6 stjerner til ubærlig beretning: Dødslejrenes kommandant Franz Stangl blev kaldt Den hvide død

Boganmeldelse: I en ny bog af den danske holocaustarkæolog Anders Otte Stensager gives et frysende portræt af dødslejrkommandanten Franz Stangl, der var ansvarlig for 900.000 menneskers død. Det er en dybtgående bog, hvor nyt materiale er gravet frem om manden, som fangerne kaldte Den hvide død.

Mens mænd, kvinder og børn på det grusomste blev mishandlet og myrdet i gaskamre, så nød Franz Stangl privatlivet i dødslejren Sobibor. Her ses han med døtrene Birgitte og Renate i sommeren 1942. Senere fulgte familien ham på flugt til Brasilien, hvor de blev boende efter Stangl var død i tysk fængsel. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år udkommer mængder af bøger om nazismen – langt færre om den anden store totalitære massedræber, kommunismen. Også mange danske bøger om nazismen publiceres – de fleste dog genfortællinger af internationale værker.

Der er derfor grund til at lægge mærke til holocaustarkæologen Anders Otte Stensagers værker. I 2011 skrev han den aldeles fremragende »Kvinderne i Ravensbrück«, der fortalte om de danske kvinder, der var fanger i nazilejren. Dybt gribende beretninger om modige danske kvinder i en umenneskelig lejr.

Nu er han på banen igen med dybtgående forskning i tyske og britiske arkiver for at skrive en biografi om en af nazismens mange bødler, Franz Strangl. Mens der er skrevet mange bøger og artikler om andre ledende nazister som Josef Mengele, Adolf Eichmann og Heinrich Himmler, er Anders Otte Stensagers bog en af de få biografier om Franz Stangl, hvor der virkelig er gravet i arkiverne.

Eutanasi-programmet gik ud på at slå syge og retarderede ihjel. I Østrig blev Franz Stangl dybt involveret i dette program. Her ses medarbejdere fra slottet Hartheim, hvor man havde indrettet gaskamre for at myrde mænd, kvinder og børn, feste. Mange af Stangls medarbejdere rejste med ham til Sobibor-lrejren, da Stangl fik kommandoen der. De fleste fik milde domme efter krigen. Illustration fra bogen. Fold sammen
Læs mere

I Stensagers grundige bog følger vi Stangls opvækst i Østrig og hans rekruttering til politiet i Linz og senere ind i Gestapo, efter at Østrig og Tyskland blev sammensluttet ved Anschluss i 1938.

Stangl indledte sin morderkarriere i Østrig med eutanasi-programmet, hvis sigte var at ombringe handicappede og mentalt retarderede – de blev myrdet i gaskamre.

Stensager giver ikke blot en beskrivelse af Stangl medvirken, men tillige en bred beskrivelse af eustanasi-programmet og dem, der medvirkede til at gasse mænd, kvinder og børn. Efterhånden vakte disse drab, der foregik i delvis hemmelighed, dog protester, og i 1941 protesterede en biskop og flere præster, ligesom også Stangls hustru, Theresia, der var troende katolik, protesterede over for sin mand.

Da eustanasi-programmet sluttede, fordi Hitler frygtede befolkningens vrede, rejste Stangl til Berlin og blev i 1942 rekrutteret til kommandant for en ny lejr ved navn Sobibor. På dette tidspunkt var nazisternes mord på jøder østpå allerede iværksat, hvor betydelige ressourcer blev anvendt.

I et berømt interview, som Franz Stangl gav til journalisten Gitta Sereny i 1971 under sit fængselsophold, hævdede Stangl, at han intet vidste om disse massemyrderier, hvilket Stensager med grundige kildehenvisninger dokumenterer, at han sandsynligvis gjorde.

»Stensagers bog er på international niveau. Det er grundig og kritisk forskning af højeste kaliber.«


Sobibor blev en af nazisternes værste udryddelseslejre med gaskamre og systematiske henrettelser. Stangl påstod, at han aldrig selv deltog i disse myrderier eller lagde hånd på fanger.

Imidlertid var der et vidneudsagn fra en overlevende jøde, der hævdede, at Stangl skød efter fanger, ligesom det er bevidnet, at han så på, mens fanger førtes ind i gaskamre. Stensager tegner et langt mere kynisk billede af Stangl, end hvad Stangl selv fortalte til Gitta Senery.

Franz Stangl gik klædt i hvidt og blev af fangerne kaldt Den hvide Død. Her ses han med medarbejderen Kurt Franz foran indgangen til kommandanturbarakken i Treblika, som Stangl var leder af. Fold sammen
Læs mere

Fra Sobibor blev Stangl lejrkommandant i Treblinka-lejren i august 1942. Lejren var en mordmaskine og Stangl tilsyneladende en dygtig administrator af rædslerne. Også her gives indgående beskrivelser af grusomhederne med baggrund i tysk retsmateriale.

Den sidste del af bogen er som en spændingsroman om flygtende nazister. Det lykkedes efter krigen Franz Stangl med hjælp fra en katolsk hjælpeorganisation, der samarbejdede med Internationalt Røde Kors at flygte til Syrien, hvor han opholdt sig i tre år. Derfra rejste han med familien videre til Brasilien, hvor han her arbejdede for Folkevognsfabrikkerne.

De østrigske myndigheder slæbte på fødderne med retsopgøret, mens den jødiske nazijæger Simon Wiesenthal jagtede ham. Først i 1968 lykkedes det at få de brasilianske myndigheder til at arrestere Stangl og udlevere ham til retsforfølgelse. Han blev dømt for mord på 900.000 mennesker og retten konkluderede:

»Han gav sine underførere frie hænder til at begå mord og mishandling. Den skæbne, der overgik de jøder, der blev dræbt i gaskamrene og i lazarettet, var ham mindst lige så ligegyldig som den, der overgik arbejdsjøderne ...«

Stangl døde 63 år gammel i 1971 i fængslet i Düsseldorf kort tid efter dommen. Langt de fleste af bødlerne, som arbejdede under Stangl, fik forholdsvis milde domme i Østrig og Vesttyskland og levede efterfølgende ofte pæne borgerlige liv.

Efter krigen slap Franz Stangl ud af Europa og flygtede til Syrien og derefter til Brasilien, hjulpet af en katolsk hjælpeorganisation i samarbejde med International Røde Kors. Nazijægeren Simon Wiesenthal var i hælene på ham og det var hans fortjeneste, at Stangl blev udleveret til retsforfølgelse i Tyskland. Her ses han efter udleveringen. Fold sammen
Læs mere

Stensagers bog er på internationalt niveau. Det er grundig og kritisk forskning af højeste kaliber. Mange sider er næsten ubærlige at læse, for rædslerne er udpenslet, men det er en nødvendig bog om menneskelig ondskab og moralsk apati.

Franz Stangl. Fra eutanasi til jødeudryddelse
Forfatter:
Anders Otte Stensager. Sider:  600 Pris: 300 kr. Forlag: Peoples Pres