Året på kanten: Et gensyn med dem, der i 2020 tog rigtig dårlige beslutninger – og en enkelt, der kun tog fejl

Konspirationsteoretikere, for få vacciner, en fløjte på omgang og ekskendissers tvivlsomme eksistensberettigelse. Aminata Amanda Corr dissekerer året, der gik.

Hingstekåring i Herning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Vi klarede os igennem julen. Hip, hip, hurra! Medmindre du er en af de få – som måske ikke er så få – der fik en tår over tørsten den 24. og kom til at kramme tante Anna på 93 år farvel.

Et farvel, som du frygter vil blive mere permanent end først tiltænkt. For har du måske lidt kriller i halsen? Det kan vel ikke være ... ? Nej, det er det nok ikke.

Læn dig tilbage og glem et øjeblik, at du og tante Anna muligvis gennemgår en inkubationstid, der er mere stressende end et æggeur under en pakkeleg.

Mangt og mange har nemlig i årets løb glemt at tænke sig om og har taget en tvivlsom beslutning. For at holde det hele lidt letbenet, går vi uden om de mest deprimerende og nedslående af slagsen:

Det ene og det andet lovbrud, for få vaccinebestillinger, konservative politikere med »demokrati« tatoveret på overarmen, der pludselig ikke gik ind for retsstaten, og ham/hende, der kom til at tage en bid eller to af en flagermus. Vi starter med et coronatema og får det overstået.

Benægt, benægt, benægt

Første levende billede er Søren Hindsholm, rektor ved Nørresundby Gymnasium, som i marts insisterede på at sende sine elever på studietur til Italien. For som han sagde:

»Jeg synes også, at man skal se lidt på tallene og risikoen, og det her svarer jo til en influenzaepidemi.«

Søren Hindsholm viste sig at være noget af en coronaskeptiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Og nu er det ikke, fordi jeg ikke har forståelse for, at vi alle er blevet klogere siden marts, men det lader bare ikke til, at Søren Hindsholm er blevet det. Han har nemlig vist sig at være noget af en coronaskeptiker, hvorfor hans gymnasium ret konsekvent har trukket overskrifter i løbet af året.

»Det er jo efterhånden nemmere at finde ti veganere i Nordjylland, end det er at finde én med corona,« sagde han eksempelvis i maj, hvor han nu insisterede på at samle 250 elever og lærere til noget skolehalløj.

For at få plads til det hele må jeg kategorisere nogle af historierne. Af dårlige beslutninger, der til forveksling ligner – eller overgår – Søren Hindsholms, må jeg pege på hingstekåringen i Herning, som i tusindvis af mennesker strømmede til. Det gik ikke så godt.

Og ikke mindst den 20-årige tyske bartender i Iscghl, der nok vil gå over i historien som kongen over klaphatte. En titel, han gjorde sig fortjent til efter at lege fløjtehans med full blown corona og sende sin fløjte på omgang blandt stedets gæster.

Puha, hvor blev man også bare i foråret bevidst om, at hele den danske middelklasse tager på skiferie til Italien. Det blev jo ved og ved og ved med at vælte ind med skiturister. Nå, det var et sidespor. Vi går videre.

Alternative verdensbilleder

Saszeline gik i selvsving. Man har haft sådan en lidt mærkelig fornemmelse i kroppen, hver gang »Let Love Be Love« har spillet her i julen.

Det er bare ikke helt lige så hyggeligt, når man ved, at en af vokalerne render rundt og forsøger at overbevise omverdenen om, at pandemien er plantet af en babyblodsdrikkende, pædofil elite, der sammen med Bill Gates prøver at plante en microchip i os alle.

Saszeline gik i selvsving. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Den tidligere S.O.A.P-sangerinde har desværre ikke været alene, men har fået medvind af andre semikendisser eller has beens, heriblandt sangeren Rasmus Nøhr og tidligere fodboldspiller Allan Nielsen.

Og apropos has beens, så gik Hjerteforeningen også helt bananas under ledelse af den überholistiske tidligere boyband-sanger Søren Bregendal.

Med kampagnen »P.S. I love you« ville man nu lukke øjnene for videnskaben og i stedet fokusere på »energier« og »hesteassisteret terapi«. Den gik selvfølgelig ikke.

Vi er ved at løbe tør for plads og nåede slet ikke Joy Mogensens udtalelser om, at det ville være upassende for en kulturminister at tale om kultur, eller Pernille Vermund, der erklærede en spillevende Muhammedtegner for død.

Eller den lærer, der kom til at livestreame lyden af et samleje, da vedkommende glemte at slukke for sin mikrofon efter onlineundervisning, så hele 8. klasse var med på en lytter og ... nej, stop! Vi når det hele næste år.

Til sidst er der Carsten Jensen.

Om det var mordet på Bornholm eller et bageri på Christianshavn, så er forfatteren helt konsekvent gået i den helt anden retning, når han er blevet præsenteret for logik og fakta.

Nu er vi ved vejs ende, og du må igen sidde alene tilbage med din coronaangst. Men husk på: Hvis nogen i familien har fået julecorona, så er det altså ikke andres skyld end den forbandede, klamme, koldsvedige pandemi.

Rigtig godt nytår.