystyrt eller andre risici, der er forbundet med skiløb.

Arbejdstilsynet har bedt om at få gennemført en uvildig vurdering af risikoen, og det er Cowi, som står for udarbejdelsen af den uafhængige vurdering.

Åbner »i løbet af sommeren«

Jacob Simonsen, der er direktør for Amager Ressourcecenter, fortæller, at man i 2015 var i dialog med Arbejdstilsynet, men årsagen til, at man først søgte dispensation i sommeren 2018, var, at der skal regnes på det faktiske fysiske anlæg.

Han understreger, at Cowi har fundet Rambølls risikovurdering »retvisende«, men han ønsker ikke at oplyse, hvornår det forventes, at Arbejdstilsynet giver Amager Bakke dispensation, så den kan tages i brug.

Direktør for fonden Amager Bakke, Patrik Gustavsson, fortæller, at han forventer, at bakken - trods flere forsinkelser - står færdig i slutningen af juli. Han oplyser, at der også mangler en godkendelse af skiliften, og derfor er den manglende tilladelse fra Arbejdstilsynet altså ikke den eneste årsag til, at bakken endnu ikke kan tages i brug.

Han fortæller, at Amager Ressourcecenter har holdt fonden og Copenhill, der skal drive skibakken, informeret undervejs, og han er sikker på, at skibakken åbner om nogle få måneder.

»Jeg har fuld tillid til, at ARC (Amager Ressourcecenter, red.) har styr på de ting, som ARC skal have godkendt - så jeg regner da med, at vi er klar til at åbne omkring august-september,« siger han til »Ingeniøren«.